Kk

- Arrene er en del av meg

Bente (33) fikk likevel sjokk da hun så seg selv i speilet etter den fryktelige brannulykken.

BRANNSKADD: For 11 år siden våknet Bente Fidje (33) av et drønn da telysene hun hadde tent eksploderte på soverommet.  Foto: All Over Press Norway
BRANNSKADD: For 11 år siden våknet Bente Fidje (33) av et drønn da telysene hun hadde tent eksploderte på soverommet. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 11 år siden våknet Bente Fidje (33) av et drønn da telysene hun hadde tent eksploderte på soverommet.

Selv om hun greide å ta seg ut av rommet, hadde kroppen hennes allerede fått store brannskader. Hendene og armene, hele ryggen og setet samt ansiktet hadde andre- og tredjegradsforbrenninger.

Hun ble lagt i kunstig koma og familien ble fortalt at tilstanden var kritisk.

LES OGSÅ: - Hadde nok vært død uten mammas støtte

- Jeg syns jeg var så stygg

– Men jeg var heldig og overlevde. Og når du får livet i gave, blir enkelte ting mindre viktige, sier Bente.

På Haukeland sykehus lot de henne ikke få se seg selv i speilet før etter mange uker. Synet som møtte henne, glemmer hun aldri.

Det lange håret hennes var barbert bort, ansiktet så ut som en opphugd tomat og resten av kroppen var bandasjert. Der hun ikke var brannskadd, hadde de hentet hud og transplantert over på ryggen og armene. Det gjorde at magen og bena så ut som om de var høvlet med ostehøvel. Hele kroppen var endret til det ugjenkjennelige.

– Det var et kraftig syn, og jeg ønsket ikke å bli tatt bilder av. Jeg syntes jeg var så stygg, forteller Bente.

Men ved hjelp av oppmuntring fra barna og ungdommene som hun jobbet med og som stadig kom på besøk, bestemte hun seg for å mestre de nye utfordringene.

Den første sommeren etter brannen var den varmeste på lenge, og hun måtte gå med kompresjonsdrakt som rakte henne fra halsen og ned til anklene.

Hun ville likevel ikke sitte inne, men tredde i stedet shorts og trøye utenpå og gikk ut. Hun har fortsatt med å gå ut blant folk. Nekter å gjemme seg inne i frykt for alle blikkene.

BURN CAMP: Ifølge Bente var det mye takket være deltagelsen på «Burn Camp» i regi av Norsk Brannskadeforening at hun kom seg gjennom den vanskelige tiden og klarte å akseptere seg selv igjen. Foto: All Over Press Norway
BURN CAMP: Ifølge Bente var det mye takket være deltagelsen på «Burn Camp» i regi av Norsk Brannskadeforening at hun kom seg gjennom den vanskelige tiden og klarte å akseptere seg selv igjen. Foto: All Over Press Norway Vis mer

– I begynnelsen følte jeg at alle så på meg. At de var nysgjerrige, noen fascinerte. De som ikke visste om ulykken trodde at jeg hadde sovnet inntil en helsetrøye som hadde gitt meg midlertidige merker på huden, sier Bente.

LES OGSÅ: - Jeg var aldri på åstedene

Deltakelsen på «Burn Camp» ble en stor hjelp

Les mer i KK, som er i salg fredag 4. april.  Foto: KK
Les mer i KK, som er i salg fredag 4. april. Foto: KK Vis mer

Da hun traff mannen sin året etter ulykken, reagerte han med et skuldertrekk på arrene som dekket store deler av kroppen hennes. De var blitt en del av det som gjorde henne unik. Tobarnsmoren bruker ikke lenger tid på å skjule brannskadene.

Mye av grunnen til at hun har greid å akseptere seg selv, er deltakelsen på «Burn Camp» i regi av Norsk Brannskadeforening. Å møte andre i samme situasjon gjorde godt.

– Mange greier aldri å vise kroppen sin igjen. Men på Burn Camp må alle ut i bassenget. Når man ser at man ikke er den eneste som ikke er perfekt, blir det lettere å akseptere seg selv, sier Bente.

For mange er det nemlig ikke lett, med bildene som florerer i reklamene. Vakre, retusjerte modeller gir et kunstig bilde av virkeligheten. Mange prøver så godt de kan å leve opp til idealet. Men for noen blir gapet ekstra stort.

– Bildet som vises kan gi noen og enhver et dårlig selvbilde. Jeg skulle ønske det fantes et mer naturlig ideal, med modeller i alle former og fasonger. Modeller som gjenspeiler resten av oss, sier Bente.

Hun mener det aller vakreste ved et menneske er utstrålingen.

– Man kan være så bildeskjønn som bare det. Men det er varmen i et smil og gløden i øynene som gjør en virkelig vakker.

Bentes råd til deg som har merker etter livet:

  • Du er deg, uansett hva som har skjedd.
  • Indre kvaliteter teller mye mer enn ytre.
  • Ingen er like, men alle klarer det meste de vil uansett hvordan de ser ut.
     

Denne saken er hentet fra KKs store påskenummer, som er i salg nå!

Foto: Line Møllerhaug

Der kan du også lese om Mariann, og hvordan hun kom seg tilbake i skibakken etter en ulykke som gjorde henne lam fra livet og ned.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer