Helse & Livsstil

Babyer vil ikke leke med slemminger

Små babyer velger bort leker de ser på som slemme. Forskere mener det viser at sosiale ferdigheter er medfødte.

Babyer vil ikke leke med slemminger
Publisert
Sist oppdatert
Små babyer ser forskjell på snille og rampete lekekamerater, og er bevisste på hvem de velger.Babyer mellom seks og ti måneder er faktisk i stand til å ta grunnleggende sosiale avgjørelser, ifølge resultatene av en studie gjort ved Infant Cognition Center ved Yale Universitet i Storbritannia. Studien er publisert i tidsskriftet Nature.Babyene fikk se en storøyd lekefigur av tre, som forsøkte å komme seg opp på en berg-og-dalbane. Deretter ble de introdusert for en ny storøyd lekefigur, som prøvde å dytte den første figuren ned fra berg- og dalbanen. Til slutt gjorde en tredje figur entré, og denne prøvde å hjelpe lekefiguren som strevde på berg- og dalbanen.Småbarna fikk så velge hvilke figurer de ville leke med. Nesten alle valgte det hjelpsomme leketøyet framfor det rampete leketøyet.Noen av barna valgte også nøytrale leker, altså leker som ikke hadde vært del av scenariet på berg- og dalbanen, men aller helst ville de altså ha den snille, storøyde figuren som lekekamerat.- Det er utrolig imponerende at babyer kan gjøre dette, sier leder av studien, Kiley Hamlin, i en pressemelding.- Det viser at mennesker helt fra starten av har sosiale ferdigheter som er der uten mye innlæring. Forskerne fant ingen forskjeller i reaksjonene til gutte- og jentebabyer, men da de fjernet de store øynene som gjorde lekene livfulle, viste ikke babyene de samme sosiale ferdighetene. At små babyer velger snilt framfor rampete gir styrke til teorien om at noen sosiale ferdigheter er medfødte, mener Kiley Hamlin.Psykologiprofessor David Lewkowicz ved Florida Atlantic University var ikke med på studien. Han er imponert over resultatene, men er ikke enig med Hamlin i at resultatene viser at sosiale egenskaper er medfødte.- Barn tilegner seg mye sosial erfaring før de er seks måneder gamle, sier David Lewkowicz.Han mener atferden babyene utviste i testen mest sannsynlig er tillært.LES OGSÅ:
  • Slik får du smarte barn
  • Trening med småtasser
  • Vi bare lekeslåss...
  • Slik takler dere skrikerungen
  • Har du et bøllebarn
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer