Bær

Bær skjerper hjernen din

Kan motvirke utviklingen av demens og Alzheimers.

BESKYTTER HJERNEN: Ny forskning viser at bær (ferske eller frosne), som jordbær, bringebær, blåbær og bjørnebær, kan beskytte hjernen og motvirke utviklingen av demens og Alzheimers.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BESKYTTER HJERNEN: Ny forskning viser at bær (ferske eller frosne), som jordbær, bringebær, blåbær og bjørnebær, kan beskytte hjernen og motvirke utviklingen av demens og Alzheimers. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bær er noe av det sunneste og mest næringsrike du kan spise, og her til lands konsumerer vi store mengder friske og ferske bær om sommeren – når den norske bærsesongen slår inn for fullt.

Selv om det fortsatt er en stund til det blir sommervarmt, betyr ikke det at du må kutte ned på inntaket av blåblær, bjørnebær, bringebær og jordbær av den grunn.

Som KK.no tidligere har skrevet er nemlig frosne bær (som selges i de fleste matbutikker) like næringsrike som ferske, og som regel er de billigere og holder seg mye lengre enn de ferske variantene.

Bær regnes som supermat blant annet på grunn av det høye antioksidantinneholdet – som er viktig for å beskytte kroppen mot frie radikaler og oksidativt stress (mer info finner du lenger nede i artikkelen).

LES OGSÅ: Her er maten du bør spise daglig

Bra for hjernen

Ny forskning viser også at et regelmessig inntak av bær (ferske eller frosne) kan ha en svært positiv innvirkning på hjernen, og at det kan motvirke aldersrelatert hukommelsestap og demens, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com (ekstern lenke).

I en analyse, som er gjengitt i Journal of Agricultural and Food Chemistry (mer info finner du her – ekstern lenke) viser forskerne Barbara Shukitt-Hale og Marshall G. Miller til at lengre levealder har ført til større helsekostnader knyttet opp mot utvikling av Alzheimers og demens.

Ifølge studiene deres har det også vist seg at det å spise bær kan motvirke utviklingen av demens og Alzheimers, og at det kan være gunstig for hjernens aldringsprosess.

LES OGSÅ: ALT du bør vite om antioksidanter

Minsker risiko for skader på nervecellene

For å finne frem til disse resultatene har forskerne sett nærmere på flere ulike studier innenfor temaet, og konklusjonen deres er at bærfrukter kan hjelpe med å holde hjernen frisk på flere måter.

Antioksidantinnholdet beskytter blant annet cellene fra skadelige, frie radikaler, i tillegg kan bærfrukter endre måten nervecellene i hjernen kommuniserer.

Disse kommunikasjonsendringene kan forhindre betennelser i hjernen, som kan føre til skader på nervecellene, samt øke hjernens motoriske kapasitet, hukommelse og tankefunksjon.

Ifølge Shukitt-Hale og Miller behøves det mer forskning for å slå fast om det er individuelle komponenter i bærfrukter som innehar disse positive egenskapene, eller om det er en unik kombinasjon av kjemikalier i ulike bærfrukter som har lignende effekter.

LES OGSÅ: Dette bæret bør du spise mer av

Beskytter mot oksidativt stress

At bær er ekstremt sunt, er ikke akkurat noe nytt, og som nevnt lenger oppe i artikkelen er det altså det skyhøye antioksidantinnholdet som er mye av grunnen til at bærfrukter regnes som supermat.

- I kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små mengder skadelige stoffer. Disse kalles frie radikaler og kan skade celler og vev. Antioksidantene fungerer som kroppens forsvarere mot disse skadelige stoffene. De er hele tiden på vakt for å holde de frie radikalene «i sjakk», har kostholdsekspert Jeanette Roede tidligere uttalt til KK.no:

- Hadde vi ikke hatt antioksidanter til å beskytte oss mot disse skadelige stoffene, ville vi «harsknet» i løpet av kort tid. Ekstra mye frie radikaler dannes når immunsystemet er opptatt med å forsvare seg mot infeksjoner, og når vi utsettes for luftforurensning, tobakksrøyk og stråling. Da kan det oppstå situasjoner med såkalt oksidativt stress (der det er for mye frie radikaler og for lite antioksidanter).

Oksidativt stress kan oppstå når antioksidantforsvaret ikke strekker til – det blir en ubalanse mellom antioksidantene og de frie radikalene i kroppen).

Oksidativt stress kan blant annet forekomme som følge av alder, trening og fødsler. Det er også kjent for å kunne påvirke hvor raskt mennesker eldes.


Mer info om de næringsinnhold og egenskaper til de ulike bærsortene finner du i denne artikkelen!

Supersunn smoothie

Smoothie er en svært enkel måte å få i seg mye bær på, og det er akkurat like godt med frosne som ferske.

Her er en enkel og god oppskrift på bærsmoothie fra Frukt.no (ekstern lenke):

Ingredienser
80 g frosne bjørnebær
50 g frosne rips
50 g blåbær
50 g bringebær
5 dl yoghurt naturell
2 ss sukker

Fremgangsmåte
Kjør alt sammen i en blender, hurtigmikser eller smoothie maker og pynt gjerne med friske bær og for eksempel frisk mynte. Server umiddelbart.

Om du ikke har frosne bær, tilsetter du 4 isbiter sammen med de friske bærene

LES OGSÅ: Så mye er egentlig fem om dagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer