Klamydia

Årlig klamydiatest er ikke nok

Dette bør du gjøre hver gang du skifter partner.

BRUK KONDOM: Denne lille saken kan beskytte deg mot uønsket graviditet, samt en hel rekke kjønnssykdommer. Foto: Image Source
BRUK KONDOM: Denne lille saken kan beskytte deg mot uønsket graviditet, samt en hel rekke kjønnssykdommer. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Trodde du at det holdt å ta en årlig klamydiatest? Det gjør det dessverre ikke, i hvert fall dersom du skifter hyppig partnere i sengen.

Konsekvensene kan nemlig være større enn du tror. Nylig viste en undersøkelse av 2500 studenter at en årlig sjekk for klamydia ikker er nok for å forhindre underlivsbetennelse, som kan gjøre kvinner sterile, ifølge BBC News.

Les også: Kan du få klamydia av å sitte på toalettsetet?

Flere ble smittet i løpet av året

Du kan også få kroniske smerter som følge av en klamydiainfeksjon, men en behandling av klamydia kan faktisk minske risikoen for bekken inflammatorisk sykdom med 80 prosent.

Forskerne fra St. Georges universitetet i London fant ut at de fleste tilfellene av bekken inflammatorisk sykdom fantes hos kvinner som ble klamydiatestet et år tidligere, men som den gang ikke hadde sykdommen. Disse kvinnene ble smittet med klamydia i en av de følgende 12 månedene etter testen, som deretter utviklet seg til en betennelse i underlivet.


Har du hatt klamydia?
Deltakerne var seksuelt aktive studenter mellom 16 og 27 år, fra 20 forskjellige universiteter i London.

Les også: Slik ber du ham sjekke seg for klamydia

Nei
 
586 (70%)
Ja
 
170 (20%)
Vet ikke
 
79 (9%)

Ny sexpartner? Test deg!

- Moralen er at du bør teste deg hver gang du får en ny seksualpartner, forteller professor Pippa Oakeshott, so ledet av undersøkelsen.

Men det trenger nødvendigvis ikke bare være klamydia som fører til en betennelse i underlivet.

- Det er sannsynlig flere bakterier som kan forårsake det, og vi burde nok ha sjekket for flere ting. Men klamydia og gonoré er en god start, sier Oakeshott.

Les også: 2 av 3 dropper kondom

Vanlige symtomer

Det aller vanligste er at en klamydiainfeksjon setter seg i underlivet. Ifølge Lommelegen.no bør du være obs på disse symptomene:

 • symptomer på urinveisinfeksjon
 • endret utflod (hos kvinner)
 • underlivs- og magesmerter
 • Menn kan få sparsom utflod fra urinrøret
 • lett svie ved vannlating (gjelder begge kjønn)
 • kløe
 • kvinner kan oppleve småblødning etter samleie
 • bekkeninfeksjon kan føre til magesmerter hos kvinner

 • Men det er verdt å merke seg at 50-90 prosent av smittede menn og opptil 90 prosent av smittede kvinner får ingen symptomer i det hele tatt.

  Dersom du har hatt ubeskyttet sex, eller er usikker på om partneren din er trofast, kan det være lurt å teste seg for å være på den sikre siden. Klikk her for behandlingsråd.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer