Alkohol

Bakfull? Slik føler du deg bedre - fort!

Sjekk triksene som får deg på beina dagen etter festen.

DEN KJIPE FØLELSEN ETTER 17. MAI: Se hvordan du blir kvitt bakrusen raskest mulig. Foto: Thinkstock
DEN KJIPE FØLELSEN ETTER 17. MAI: Se hvordan du blir kvitt bakrusen raskest mulig. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hadde du det veldig gøy i går? Og nå betaler du prisen med dundrende hodepine, kvalme og generell uggenhet?

Du kan skylde deg selv, men det får deg jo ikke til å føle deg særlig mye bedre.

Så hva gjør du, når du har planer for dagen du ikke kan droppe, og bør komme tilbake i slag så raskt som mulig?

La oss først fortelle deg hvorfor du føler deg så guffen dagen derpå. For det første - som kvinne blir du gjerne lettere fyllesyk enn menn, i hvert fall om du drikker mer enn fem alkoholenheter (noe mange av oss gjør på dager som 17. mai). Og det som skjer, er at alkoholen forgifter og dehydrerer kroppen.

Grunnen til at for mye alkohol gir deg hodepine, er faktisk at når vi er dehydrert krymper hjernen litt i volum, og da blir vevet som fester hjernen til innsiden av hodeskallen stående i spenn.

Det er denne smerten vi kjenner når vi våkner morgenen etter. Får det deg til å føle deg bedre? Tenkte nok ikke det.

LES OGSÅ: Hva slags hodepine er det?

Drikk vann!

Det som vil få deg til å føle deg bedre er å drikke masse vann. Da vil hodepinen ganske raskt letne noe, for da får hjernen stabilisert væskebalansen, og eser ut igjen til normal størrelse.

En annen god ting med vanndrikkingen er at den hjelper å skylle ut rester av etanalen, stoffet kroppen omdanner alkoholen til. Dette er en type gift for kroppen, så det er denne som gir deg hodepine og en generell følelse av å være uvel.

Du bør imidlertid ikke drikke iskaldt vann, og ikke helle i deg et stort glass veldig raskt straks du våkner. Da kan du risikere at magen vrenger seg og du kaster det opp igjen. Drikk heller små slurker, og la vannet være normalt kaldt.

PS! Har du skikkelig skallebank, kan det være like greit å ta en hodepinetablett straks du våkner, selv om du til vanlig skal sjekke disse punktene før hodepinen gjør at du tyr til smertestillende.

LES OGSÅ: Derfor får alkohol deg til å tisse mer

GODT FOR MAGEN: Sur i magen etter for mye hvitvin? Melk nøytraliserer. Foto: Getty Images/iStockphoto
GODT FOR MAGEN: Sur i magen etter for mye hvitvin? Melk nøytraliserer. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
FUNKER MOT KVALME: Revet ingefær i kokt vann gjør susen Ha i litt honning i for smakens skyld. Foto: Panther Media
FUNKER MOT KVALME: Revet ingefær i kokt vann gjør susen Ha i litt honning i for smakens skyld. Foto: Panther Media Vis mer
FINT FOR FORMEN: En banan gir deg vktige mineraler du trenger dagen derpå. Foto: Colourbox
FINT FOR FORMEN: En banan gir deg vktige mineraler du trenger dagen derpå. Foto: Colourbox Vis mer
GOD FROKOST: Har du mage til det, så spis gjerne et speilegg til frokost. Bacon er sikkert bra, det også ;-) Foto: Getty Images/iStockphoto
GOD FROKOST: Har du mage til det, så spis gjerne et speilegg til frokost. Bacon er sikkert bra, det også ;-) Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Andre smarte triks

Utover å drikke vann, er det en rekke andre ting du bør spise og drikke for å komme til hektene.Drikk melk
Alkohol av typen vin eller drinker er gjerne veldig surt, og kan derfor slite på magen og gjøre deg kvalm. Dermed er det en god idé å drikke noe som har lavere ph, og melk er ypperlig. Hvis du er skikkelig kvalm orker du kanskje ikke, men ellers er det absolutt verdt det. Og ja, sjokolademelk, eller en kaffelatte fungerer like bra. Er du mer sugen på vanlig, svart kaffe? Det hjelper mot bakrus, det også.

Drikk peppermynte-te
Orker du ikke tanken på melk? Peppermynte-te er et alternativ. Det roer magen og fordøyelsessystemet, og fyller kroppens væskelagre.

Drikk ingefær-te
Ingefær hjelper mot kvalme, så drikk gjerne ingefær-te, helst laget med fersk ingefær.

Spis banan
Etter en fyllekule har kroppen mistet mye magnesium og kalium. Bananer inneholder en god del av begge mineralene, og kan hjelpe mot trøtthet, og også kvalme - siden bananer har lav ph.

Spis speilegg
Et speilegg på en grov brødskive er bra. Det tilfører proteiner og en aminosyre som hjelper å bryte ned avfallsstoffene alkohol fyller kroppen med. Egg er for så vidt fint å spise til frokost også ellers.

Orker du ikke noe som helst av fast føde? Føl deg litt sunnere og bedre ved å teste en av disse: 10 juicer for bedre helse.

Kilder: Dr. Manny Alvarez, Fox News, Science Daily

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer