P-piller

Åtte vanlige myter om p-piller

Gir det dårligere sexlyst, kreft, vektøkning eller kviser? Sjekk ekspertens svar!

P-PILLER + MYTER: Har du latt deg skremme av de mange mytene om p-pillebruk? Her får du svar på sju av dem. Foto: Colourbox.com
P-PILLER + MYTER: Har du latt deg skremme av de mange mytene om p-pillebruk? Her får du svar på sju av dem. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har kanskje hørt at det å gå på p-piller kan øke risikoen for kreft? Også var det jo hun «venninnen av en venninne» av deg som gikk opp ti kilo da hun begynte på pillen.

Ja, man har hørt mye rart når det kommer til akkurat dette prevensjonsmiddelet. Og har man hørt én påstand ofte nok, så er det lett å konkludere med at det må være fakta.

Men er det egentlig det?

Mange har for eksempel trodd at det er skadelig å ikke få mensen når man går på pillen, eller at du ikke bør hoppe over/utsette menstruasjonen, slik mange ofte gjør når de for eksempel skal på badeferie.

Men - som KK.no tidligere har skrevet, er det faktisk ikke er skadelig å utsette mensen med p-pillene.

For å komme til bunns i alle disse «p-pille mytene», tok KK.no kontakt med gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen, Ole-Erik Iversen, og nedenfor får du da svar på en rekke av dem.

LES OGSÅ: Bruker du p-piller? Vær obs på disse smertene

Myte 1: P-pillen kan gi kvinnen dårligere sexlyst

Både humør og lyster kan påvirkes av hormonene i kroppen vår, og siden p-piller inneholder hormoner kan dette ha en innvirkning. Men hvilken innvirkning de har kan variere fra person til person.

– Dette er svært individuelt. Noen opplever redusert sexlyst, mens andre opplever bedret sexlyst fordi frykten for graviditet er borte, sier Iversen.

KAN HJELPE: Uren hud vil som regel kunne bli bedre av p-piller. Foto: Getty Images/iStockphoto
KAN HJELPE: Uren hud vil som regel kunne bli bedre av p-piller. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Myte 2: Pillen kan gi deg flere kviser

Kviser kan være både vondt og plagsomt, og når puberteten er over ønsker vi helst å være ferdig med hele greia. Slik er det dessverre ikke for alle, men heldigvis finnes det flere gode råd for å unngå kviser.

Og ifølge Iversen har p-piller vanligvis en reduserende effekt på dette problemet.

– Noen som er svært følsomme for gestagenet kan i sjeldne tilfeller oppleve å få flere kviser. Men hovedregelen er det motsatte; at uren hud reduseres med p-piller, og ikke bare ved bruk av typen Diane, et aknemiddel som også fungerer som p-pille, forteller han.


LES OGSÅ: Oops, har du glemt å ta pillen?

Myte: 3 P-piller kan medføre vektøkning

Det er de færreste av oss som har et ønske om å gå opp i vekt, men frykten for vektøkning bør ikke stå i veien for at du skal begynne på pillen.

Det er uansett regelmessig mosjon og et sunt forhold til mat som har den største innvirkningen på vekta.

– Det er like mange som går ned i vekt som opp i vekt. Her er det igjen en stor individuell variasjon, men p-pillen som sådan gir ikke generelt vektøkning, slår professoren fast.

Det sies også at p-piller kan bidra til at kroppen holder på mer vann, og man dermed kan føle seg oppsvulmet. Men ifølge Iversen er dette sjeldent merkbart på baderomsvekta.

– Noen av gestagenene kan gi en viss væskeretensjon, men vanligvis ikke mer enn et halvt kilo i snitt. Som hovedregel må det sikkert mer enn to til tre kilo til for at det skal være merkbart. Pillene i Yasmin-gruppen har derimot et gestagen som har en viss vanndrivende effekt, derfor i snitt rundt et halvkilo mindre etter et halvt år, sammenlignet med brukere av andre p-piller, sier han.

TRYGT:P-piller kan redusere risikoen for kreft i livmor og eggstokker. Foto: All Over Press
TRYGT:P-piller kan redusere risikoen for kreft i livmor og eggstokker. Foto: All Over Press Vis mer

Myte 4: Øker faren for blodpropp

Mens flere av de påståtte bivirkningene hovedsakelig går ut over vår forfengelighet, er blodpropp en av de bivirkningene man bør ta mer alvorlig.

– Dette stemmer, med en økning fra rundt tre til seks per 10.000 kvinner hvert år. Risikoen er høyest den første tiden etter at du har startet på pillene, men det er fortsatt klart mindre enn ved graviditet, forklarer han.

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er risikoen for blodpropp rundt fire ganger høyere hos gravide, enn for de som ikke er gravide. Dette skyldes blant annet at hormonforandringene kan føre til at blodet lettere levrer seg.

Uansett er det en god idé å lære seg hvilke symptomer blodpropp kan gi.

LES OGSÅ: P-piller kan påvirke partnervalg

Myte 5: Øker risikoen for kreft

Redd for at p-pillene skal kunne påvirke kreftrisikoen din?

– Dette er feil. Pillebrukere har rundt 50 prosent redusert risiko for eggstokkreft og livmorkreft, og rundt 20 prosent redusert risiko for tykktarmskreft. Tilfeller av brystkreft er oppdaget litt økt, men dette skyldes trolig hyppigere mammografi og ikke p-pillen, forklarer Iversen.

Kreft er en alvorlig sykdom man ikke skal kimse av, og det er viktig at ikke bare brystene sjekkes regelmessig, men også underlivet.

Det anbefales derfor at du går til gynekologisk undersøkelse hvert tredje år.

Myte 6: Kan gjøre det vanskeligere å bli gravid i ettertid

Du har kanskje hørt at du er mindre fruktbar i den første tiden etter du har sluttet på p-piller, og spesielt hvis du har gått på dem i lang tid. Og at om du planlegger å bli gravid så burde du slutte på pillen i god tid.

Dette er en ganske vanlig myte, og Iversen kan bekrefte at det er også det eneste det er; en myte.

– Dette er feil! Befruktningsevnen blir heller bedre, fordi p-piller gir beskyttelse mot bekkeninfeksjoner, og til en viss grad muskelknuter og eggstokkcyster, forteller han.

LES OGSÅ: Kan gi høyt blodtrykk senere i livet

Myte 7: Det er viktig å ta pauser i p-pillebruken

Dette er en myte de fleste av oss har hørt på et eller annet tidspunkt. Men vi husker kanskje ikke helt hvor vi har hørt det, eller hvorfor vi trenger denne pausen fra hormonene?

Det er kanskje ikke så rart - det viser seg nemlig at vi ikke trenger noen pause i det hele tatt. Dette gjelder også dersom du skal begynne på et nytt pillemerke.

– Dette er uviktig, og leder bare til mange uønskede graviditeter - og aborter, sier Iversen.

Også her er det greit å huske på at risikoen for blodpropp er høyest de første seks månedene etter du har startet på pillen. Og når du starter på pillene igjen etter en pause er dette som å starte helt på nytt.

Myte 8: Kan øke risikoen for grønn stær

At p-pillebruk kan påvirke øynene våre er ikke noe vi har hørt så mye om tidligere. Men ganske nylig publiserte VG.no en artikkel om dette, basert på en ny amerikansk studie.

Iversen er derimot ikke overbevist, og mener dette er noe som bør forskes mer på dersom man skal kunne slå fast en klar sammeheng mellom p-piller og grønn stær.

– På generelt grunnlag må observasjoner som dette bekreftes av uavhengige studier, dernest vurderes for å etablere at det ikke bare er assosiasjoner, men en årsaksammenheng etter Bradford Hills 10 kriterier. Studien om glaukom er hypotesegenererende, og kan ikke tillegges klinisk vekt slik saken står nå, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer