Baby

Babyboom i USA

Det er ikke bare Hollywoods kjendiser som blir gravide om dagen. USA står overfor en real babyboom.

Skuespiller Cate Blanchett annonserte i november i fjor at hun er gravid igjen.
Skuespiller Cate Blanchett annonserte i november i fjor at hun er gravid igjen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Mens resten av den industrialiserte verden opplever at det fødes stadig færre barn, er det en regelrett babyboom i USA. Ikke på 45 år er det født så mange barn i USA som i 2006.

2 barn pr. kvinne

Nesten 4,3 millioner barn ble født i 2006, noe som betyr at amerikanske kvinner føder gjennomsnittlig 2,1 barn hver. Det er nøyaktig det minimum som trengs for å opprettholde befolkningen, langt høyere enn tallet på 1,7 i 1976.USA har dermed en høyere fødselsrate enn alle land i Europa, samt Australia, Canada og Japan.

Land med lavere fruktbarhetsrate, som Japan og Italia der kvinnene i snitt får 1,3 barn hver, må forholde seg til en framtid med stadig flere eldre og færre i arbeidsfør alder.
Årsaken til det høye fødselstallet i USA er en voksende befolkning, spesielt en voksende befolkning av latinamerikansk opprinnelse, som bidro med en fjerdedel av alle fødsler.

Men hvite kvinner som ikke er av latinamerikansk opprinnelse, har også høye fødselstall, og tallene øker for alle grupper unntatt dem av asiatisk bakgrunn. Fødselsraten for hvite har steget til 1,9, for svarte til 2,1 og for kvinner av latinamerikansk opprinnelse er den på 3,0.

Bruker sjeldnere prevensjon

Mange forhold bidrar til det høye fødselsnivået i USA. Blant dem er en nedgang i bruk av prevensjonsmidler, vanskelig tilgang til abort mange steder, lav utdanning og fattigdom. Religion er en faktor, og stadig flere tenåringer får barn.

Men det er også kulturelle årsaker. Spansktalende har 40 prosent høyere fruktbarhetsnivå enn andre amerikanere, noe som reflekterer situasjonen i Latin-Amerika. I Mellom-Amerika er fruktbarheten på 2,7 og i Sør-Amerika 2,4.

Noen vil være overrasket over de høye fødselstallene i USA sammenlignet med Europa, der det er lagt bedre til rette for mødre med fødselspermisjon, barnehager og barnetrygd. På den annen side er arbeidsløsheten langt lavere i USA, og det er lettere for mødre å finne arbeid igjen etter fødselen.

Det er regionale forskjeller i USA også. I New England-statene ligner situasjonen mer på Europa, mens kvinner i sørstatene og Midtvesten har flere barn.

LES OGSÅ:
 • Slik lurer vi barna
 • Har du et bøllebarn?
 • Trening med småtasser
 • Hva med en baby-tupé?
 • Slik takler dere skrikerungen
 • Vil ikke leke med slemminger
 • Gravide skuespiller Jessica Alba på settet.
  Gravide skuespiller Jessica Alba på settet. Vis mer
  Skuespiller Halle Berry er ganske så poppeklar. Foto: MWD/X17online.com
  Skuespiller Halle Berry er ganske så poppeklar. Foto: MWD/X17online.com Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer