Helse & Livsstil

Bærer du veska di riktig?

Veska di kan være direkte helseskadelig, med mindre du tar dine forholdsregler.

En liten pause fra veske og høye hæler er sunt for deg.
En liten pause fra veske og høye hæler er sunt for deg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For mange sminkesaker i veska er den reneste helsefellen for små «jåledamer». Alle tipsene får du her.
 • Den store stilettguiden
 • Unngå gnagsår i ferien
 • Bedre helse på 1-2-3
 • 1. Pass vekta

  Vesken/bærenettet du går rundt med bør ikke veie mer enn ti prosent av kroppsvekten din, eller aller helst under 4,5 kilo. Hvordan ser du om den veier for mye? Dette kan du sjekke opp ved å holde veska i en hånd og en mugge med saft i den andre. Veska bør ikke veie mer enn muggen.

  2. Høyst nødvendig

  Dersom du må grave rundt i veska i en halv evighet for å finne leppepomaden, da er det på tide å moderere veskefyllet. Sminkepungen din bør kun inneholde det du trenger for å freshe opp; concealer, pudder, rouge og leppeglans holder sånn sett for de fleste, ifølge make up guru, Bobbi Brown.

  3. Orden i kaoset

  Og på slutten av hver eneste dag; bruk et minutt på å reorganisere håndvesken din. Dersom du venter til slutten av uken, så ender det i kaos.Og kaos stjeler energi, ifølge organiseringsekspert Donna Smallin.

  4. Bær riktig

  Den beste måten å unngå ømhet og smerter i skuldre og rygg er å konsentrere vekten din rundt senter av kroppen din. Det handler altså om å være i balanse, og om ikke å bli «skjev». Naturlig nok er en ryggsekk å anbefale, men dersom du er en fashionista som bare ikke under noen omstendighet kan vise deg ute med sekk på ryggen; kjøp en veske med lange justerbare skulderremmer. Det gjør det lettere å balansere vekten mellom en skuldere og den motsatte hoften og du kan bære den tett inntil kroppen. Tenk også materiale; lær veier naturlig nok mer enn nylon og bomull. Dersom du i tillegg bærer med deg pc, gå for en trillebag, sier Heidi Prather ved Washington University School of Medicine.

  5. Forandring fryder

  Vi har mange vaner i forhold til veskebæring. Noen av oss holder alltid skulderremmene mellom fingrene når de er ute og går og mange sørger for at den hånden de bruker mest er fri, ifølge Cynthia Vaughn ved The American Chiropractic Association. Men dette er usunt for kroppen din over tid, så trikset er å «skifte stilling» hvert tiende minutt. Veksle også mellom ulike vesker.

  6. Høyt på strå

  Prøv å anstrenge deg litt ekstra for å holde skuldrene nede. Mange kvinner løfter nemlig instinktivt skuldrene litt når de bærer vesker med seg, ifølge Heidi Prather. Dette bare forverrer tendensen til å ha korte svake muskler mellom skulderbladene, og det er her de første smertene gjerne viser seg.Vær også obs på at dersom du prater i mobiltelefon samtidig som du bærer en veske, så utsetter du nakke og rygg for dobbelt stress fordi du spenner deg i området øre til skuldre. Et trådløst headset er derfor å anbefale.

  7. Strekk ut

  Når du føler spenninger i nakke, skuldre eller rygg, ikke ignorer det. Ta et minutt eller to til å sette ned veska og strekke kroppen litt. Du trenger ikke gjøre hode-sulder-kne og tå-bevegelser midt på gata, men bare det å rette opp ryggen og strekke armene litt kan hjelpe. Bytt også gjerne posisjon, anbefaler Cynthia Vaughn. Se rett fremover og plasser høyre hånd bak venstre side av hodet ditt. Bøy hodet ned og mot høyre, som om du prøver å få høyre øre til å berøre skulderen din. Ikke overdriv, men hold posisjonen i ti sekunder. Bytt side og gjenta flere ganger i løpet av dagen for å motvirke at musklene stivner og fører til hodepine.

  8. Tøff i trynet

  Det er ikke tøft å holde pokerfjes og farte rundt med en blytung veske inneholdende hele toaletskapet ditt. Har skaden først skjedd, legg på en ispose i ti minutter i stedet for en varmepute for å lindre det ømme området, råder Vaughn. LES OGSÅ:
 • Slik holder du deg ung
 • Hold hjernen i form
 • Slik lever du til du blir 100 år
 • 7 sorter for evig ungdom
 • Stress spiser hjerneceller
 • Spis deg skjønn, smart og sunn
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer