JA TIL OST: En liten bit ost etter et måltid, kan hjelpe til med å beskytte tennene mot syreskader og hull.  Foto: Getty Images
JA TIL OST: En liten bit ost etter et måltid, kan hjelpe til med å beskytte tennene mot syreskader og hull. Foto: Getty Images Vis mer

Ost

Avslutt måltidet med en ostebit

Kan beskytte tennene dine mot emaljeskader og hull.

Publisert
Er du glad i ost? Da kan kanskje dette komme som en gledelig «nyhet». Studier har nemlig vist at det å avslutte et måltid med en liten bit ost kan beskytte tennene dine mot syreangrep, emaljeskader og hull.

Årsaken er rett og slett at ost nøytraliserer syre, som dukker opp i munnen etter at vi har spist. Og det er denne syren som fort kan føre til karies/ hull.

LES OGSÅ: Ikke puss tennene rett etter et måltid

TA VARE PÅ TENNENE: Det er viktig å ta vare på tennene dine. Puss to ganger om dagen - morgen og kveld, og bruk tanntråd regelmessig (helst om kvelden).  Foto: Thinkstock.com
TA VARE PÅ TENNENE: Det er viktig å ta vare på tennene dine. Puss to ganger om dagen - morgen og kveld, og bruk tanntråd regelmessig (helst om kvelden). Foto: Thinkstock.com Vis mer

Nøytraliserer syre og danner beskyttende hinne

Ny forskning gjennomført av the Academy of General Dentistry i USA, tyder også på at osten kan være med på å danne en beskyttende hinne rundt tennene, som motvirker tannskader, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com.


Studien viste at det å spise litt ost nøytraliserte syre fordi spyttet fikk økt alkalitet, som igjen førte til at pasientene ikke trengte å gå til tannlegen like ofte.

Ifølge forskerne er det slik at jo høyere pH-verdi det er på overflaten av tennene, jo større beskyttelse har de mot tannerosjon, som forårsaker hull.

LES OGSÅ: Derfor blir tennene dine gule

BEST MED GUL:Faste gule oster, og blå- og hvitmuggoster skal være best for tennene! Foto: Getty Images
BEST MED GUL:Faste gule oster, og blå- og hvitmuggoster skal være best for tennene! Foto: Getty Images Vis mer

Øker pH-verdiene i munnen

Studien, som er publisert i General Dentistry, ble utført på 68 barn og unge i aldergruppen 12 til 15 år, og disse ble delt i tre grupper. Én gruppe fikk i oppgave å spise en daglig porsjon med cheddarost, en annen gruppe skulle spise sukkerfri yoghurt, mens den tredje gruppen skulle drikke et glass melk, etterfulgt av munnskyll.

pH-verdiene ble målt både i forkant av testen, samt ti, 20 og 30 minutter etter.

- De som spiste yoghurt eller drakk melk hadde ingen endringer i pH-verdiene i munnen, sier forskningsleder Vipul Yadav.

Deltakerne som spiste osten, hadde imidlertid en «svært rask» økning i pH-verdiene etter hvert av tidsintervallene.


Forskernes teori er at det å spise ost øker spyttsekresjonen i munnen, som er kroppens naturlige måte å opprettholde sunne pH-verdier på. I tillegg til dette frigjør altså ost kjemiske komponenter som kan danne en beskyttende hinne rundt tennene, som reduserer risikoen for bakterieangrep på emaljen.

LES OGSÅ: Vitamin D er viktig for tennene

Gulost, samt blå- og hvitmuggost

Har du spist et måltid, eller drukket et glass juice, kaffe, vin, eller brus, kan det med andre ord være lurt å gjøre som franskmennene - ta deg en liten skive eller bit med ost.

Da får du nøytralisert syren i plakket på tennene.

Ifølge Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), er ost også det meieriproduktet med sterkest beskyttende egenskaper overfor tennene, og slår dermed melk når det gjelder å opprettholde god tannhelse.

Økt spyttproduksjon i munnen (som osten bidrar til), gjør nemlig også at maten passerer raskere.

Både faste gule oster, og blå- og hvitmuggoster er funnet å redusere risikoen for karies både på tennenes overflate og ved røttene.

Husk imidlertid at ost ikke kan erstatte god tannhygiene, og at du bør pusse tennene to ganger om dagen (morgen og kveld), og bruke tanntråd regelmessig.

LES OGÅ: Slik unngår du misfargede tenner

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer