Rynker

Apparatet som avslører hvor gammel huden din er

KK.no-journalist Tone (26) tok testen. Tør du ta den?

MÅLER HUDENS ALDER: Ved hjelp av vurderinger fra hudpleier kan apparatet regne ut hvor gammel huden din er. Ta testen selv på Vitusapotek Majorstuen i Oslo. Foto: Per Ervland
MÅLER HUDENS ALDER: Ved hjelp av vurderinger fra hudpleier kan apparatet regne ut hvor gammel huden din er. Ta testen selv på Vitusapotek Majorstuen i Oslo. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Fjortisperioden» med solarium annenhver dag. Sommerferier hvor jeg droppet solkremen («Jeg tåler jo det, siden jeg har så mørk hud») … Eller heller brukte sololje for maks bruning.

Fortidens solsynder kommer plutselig tilbake til meg mens jeg sitter og venter på resultatene fra et apparat som skal avsløre hvor gammel huden min er.

LES OGSÅ:
Få farge uten risiko
KK tester selvbrunere

Rynkene kommer…

Den faktiske alderen til huden min (og meg selv, så klart) er 26 år. Jo da, fremdeles ung, men du begynner å merke at vakker hud ikke er en selvfølge.

Den har mistet mye av sin «ungdommelige glød», du føler deg blass og grå uten sminke. Og noen av smilerynkene under øynene er plutselig der hele tiden - selv når du ikke smiler.

SOLVETTREGLENE

1. Ta pauser fra solen - unngå å bli solbrent: Både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for solskader og hudkreft. Det kan også fremskynde rynker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller: Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15: Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig - en håndfull krem til en kropp.

4. Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft: Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år.Jeg har selvsagt mer solvett i dag enn da jeg var 16. Etter noen år som helsejournalist, hvor jeg for eksempel skriver saker som denne, begynner du å bli ganske nazi: Alle som skal være med meg på stranda MÅ bruke solkrem – ja, til og med gutta (det er bedre å være «femi» enn å få føflekkreft). Test deg selv: Har du solvett?

Men jeg har utvilsomt tatt en del dårlige valg i min tid. Så det er med skrekkblandet nysgjerrighet jeg setter meg for å ta hudtesten på Vitusapoteket Majourstuen i Oslo.

Slik blir testen gjort

Apparatet Vichy Skinanalyser måler først talgproduksjonen – for å se hvilken hudtype jeg har. Papirstrips holdes mot hake og panne i noen sekunder og settes inn i maskinen for avlesning. Resultat: Fet hud. Dette var overraskende, for jeg har alltid trodd at jeg har blandingshud.

Deretter får jeg testet fuktighetsnivået i huden. Skinanalyser’en kan måle dette når den settes inntil huden på ene siden av haka. Resultat: Veldig bra. Og det er jo selvsagt kjekt å høre.

Etterpå måler apparatet hvilken solfaktor jeg bør bruke. Det blir gjort på underarmen, et av områdene på kroppen som blir minst utsatt for sollys. Resultat: Solfaktor 30-50. Så mye for «Jeg tåler det jo, jeg som har så mørk hud»…

Og helt til slutt – testen med stor, skummel, rynkete T. Nemlig målingen av hudens alder. Hudområder rundt øyne og munn vurderes av Vitusapoteks hudterapeut Anne Cathrine Zappfe på en skala fra 1-10 når det gjelder solskader og aldringstegn som pigmentering og rynker. Resutat: (Trommevirvel…) 22 år! Min umiddelbare reaksjon: JAA!!Den beste rynkekremen

Jeg endret heldigvis praksis før solen hadde fått gjort for stor skade på huden. For det er dessverre ikke bare rynker som er den kjipe bivirkningen av lite solvett, det øker også risikoen for hudkreft. (Mye tyder på at enkeltepisoder med kraftig forbrenning i ung alder er en viktig årsak til føflekkreft, ifølge Kreftforeningen.)

Allikevel er det gjerne slik at det er tanken på rynker som motiverer oss mest til å smøre oss inn.

- Skinanalyser-apparatet kan nok hjelpe folk til å bli mer bevisste på egen hud og solvaner, sier Line-Beate Wathne, konsulent i Vichy.

- Det er jo faktisk slik at den beste antirynkekremen er solkrem.

Men du bør velge riktig solkrem, understreker Wathne.

- Pass på at kremen har høy UVA-beskyttelse – det er nemlig disse strålene som fører til rynker og tap av spenst i huden.Vil du ta testen?

Vichy Skinanalyser forteller deg både hvilken hudtype du har, hudens fuktighetsnivå, hvilken solfaktor du bør bruke og hvor gammel huden din er.

Du kan selv ta testen på Vitusapotek Majorstua – på Majorstuhuset i Kirkeveien. Foreløpig er det kun dette apoteket som har apparatet til enhver tid.

Konsulenter fra Vichy reiser imidlertid rundt med Skinanalyser'en til andre apoteker rundt om i landet. I år har det vært på Vitusapoteker i Ålesund, Skien og Oslo – siste tur går til Kristiansand 1. juli, på kjedens apotek på Sandenes og Elefanten.

Hvis du ikke har fått sjansen i år, kan du prøve deg igjen i 2011. Vichy-konsulentene kommer til å ta apparatet med på turne neste år også.

JAA!! Resultatene viser at huden min bare er 22 år. Da trenger ikke fotografen be folk om å smile. Foto: Per Ervland
JAA!! Resultatene viser at huden min bare er 22 år. Da trenger ikke fotografen be folk om å smile. Foto: Per Ervland Vis mer
HUDPLEIER: Testen ble utført av hudterapeut Anne Cathrine Zappfe ved Vitusapotek, Majorstua.  Foto: Per Ervland
HUDPLEIER: Testen ble utført av hudterapeut Anne Cathrine Zappfe ved Vitusapotek, Majorstua. Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer