HER TRIVES KJØPESENTERBAKTERIER: Bakterier trives der det er folk, og kjøpesenteret er det perfekte stedet for det. Spesielt bør du tenke deg om to ganger før du berører gelenderet på rulletrappen.  Foto: Colourbox
HER TRIVES KJØPESENTERBAKTERIER: Bakterier trives der det er folk, og kjøpesenteret er det perfekte stedet for det. Spesielt bør du tenke deg om to ganger før du berører gelenderet på rulletrappen. Foto: Colourbox Vis mer

Hygiene

Bakteriebombene på kjøpesenteret

Ja, bakteriene trives også i shopping-land. Sjekk hvor de trives best.

Det er ingen hemmelighet at du daglig blir utsatt for svært mange bakterier.

For eksempel kan grønnsaksskuffen din skjule 8000 bakterier og tastaturet ditt huser ofte flere bakterier enn du finner i toalettet.

Der hvor det daglig ferdes mennesker, finnes det altså massevis bakterier. Det betyr at et kjøpesenter er et mekka for basseluskene.

I den forbindelse har nettstedet health.com (ekstern lenke) undersøkt hvor det er aller mest bakterier. Her er tre av verstingstedene:

Trener du? Her er det flest bakterier

Rulletrappen

– I testen vår fant vi mat, E. coli, urin, slim, avføring og blod på rulletrappens gelender. Og der det er slim, er det også forkjølelse og influensaviruser, sier Philip Tierno, lege, direktør for klinisk mikrobiologi og immunologi ved New York University Langone Medical Center, til helsenettsiden.

Når folk hoster i hendene sine, ender det ofte på gelenderet, forteller han.

Rådet er derfor å unngå å ta på gelenderet hvis mulig, og hvis det er unngåelig, bør du vaske hendene i antibac etterpå.

LES OGSÅ: Hotellets skjulte bakteriebombe

HUSK HELDEKKENDE UNDERTØY: Du både tilfører og tar med deg mer bakterier dersom du bruker tanga når du prøver klær.  Foto: Getty Images
HUSK HELDEKKENDE UNDERTØY: Du både tilfører og tar med deg mer bakterier dersom du bruker tanga når du prøver klær. Foto: Getty Images Vis mer

Prøverommet

Det er faktisk ikke kleshengeren eller stolen ved prøverommet som har mest bakterier, men klærne du prøver.

– Etter at folk prøver klær kan hudceller og svette samle seg på innsiden. Begge deler kan føre til bakteriell vekst, forteller Tierno, som mener du til og med kan plukke opp antibiotikaresistente bakterier når du prøver klær.

Unngå å bruke g-string og tangatruse når du prøver bukser, badetøy, eller annet tøy som kan komme i kontakt med baken eller underlivet. Dette er også noe å tenke på dersom du bruker de nye klærne dine uten å vaske de først.

Visste du forresten at navlen din inneholder opp til 1.400 forskjellige organismer? Så du har god grunn til å vaske den litt ekstra nøye.


SMINKETESTER: Du er langt i fra alene om å teste sminken. Husk å tørke godt av sminken før du tilfører den på huden din.  Foto: Per Ervland
SMINKETESTER: Du er langt i fra alene om å teste sminken. Husk å tørke godt av sminken før du tilfører den på huden din. Foto: Per Ervland Vis mer

Sminkeprøver

At sminke kan være den villeste bakteriefestivalen, har vi hørt før.

Det er selvfølgelig lurt å se om sminken passer til hudtypen din før du kjøper den, men du skal vite at det er et eldorado for bakterier. Du er langt i fra alene om å teste ut sminke.

– Du kan få både herpes og øyekatarr og flere andre ting av å dele sminke. Hvis en kvinne har et lite rift i leppa, og deler leppestift med en som har et forkjølelsessår, er det lett at også smitten spres, har hudlege Zein Obagi tidligere uttalt til LA Times.

En undersøkelse fra 2005 har vist at mellom 67 og 100 prosent av alle sminkediskene var forurenset med bakterier som stafylokokker, streptokokker og E. coli.

– Denne studien viser at noen var syke, eller ikke hadde vasket hendene sine etter et toalettbesøk, før de stakk fingeren i prøven, er Tiernos svar til dette.

LES OGSÅ: Sminke som har gått ut på dato kan være fulle av bakterier


Ekkelt? Det finnes måter å unngå bakteriene på

  • Du kan spørre personalet om en miniprøve på produktet. Ikke stol på at produktet blir helt rent av å bli tørket av med et papir. Styr unna maskara, som er et yndet sted for bakterier.
  • Kremer og foundations hvor du må klemme på en tube i stedet for å stikke fingrene i en krukke, er som regel tryggere.
  • Ikke ha testproduktet nær øyne, nese eller munn.
  • Prøv produktet på hånden. Fargen på innsiden av hånden er ofte ganske lik den naturlige leppefargen. Vask hendene etterpå.

LES OGSÅ: Slik gjør du flyturen problemfri

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: