BØR DU FJERNE FØFLEKKEN? Da bør du lære deg ABCDE-regelen og kontakte en lege hvis du er i tvil. Det er bedre å fjerne en føflekk for mye enn for lite.  Foto: Fotolia
BØR DU FJERNE FØFLEKKEN? Da bør du lære deg ABCDE-regelen og kontakte en lege hvis du er i tvil. Det er bedre å fjerne en føflekk for mye enn for lite. Foto: Fotolia
Føflekkreft

Årlig dør 300 nordmenn av føflekkreft

Det har vært en tidobling i antall nye tilfeller i Norge.

KK.NO: Visste du at Norge faktisk har verdens høyeste dødelighet av føflekkreft, etter New Zealand?

Årlig registreres det rundt 1550 nye tilfeller av føflekkreft og 300 dør, ifølge Folkehelseinstituttet.

Sammenligning av perioden 1953 til 2012 har det vært en tidobling i antall nye tilfeller, sett i forhold til befolkningens størrelse.

Antall nye tilfeller er dobbelt så høy i fylker i sør enn fylker i nord, og personer med blondt eller rødt hår har høyere risiko enn personer med mørkt hår.

LES OGSÅ: Sjekk føflekkene dine minst én gang i måneden

Solariumforbud i Norge?

Det er en kjent sak at bruk av solarier kan øke risikoen for føflekkreft.

Nå mener en faggruppe ved Folkehelseinstituttet at konsekvensene av et solariumforbud i Norge bør utredes, siden forbud mot solarier er gjennomført i andre land.

Faggruppen har skrevet en rapport med kunnskapsoversikt over føflekkreft, som er et svar på et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet i 2014.

LES OGSÅ: Ville du sett forskjell på føflekken?

Fraråder bruk av solarium

Hvis man skal ta solarium, hva bør man huske på?

– At det er frarådet. UV-stråling får skylden for cirka 80 prosent av rynker og hudaldring. Personer som tar mye solarium har opptil dobbelt så stor risiko for føflekkreft, samt andre typer hudkreft som er mindre farlig, advarer hudlege Ole Martin Rørdam til KK.no.

Rørdam jobber privat i Trondheim på Dermatologi.no, og som hudlege og forsker på Universitetet i Madrid.

– Man trenger ikke solarium for D-vitamin. Solarium består hovedsaklig av UV-A stråling, mens det er UV-B-stråling som sørger for at man lager vitamin-D. Da er det bedre med tran, påpeker hudlegen.

LES OGSÅ: Undervurderer du skaden av solarium?

Føflekkreft oppstår oftest på disse områdene

Nesten 30 prosent av alle norske kvinner som får føflekkreft, får det på beina.

HUSK SOLKREM: Kvinner får ofte føflekkreft på baksiden av beina. Foto: Fotolia
HUSK SOLKREM: Kvinner får ofte føflekkreft på baksiden av beina. Foto: Fotolia Vis mer

De fleste tilfeller av føflekkreft kommer på overkroppen, men kvinner har flere tilfeller enn menn på beina, har spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen uttalt til KK.no.

– Menn får oftest føflekkreft på ryggen og kvinner ofte på baksiden av beina. Norge ligger i verdenstoppen med denne sykdommen og det er ikke bra, sier Rørdam.

LES OGSÅ: Dette vitaminet kan redusere risikoen for føflekkreft

20 prosent oppdager føflekkreft for sent

– Når bør man egentlig fjerne en føflekk?

– Føflekker som forandrer seg, som for eksempel vokser eller endrer farge - spesielt svart, blålig eller hvitlig farge, endrer diameter, blir såre og klør, og som har en ujevn kant bør fjernes, sier hudlege Ole Martin Rørdam til KK.no.

Hvis du er usikker på om føflekkene dine bør fjernes eller ikke, så er det også en guide til egenkontroll av føflekker på kreft.no.

Her er «ABCDE-regelen»
A - Asymmetri: Er føflekken asymmetrisk og uregelmessig?
B - Begrensning: Har føflekken uregelmessig begrensning mot huden?
C - Kulør/farge: Har føflekken flere fargevariasjoner? Malignt melanom vil ofte være svart eller ha svarte partier.
D - Diameter: Er føflekken over 6 millimeter i diameter?
E - Endring: En ny føflekk, eller en føflekk som forandrer størrelse, tykkelse, form eller farge.

– Hvis du har en mistenkelig føflekk bør du komme deg fastlege eller hudlege. Og det er lurt i lære seg egenkontroll, og å få hjelp til å sjekke ryggen og baksiden av beina, råder han.

– Føflekkreft med spredning er en meget alvorlig sykdom, og føflekker som har forandret seg og er mistenkelige er en medisinsk hastesak som bør undersøkes og eventuelt fjernes snarest mulig. Tidlig kirurgi, som er enkel, kurer føflekkreft i de fleste tilfeller, men cirka 20 prosent kommer for sent og har eller får oppdaget spredning, legger Rørdam til.

LES OGSÅ: Derfor får du hår på noen føflekker

Dette bør du vite om fjerning av føflekker

Hva er viktig å tenke på når man skal fjerne en føflekk?

– Hvis legen mener det er nødvendig, bør den skjæres vekk og da kan det bli arr. Hvis man har en føflekk som ikke er mistenkelig, bør man vurdere risikoen for skjemmende arr, sier Rørdam.

Spesielt på rygg og overkroppen kan det bli store arr som er mer skjemmende en selve føflekken. Spesielt unge mennesker danner mer arr, ifølge hudlegen.

ARR: Hvis du vet at du har en føflekk du bør fjerne, er det lurt å gjøre det nå på vinteren. Solen kan nemlig gi et skjemmende arr. Foto: Fotolia
ARR: Hvis du vet at du har en føflekk du bør fjerne, er det lurt å gjøre det nå på vinteren. Solen kan nemlig gi et skjemmende arr. Foto: Fotolia Vis mer

– En fordel med å bli eldre er at det gror penere. Skal føflekken fjernes av kosmetiske grunner, bør det nok helst gjøres av en hudlege eller plastikk kirurg som kan gjøre at det blir minst mulig arr, råder han.

LES OGSÅ: Derfor bør du holde deg blek

Fjern føflekker før våren

Er det noen tid i året som er bedre å fjerne føflekker på enn andre?

– Man bør unngå sol på arr, så hvis det ikke er en hastesak, kan det være en fordel å gjøre om høsten og vinteren. Men ofte bør man bruke medisinsk tape over arret i seks uker og da kan arret bli mindre og penere, forteller Rørdam.

Den medisinske tapen vil også blokkere det meste av sollys.

Til forsiden