Avokado

Avokado er proppfull av fett, men likevel slankende

Sjekk hvorfor - og hvordan du kan bruke den i matlagingen.

KK.NO: Har du begrenset avokadobruken til kun salater og guacamole? Da er det på tide å prøve noe nytt. 

Denne frukten gjør seg nemlig svært godt til langt mer enn dette. I tillegg er den også supersunn.

– Avokadoen er super. Den er ganske fet, som lettrømme omtrent, men det er det sunne fettet som er mykt. Dette trenger vi blant annet for å forbrenne vårt eget fett, så avokadoen er derfor slankende, sier ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky til KK.no.

Avokado er en fet fruktgrønnsak som inneholder mye énumettet fett, faktisk kommer hele 77 prosent av kaloriene i avokado fra fettet den inneholder.

– Énumettet fett er godt for hjertet og kolesterolet. Avokado er også rik på B-vitaminet folat og er en kilde til vitamin C. Men det er andre stoffer i avokadoen som også er spennende ut fra et helsesynspunkt, forklarer hun.

LES OGSÅ: Visste du dette om avokado?

SMOOTHIE: Ja, visst kan du bruke avokado i smoothien. Da vil den bli næringsrik og mettende, med en kremete god smak. Foto: Scanpix/NTB
SMOOTHIE: Ja, visst kan du bruke avokado i smoothien. Da vil den bli næringsrik og mettende, med en kremete god smak. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

God erstatning for smør

Avokadoen er ikke bare veldig sunn og mettende, den er også svært anvendelig, og kan med fordel erstatte en rekke andre mindre sunne ingredienser.

Blant annet kan avokadoen brukes i stedet for smør og majones. Mos den sammen og smør den på brødskiva, eller bruk den i baksten din.

Her kan du prøve deg frem med ulike bakervarer som skal inneholde smør, og bytte det ut med avokado i den angitte mengden i oppskriften.

Og dette gjelder ikke bare for brød eller rundstykker, takket være den kremete konsistensen gjør også søt bakst seg godt med avokado. Dette kan du for eksempel prøve i brownies, cookies og sjokoladekaker. 

Passer til både søtt og salt

– Avokado er botanisk sett en frukt, og i mange land nyter de fersk avokado med et dryss sukker på. Vi her i Norge bruker den nok mer som en grønnsak. Men den passer også utmerket i smoothies, forteller Arsky.

Ved å tilsette avokado i smoothies vil du ikke bare få en god og kremete smoothie, men den vil også bli svært næringsrik og mettende. Bland den gjerne med andre søte frukter og bær og du vil ha et perfekt lite mellommåltid.

LES OGSÅ: Lag den perfekte frokostsmoothien

DIP: En spicy guacamole med chili skal visstnok kunne gjøre underverker for libidoen. Foto: Scanpix/NTB
DIP: En spicy guacamole med chili skal visstnok kunne gjøre underverker for libidoen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

En klassisk guacamole er heller ikke å forakte. Den kan brukes som dip til chips eller til taco – perfekt til en romantisk kjærestekveld. Arsky kan nemlig fortelle at avokadoen er ansett for å være seksuelt stimulerende.

– Server avokado i en hot guacamole, så kombinerer du både chili og avokado! Begge deler sies å kunne stimulere libidoen, sier hun.

Her er to oppskrifter som kostholdseksperten anbefaler:

LES OGSÅ: Jordbær-avokado-salat med skinke og valnøttdressing

Avokadocookies

– Av og til er det godt med noe ekstra. Disse cookiene inneholder avokado og havre og er derfor både søte og sunne, forteller Arsky.

Oppskriften blir til cirka 24 cookies

3 ¾ dl havregryn, store
2 ½ dl hvetemel
½ ts bakepulver
½ ts natron
120 g smør, romtemperert
1 ¼ dl brunt sukker, hardpakket
¾ dl sukker
1 egg
240 g spisemoden avokado, skrelt og renset
3 dl rosiner

SJOKOLADEKAKE: Neste gang du skal lage brownies, cookies eller sjokoladekake bør du prøve å bytte ut smøret med avokado. Supergodt og mye sunnere. Foto: Scanpix/NTB
SJOKOLADEKAKE: Neste gang du skal lage brownies, cookies eller sjokoladekake bør du prøve å bytte ut smøret med avokado. Supergodt og mye sunnere. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Slik gjør du: Forvarm ovnen til 160 °C. Hell havregrynene på stekebrettet og rist dem lett gylne og duftende i ovnen, det tar cirka 20 minutter. La havren avkjøle mens du varmer ovnen til 175 °C. Legg bakepapir på to stekebrett. Sikt mel, bakepulver og natron sammen i en liten bolle.

Rør smør og sukker hvitt i en stor bolle, og skrap ned fra kantene så alt blir godt blandet. Tilsett egg og avokado og pisk videre til en jevn røre. Ha i melblandingen og havregrynene, og rør inn rosinene til slutt. Sett kakene med skje på stekebrettene, jevn dem slik at de er cirka cm i diameter. Stek til de er gyllenbrune, cirka 20 minutter. Legges på en rist til avkjøling.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise avokado hver dag

BALT-sandwich

Ernæringsfysiologen forteller at denne dobbeltdekkeren er en skikkelig svær lunsj som virkelig fyller opp i magen.

2 tykke skiver grovt brød, gjerne steinbakt
½ avokado
1 tomat
3 strimler kalkunbacon
4 salatblader
4 ss kesam 1%
1 ss revet parmesanost
1 hakket sjalottløk
1 ts lime-/sitronjuice
Salt og pepper

BALT: En klassisk BLT blir enda bedre med litt avokado, og utgjør et stort og mettende måltid. Foto: Scanpix/NTB
BALT: En klassisk BLT blir enda bedre med litt avokado, og utgjør et stort og mettende måltid. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Slik gjør du: Bland sammen kesam, parmesan, løk, juice, pepper og litt salt. Smør halvparten på en av skivene. Legg to salatblader oppå. Fjern skall og stein fra avokadoen. Skjær tomat og avokado i skiver og fordel oppå salaten.

Stek baconet på papir i mikrobølgeovn til det er sprøtt, eller stek i tørr stekepanne. Legg baconet oppå tomat og avokado, og legg to salatblader på toppen. Smør resten av ostekremen på den siste skiven, snu den med kremsiden ned mot salaten og voilá – du har en BALT! 

Til forsiden