Kropp

Bærer du handleposene riktig?

Gjør du det feil kan det ha alvorlige følger for nakke, skuldre og rygg.

PASS PÅ RYGG, NAKKE OG SKULDRE: Når du skal bære på noe tung, er det viktig at du bærer det riktig - enten det er vesken, handleposene eller PC-vesken din. Foto: KK.no
PASS PÅ RYGG, NAKKE OG SKULDRE: Når du skal bære på noe tung, er det viktig at du bærer det riktig - enten det er vesken, handleposene eller PC-vesken din. Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Visste du at en gjennomsnittlig håndveske veier 3,2 kilo?Med mobiltelefon, sminkepung, dagbok, bok eller et magasin, paraply, MP3-spiller og hårbørste fyller vi altså opp vesken til den veier 3200 gram. Kanskje ikke så rart at det ofte er helt umulig å finne noe i den. Det er imidlertid ikke bare vesken vi bærer rundt på i løpet av en dag. Du skal drasse med deg laptopen hjem fra jobb, treningsbagen og handleposene fra butikken. Med så mye å frakte rundt på, er det svært viktig at du bærer riktig.– Det å bære rundt på en tung veske har en enorm innvirkning på holdningen og bevegelsen din. Selv om du kanskje ikke merker det vil kroppen på dramatisk vis føye seg etter vekten og kompensere. Denne effekten er enda større når du går i høye hæler, har fysioterapeut Russell Stocker, tidligere uttalt til KK.no. For å unngå skader, kan det ifølge Health.com være lurt å følge rådene nedenfor:LES OGSÅ: Drømmer du om å få til dette?

Hold vekten tett inntil kroppen

For at du helt garantert skal unngå skader som følge av å bære for mye eller for tungt, er det bare ett triks som funker - å ikke bære for mye eller for tungt. Det finnes også metoder for å forebygge, og en viktig faktor er nettopp hvordan du bærer posene, bagen eller PC-vesken. Noe som er spesielt viktig, er at du holder vekten så nærme kroppen som mulig. «Postural sway» handler om spenningen som blir lagt på ryggen når du bærer tungt, og det gjelder å redusere mengden gynging og stress som blir påført ryggmusklene. Dette kan du enkelt gjøre ved å bære posene eller bagen nærmere inntil kroppen. Skal du bære tungt hjem fra butikken kan det være lurt å legge posene og matvarene over i en sekk eller bag (husk at den helst bør ha to stropper), som lar deg holde vekten nærmere inntil kroppen. Husk også at det er bedre å fordele vekten på begge sider, fremfor å bære tungt på én side.

Maks 15 prosent av kroppsvekten din

Men hvor mye du bærer er selvfølgelig også viktig for å unngå skader. Ifølge ekspertene på Health.com er det anbefalt at du ikke bærer mer enn 10 prosent av kroppsvekten din, og at du aldri overgår 15 prosent av vekten din. Veier du 70 kilo, skal du altså ikke bære mer enn rundt 10 kilo.Alt over dette vil ha en betydelig effekt på holdningen din, og kan på lengre sikt ha alvorlige konsekvenser for ryggraden din. Da må du i så fall bære tingene i en tilpasset sekk, som gir god støtte til rygg og nakke. LES OGSÅ: Hvorfor er vi så opphengt i rumper?

Plassér tunge ting i bunn

Får du vondt i nakken? Prøv å plassere de tyngste tingene i bunnen av bagen eller posen. En tidligere studie har vist at dette kan sørge for at du legger mindre press på ryggraden, i tillegg til at det fører til mindre endringer på posituren. Studien - som ble gjort blant barn - viste også at det ble lettere for barna å bære bagen. Du kan også redusere stresset på ryggen ved å ta pauser. Når du bærer bør du i tillegg fokusere på å bruke musklene i ryggen og stramme kjernemuskulaturen, slik unngår du at alt presset blir liggende på skuldrene.

Jevn ut vekten

Når du pakker bagen eller posene, bør du også sørge for å fordele vekten jevnt over.På samme måte som når du holder vekten tett inntil deg, kan du på denne måten redusere mengden gynging og stress som blir påført ryggmusklene.En tidligere studie som så på hvordan vekten påvirker kroppen i trapper, viste at du ved å fordele vekten mer jevnt, kan redusere hvor mye ryggraden vil vri på seg når du går opp eller ned trapper.LES OGSÅ: Bli kvitt vonde muskelknuter

Velg en variant med diagonal og bred stropp

Tidligere undersøkelser har også vist at hele 1 av 5 kvinner er bekymret over mulige skader som følge av at de bærer for tungt. Likevel nekter flesteparten å gi slipp på vesken for helsens skyld. Men hvis du ikke vil gi den opp, kan du lete etter de som er litt bedre for ryggen og nakken din. – Vekten bør holdes så nær bekkenet som mulig, da det er her mesteparten av vekten og balansen vår er sentrert. Derfor vil en rumpetaske også være ideell, selv om det kanskje ikke er like trendy, har Ortoped Leon Creaney, tidligere uttalt. En veske med brede stopper vil også fordele belastningen bedre over skulderen.Tim Hutchful, kiropraktor i the British Chiropractic Association, anbefaler deg å bruke en veske med stropper som krysser kroppen diagonalt, slik at du får balansert vekten.– Stroppene bør også være så korte som mulig, slik at vesken holdes tett mot kroppen din og ikke svinger. Lange stropper vil føre til at vesken beveger seg mye når du går og slår inn mot hofter, rygg og knær. Bærer du en laptop bør du også bruke en veske som har ryggsekk-design, sier han. LES OGSÅ: Syv smerter du ikke bør ignorere

Slik bør du pakke handleposene dine:

I tillegg til at det er viktig å bære riktig, kan det også være lurt å tenke litt over hvordan du pakker ned matvarene dine. For eksempel er det ganske vanlig at du opplever at frossenvarene dine har tint, kort tid etter at du er kommet inn døra. Ved å følge disse tipsene slipper du det:
 • Har du handlet mye dypfryste varer kan det være smart å samle dem i en egen bærepose slik at de holder seg kalde lengre.
 • Uansett kan det lønne seg å legge dypfryste varer i bunnen av handleposen. Fyll deretter på med de matvarene som har behov for å lagres kjølig.
 • Hvis du vet at det kan ta litt tid før maten kommer i kjøleskap, bør du sørge for at lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og melkeprodukter oppbevares i en kjøleboks.LES OGSÅ: Er du klar for å spise dette?

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer