Ferie

Appene du trenger på ferieturen

Unngå dyre telefonregninger når du kommer tilbake igjen.

SJEKK HVILKE APPER DU TRENGER: Ved å laste ned enkelte apper før du drar, kan du blant annet ringe og sende meldinger gratis, opprette dine egne reiseguider og ha tilgang til offline-kart. Foto: Getty Images/iStockphoto
SJEKK HVILKE APPER DU TRENGER: Ved å laste ned enkelte apper før du drar, kan du blant annet ringe og sende meldinger gratis, opprette dine egne reiseguider og ha tilgang til offline-kart. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Endelig er den etterlengtede sommeren her. Rundt om i landet er det nok mange som teller ned dagene til de skal ut i ferie - hvis du ikke er blant dem som allerede ligger med føttene i sanden. Hvis du skal til utlandet, kan det imidlertid være greit å ta noen forholdsregler. Som du sikkert vet, kan det raskt bli en ganske dyr affære - og det er ikke bare fordi du går til innkjøp av nye sko og vesker. Veldig mange får skyhøye mobilregninger etter feriereisen, som ikke er så rart hvis du ikke er kjent med hva som koster penger. Men hva er det egentlig du bør være obs på? Vi spurte Kirsti Østvang, teknologijournalist i Dinside.no.LES OGSÅ: Derfor bør du legge ferien til sjøen

Slik unngår du skyhøye mobilregninger

– Den vanligste tabben hva gjelder mobilbruk i utlandet, er å surfe på nettsider, sjekke Facebook og laste opp bilder til Instagram, som du gjør til vanlig, forteller Østvang. Selv om det er fort gjort å glemme seg bort, er det viktig å huske på at det er dyrere å bruke datatrafikk i utlandet. Hun anbefaler derfor at du begrenser bruken til det mest nødvendige. – Skru av dataroaming! I Europa begynner prisene å bli bedre, men generelt kan dette koste en del. Skru også av push-varsler. Mange apper laster ned data i bakgrunnen, for eksempel e-post, noe som gjør at du kan bruke datatrafikk uten at du engang er klar over det.(Artikkelen fortsetter under bildet)Ifølge Østvang bør du istedenfor laste ned så mye innhold som mulig til telefonen før du drar. Bruk offline-funksjonen til Spotify og WiMP, så har du musikken din med deg uten å måtte trenge å streame over nettet.– Hvis du skal være et sted over lengre tid, kan det også vært lurt å kjøpe seg et lokalt kontantkort, sier hun. LES OGSÅ: 3 trenings-apper du bør prøve

Appene som kan være praktiske på reisen

Men når alt kommer til alt, er det ikke til å stikke under en stol at svært få av oss klarer oss uten mobiltelefonen på reisen - og den kan jo være riktig så praktisk å ha med. For eksempel finnes det en rekke apper som kan være til god hjelp på turen. Dette er noen av Østvang sine favoritter:
 • Opera Mini Web Browser: Dette er en nettleser som komprimerer nettsider, opptil 90 prosent, og gjør at du kan spare surfekostadene. Nettsidene ser ikke like pene ut, men det er likevel bedre enn en dyr mobilregning.
 • Viber: Med denne appen kan du ringe og sende tekstmeldinger «gratis» så lenge du er koblet til et trådløst nettverk. Bruk heller denne til å sende strandbilder hjem til venninnene dine i Norge.
 • TripIt: En app for planleggingsfasen. Den samler relevant reiseinfo som hotellbooking, flybilletter, visum, reservasjoner og annet, slik at du har alt på ett sted. I tillegg lar den deg følge venner og dele turene dine med dem.
 • Stay.com: Glimrende norskutviklet reiseguide som gir deg anbefalinger, og i tillegg lar deg opprette dine egne personlige guider. Den støtter også offline-kart, slik at du slipper å dra frem Google Maps og bruke masse penger på å sjekke hvor den restauranten du hadde hørt så mye om var.
 • XE Currency: En valutakalkulatoren er uvurderlig når du skal sjekke hvor mye den lekre Alexander Wang-veska egentlig koster.
 • LES OGSÅ: Husk dette når du er i lufta

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer