ØKO-PROGRAM: Dersom du setter vaskemaskinen på et øko-program og stiller temperaturen på 60 grader holder ikke vannet denne temperaturen særlig lenge.  Foto: Getty Images/iStockphoto
ØKO-PROGRAM: Dersom du setter vaskemaskinen på et øko-program og stiller temperaturen på 60 grader holder ikke vannet denne temperaturen særlig lenge. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Klesvask

Bakterier kan overleve i øko-vask

Vannet klærne vaskes i er ikke så varmt som du tror.

I disse dager er de fleste vaskemaskiner utstyrt med såkalte eco- eller øko-programmer, som i henhold til produsentene skal bruke mindre energi og være mer miljøvennlig enn normalprogrammet.

Og mange av oss velger å bruke disse programmene, både for å spare lommeboken og miljøet.

LES OGSÅ: Disse klærne hater tørketrommel

Blir ikke «bakteriefritt»

Men dersom du tror at en 60-graders vask på øko-programmet vasker tøyet ditt på 60 grader, så må du tro om igjen, skriver det norske Forbrukerrådet (ekstern lenke).

Ifølge det svenske forbrukermagasinet Råd&Rön (ekstern lenke) er nemlig lavere vanntemperatur «hemmeligheten» bak økoprogrammene på vaskemaskinen, og klærne dine blir dermed vasket på en langt lavere temperatur enn den du faktisk stiller inn.

I henhold til forbrukermagasinet betyr dette at en øko-vask innstilt på 60 grader kan foregå helt ned til 40 grader.

Til sammenligning viste det seg at en normal-vask på 60 grader holdt en mye høyere temperatur, opp i mot 60 grader.

- For at programmet skal være så energisparende som mulig varmes vannet opp til 60 grader i begynnelsen, men det holder ikke denne temperaturen særlig lenge. Når vannet kommer ut i klærne synker temperaturen, sier Anne Johansson, produktsjef for svenske Bosch, til Råd & Rön.

LES OGSÅ: Slik får du rene klær - uten å ødelegge dem

Må vaskes på 60 grader

En tidligere undersøkelse, gjennomført av Uppsala akademiska sykehus, har vist at klær og tekstiler bør vaskes på 60 grader i minst ti minutter, etterfulgt av tørketromling på høy temperatur, for å bli kvitt alle bakterier, skriver Svenska Dagbladet (ekstern lenke).

– Ingen av våre sykdomsfremkallende bakterier har foreløpig utviklet motstand mot varme, har Åsa Melhus, studieleder og overlege i mikrobiologi, uttalt til avisen.

Undersøkelsene viste også at bakterier trives aller best ved 42 grader - ganske nært den temperaturen vi vasker mye av tøyet vårt på.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: