Tomat

Avslører superegenskaper ved tomat

Ny forskning viser at tomat kan motvirke kreft, og da særlig prostatakreft.

NÆRINGSRIKT: Tomater er proppfulle av lykopen - som er en av de mest effektive antioksidantene. Foto: Getty Images
NÆRINGSRIKT: Tomater er proppfulle av lykopen - som er en av de mest effektive antioksidantene. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Få ting kan piffe opp en salat eller pastarett som tomater. Ikke bare smaker de små runde bærfruktene (ja, tomat er egentlig en frukt) fantastisk godt - de er kalorifattige og næringsrike også.

SE OGSÅ: La tomaten ligge alene

VARM OPP: Tomater som er kokt eller stekt er rikere på lykopen. Derfor lønner det seg faktisk å varme opp tomaten før du spiser den.  Foto: Colourbox
VARM OPP: Tomater som er kokt eller stekt er rikere på lykopen. Derfor lønner det seg faktisk å varme opp tomaten før du spiser den. Foto: Colourbox Vis mer

Varm opp tomaten

Tidligere forskning har blant annet vist at et regelmessig inntak av tomater kan minske risikoen for osteoporose, høyt kolesterol, visse kreftformer og hjertesykdom.

Hovedårsaken til dette er det skyhøye innholdet av lykopen – som er en av naturens mest effektive antioksidanter, som også gir rødfargen til tomantene. Så jo rødere tomaten er, desto mer lykopen inneholder den.

Du har helt sikkert hørt at frukt og grønnsaker er sunnest når de er rå. Men akkurat når det gjelder tomater gjør du imidlertid smart i å koke eller steke dem.


Tidligere studier har nemlig vist at lykopenet i tomaten blir enda kraftigere om du varmer opp tomaten før du spiser den. Og i kombinasjon med for eksempel olivenolje er den ytterligere sunn fordi fettet i oljen letter opptaket av alle de sunne stoffene tomaten inneholder, står det på Bama.no (ekstern lenke).

Motvirker prostatakreft

Du bør også oppfordre mennene i ditt liv til å spise mer tomater.

Fersk forskning har nemlig bevist det tidligere studier har tydet på – at lykopen kan hemme veksten og til og med drepe prostatakreft-celler, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke).

Det er dr. Mridula Chopra og kolleger ved the University of Portsmouth som har testet effekten av lykopen på kreftceller i et laboratorium, og resultatene viste at stoffet ødelegger kreftcellenes evne til å lage forbindelser som de trenger for å få blodtilførsel.

Forskerne ønsker nå å gjennomføre tester for å se om den samme reaksjonen skjer i menneskekroppen.

- Denne enkle kjemiske reaksjonen viste seg å skje med lykopen-nivåer som enkelt kan oppnås ved å spise oppvarmede tomater, forklarer dr. Chopra:

- Jeg må poengtere at testene våre ble gjennomført med testtuber og i et laboratorium. Derfor må det gjennomføres flere undersøkelser for å bekrefte funnene. Likevel var resultatene våre helt klare.

Studien, hvis resultater er publisert i the British Journal of Nutrition (mer info om studien finner du her – ekstern lenke), var delvis sponset av matprodusent Heinz.

Matprodusenten ønsket nemlig mer forsking innen temaet etter at de samme forskerne viste at det var en betydelig økning i lykopen-nivåene i blod- og sædprøver etter at testpersoner spiste 400 gram bearbeidede tomater i to uker.

LES OGSÅ: ALT du bør vite om antioksidanter

MOTVIRKER KREFT: Ny forskning viser at lykopeninnholdet i tomater kan motvirke prostatakreft.  Foto: Getty Images
MOTVIRKER KREFT: Ny forskning viser at lykopeninnholdet i tomater kan motvirke prostatakreft. Foto: Getty Images Vis mer

Hindrer kreftceller i å vokse

Angiogenese, nydanning av blodårer, er viktig både for normal sårtilheling og ved utvikling av kreft. Skal en kreftsvulst vokse ut over cirka én millimeter størrelse, må kreftcellene lykkes i å sende kjemiske signaler slik at det vokser inn små blodårer til svulsten, for å gi tilgang på oksygen og næringsstoffer, står det på Det Store Norske leksikons hjemmesider (ekstern lenke).

I laboratoriestudiene til dr. Chopra og kollegene viste det seg at lykopen kan forhindre denne prosessen, slik at kreftcellene ikke klarer å vokse.


Og dette er særlig effektivt i prostata, da lykopen har en tendens til å hope seg opp i prostatavevet.

- Det viktige er at tilstrekkelig med lykopen når hvor det kan spille en rolle. Og vi vet at når det gjelder prostatavevet, så kommer det seg dit, sier dr. Chopra:

- Vi har testet dette i laboratorier, men vi vet fortsatt ikke om det samme vil skje i kroppen. Dette vil også kunne variere fra individ til individ, ut fra hvor mye lykopen kroppen deres klarer å gjøre tilgjengelig til å bekjempe veksten av kreftceller. Lykopenet evne til å fungere på denne måten i kroppen vil antagelig også variere ut fra ulike tomatprodukter. Både koking og oppvarming med fett har tidligere vist seg å være effektivt for å forsterke lykopen.

Tidligere forskning gjennomført av dr. Chopra og kollegene har for eksempel tydet på at røykere må få i seg større mengder tomater enn ikke-røykere for å oppnå samme effekter av lykopen.

LES OGSÅ: Dette er det beste du kan ha på brødskiva

Inneholder flere «superstoffer»

Ok, så tomat er sunt, det har vi skjønt, og da særlig på grunn av lykopeninnholdet.
De røde bærfruktene er imidlertid rike på flere viktige stoffer enn lykopen.

I fjor fant nemlig japanske forskere ut at tomater også inneholder «superstoffet» 9-oxo-octadecadienoic, som gjør underverker for blodårene dine.

Stoffet bidrar blant annet til å løse opp fett og kolesterol i årene, noe som er veldig viktig for å unngå for eksempel åreforkalkning og skrumplever.

Spiser du tomater hver dag kan du ifølge forskerne ha gjort mye for å slippe å bli rammet av disse utrivelige tilstandene.

Britisk forskning har også vist at du blir fortere mett om du legger noen tomatskiver på brødskiva.

Forskerne ved Reading universitet i Storbritannia har nemlig avdekket at tomater inneholder stoffer som påvirker appetittregulerende hormoner som ghrelin, slik at du føler deg mindre sulten.

I tillegg til alt dette har karotenoidene i tomaten en gunstig effekt på synet, huden og immunforsvaret.

LES OGSÅ: 50 gram tomatpuré er nok

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer