Avføring

Avføringsspørsmålene du ikke tør stille

Slik skal den perfekte avføring være.

DO: Et sted vi tilbringer en del tid i løpet av livene våres. Hva er normal avføring og hva er unormalt? Foto: Fotolia
DO: Et sted vi tilbringer en del tid i løpet av livene våres. Hva er normal avføring og hva er unormalt? Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Hvis du trodde at avføring bare består av det vi har spist, så tar du feil. Det skriver lege og forsker Giulia Enders, som er forfatter av boken «Sjarmen med tarmen».

Avføringen består nemlig av tre fjerdedeler vann, mens en tredjedel av de faste bestanddelene er bakterier. En annen tredjedel består av ufordøyelig plantefibre. Jo mer grønnsaker eller frukt man spiser, desto mer avføring produserer man.

Den siste tredjedelen beskriver Enders som et sammensurium, som består av stoffer som kroppen ønsker å kvitte seg med - som for eksempel rester av medikamenter, fargestoffer eller kolesterol, ifølge Forlagsliv.no

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om avføring

1. Hvordan bør fargen på avføringen være?

Størrelse, form og farge på avføringen har mye å si. Ifølge Enders bok «Sjarmen med tarmen» varierer den naturlige fargen på menneskelig avføring fra brun til gulbrun.

Den vil alltid ha en nyanse av gult i seg fordi vi bryter ned noen millioner blodlegemer hver dag. Det røde fargestoffet blir først til grønt og deretter til gult.

Lysebrun til gul: Problemer med tarmbakteriene kan gi gulaktig avføring. Hvis tarmbakteriene ikke jobber på riktig måte blir det heller ikke produsert noen brunfarge.

Lysebrun til grå: Du bør oppsøke legen dersom avføringen din er grå, ifølge Enders. En gråfarget avføring kan komme av at forbindelsen mellom lever og tarm får en knekk eller blir sammenklemt, noe som gjør at det ikke kommer ut blodfargestoff i tarmen.

Svart eller rød: Frisk blod er rødt, mens størknet blod er svart. Alt som virker mørkere enn før bør en lege undersøke, med mindre du har spist rødbeter før, ifølge Enders.

LES OGSÅ: Disse tingene tetter doen din

2. Har du hemoroider?

– Om avføringen din over tid er veldig mørk skal du være litt på vakt, da den mørke fargen kan skyldes gammelt blod som stammer fra tarmsystemet eller magesekken. Dette kan for eksempel være en følge av et blødende magesår eller magekreft. En kreftsvulst som sitter nederst i tykktarmen eller i endetarmen kan også føre til mørk avføring, men da inneholder den gjerne spor av ferskt rødt blod, har Per Brandtzæg, som er professor ved Rikshospitalet, tidligere uttalt til KK.no.

Hvis du har ferskt blod i avføringen, kan det skyldes en rift i endetarmsåpningen eller hemoroider.

– Friskt rødt blod kan tyde på at du har revet deg opp ytterst i endetarmen, og da er det vanligvis snakk om rifter eller sprukne hemoroider. Dette bør du følge med på, og eventuelt kontakte lege om det blir verre, har Gunn Helene Arsky, som er utdannet ernæringsfysiolog cand. scient fra Universitetet i Oslo og ernæringsrådgiver for Bama, tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Tørketabbene du bør unngå

3. Hvordan bør konsistensen være?

Det finnes syv ulike konsistenser på avføring, ifølge Enders bok. En sunn fordøyelse gir avføring av type tre eller type fire.

Type 1: Separate, harde klumper som minner om nøtter (oppleves som hard mage).
Type 2: Pølseformet, men med klumper.
Type 3: Ligner en pølse, men med sprekker på overflaten.
Type 4: Som en pølse eller slange, smidig og myk (omtrent som tannkrem).
Type 5: Myke klumper med skarpt avtegnede kanter.
Type 6: Myke biter med frynsete kanter, grøtaktig konsistens.
Type 7: Vannaktig, ingen faste biter. Helt flytende.

Har du noen gang opplevd at avføringen synker rett til bunns? Det kan bety at den fremdeles inneholder for mye næring som ikke ble riktig fordøyd, skriver forskeren.

KAN GI HEMOROIDE-PLAGER: Moderne toaletter er feil for tarmen, ifølge  medisiner og forsker Giulia Enders. For å gi fri passasje for det som skal ut kan du sette en krakk foran toalettet, slik at du sitter på huk.  Foto: Fotolia
KAN GI HEMOROIDE-PLAGER: Moderne toaletter er feil for tarmen, ifølge medisiner og forsker Giulia Enders. For å gi fri passasje for det som skal ut kan du sette en krakk foran toalettet, slik at du sitter på huk. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så lenge bør du sitte på do

4. Hvorfor lukter det?

Bakteriell aktivitet i avføringen produserer en rekke forbindelser og gasser som skaper stanken. Hvis bæsjen din lukter virkelig vondt en dag, er det mest sannsynlig noe du har spist.

Likevel kan ekstremt illeluktende avføring også signalisere visse medisinske tilstander, ifølge nettsiden greatist.com.

LES OGSÅ: Går du unormalt mye på do?

5. Hvor ofte er normalt å gjøre «nummer to»?

– Vi vet at ved forstoppelse har man mindre enn tre tømminger uken, noe som vil si at det normale er flere ganger enn dette. Akkurat hvor mange ganger som er normalt uten forstoppelse er individuelt, har Mette Svendsen, medisinsk ernæringsekspert ved Oslo Universitetssykehus, tidligere fortalt til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta en titt i toalettskålen

6. Er det farlig å holde seg?

Liker du ikke å gjøre «nummer to» på jobb, skole eller i det offentlige rom?

KK.no har tidligere spurt Jørgen Valeur, lege og forsker ved Klinikk for medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, om det er farlig å holde seg.

– Egentlig ikke. Det skal mye til for at man tar skade av det. Som oftest klarer man jo ikke å holde det tilbake uansett. Hvis man stadig undertrykker signaler om å gå på do, kan det føre til en ond sirkel, en kronisk forstoppelsestilstand, uttalte Valeur.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer