Tørt Hår

Balsam er redningen for tørt vinterhår

Ved å bytte ut sjampoen med balsam et par ganger i uken, beskytter du håret ditt.

BYTT UT SJAMPOEN: I stedet for å vaske håret med sjampo, for deretter å påføre balsam, bør du vurdere å droppe sjampoen et par dager i uka, og kun bruke balsam. Dette vil hindre håret ditt i å bli så tørt om vinteren (og andre årstider). Foto: AltoPress / Maxppp
BYTT UT SJAMPOEN: I stedet for å vaske håret med sjampo, for deretter å påføre balsam, bør du vurdere å droppe sjampoen et par dager i uka, og kun bruke balsam. Dette vil hindre håret ditt i å bli så tørt om vinteren (og andre årstider). Foto: AltoPress / Maxppp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange av oss sliter med ekstra tørt og livløst hår om vinteren, og de kalde temperaturene gjør at håret raskere ser slitt og blast ut.

Som KK.no tidligere har skrevet, er det imidlertid ikke så mye som skal til for å hjelpe håret å se litt sunnere og friskere ut i vintermånedene. Bare det å kutte litt ned på sjampovaskingen kan faktisk ha veldig mye å si.

Sjampo inneholder nemlig stoffer som kan bidra til å tørke ut håret og hodebunnen dersom det brukes for ofte. Og vasker du håret én eller flere ganger om dagen, kan dette resultere i flass og fet hodebunn (fett hår) - særlig om vinteren, når det kombineres med kald og tørr luft.

LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge

Bruk balsam i stedet

Et godt tips, er derfor å droppe sjampovasken et par ganger i uken, og heller erstatte produktet med balsam.

– Kvinner med krusete, tørt og/eller behandlet hår kan vaske med balsam istedenfor sjampo annenhver gang de vasker håret, har L’òreal-koloristen Christophe Robin, som har jobbet med berømte kvinner som Catherine Deneuve, Emmanuelle Beart og Kristin Scott-Stewart, tidligere uttalt:

– Skyll håret i lunkent vann og bruk balsam for å «rense opp». Ta deg også tid til å vaske håret forsiktig og massere hodebunnen for å sette i gang blodsirkulasjonen. Da vil håret ditt bli enda vakrere, sier han.

Ved å bytte ut sjampoen med balsam i hvert fall et par ganger i uken, vil du også skåne huden din, og etter tid med mindre sjampo, vil du merke at håret blir sunnere og lettere å style, i tillegg til at hodebunnen blir mindre ømfintlig.

LES OGSÅ: Dette skader håret ditt

Beskytter håret

Jeanie Syfu, som er kjendisstylist og frisør for TRESemmé, mener også at det å erstatte sjampo med balsam kan være gunstig for håret på vinterstid.

– En del sjampo inneholder stoffer som kan fjerne fukt fra håret ditt. Det å erstatte sjampo med balsam i vaskeprosessen av og til, gjør det enklere for håret å holde seg friskt. I tillegg hjelper det mot floker som følge av tørrhet, sier hun til helsenettstedet Health.com:

– Men det bør ikke erstatte sjampo hele tiden, da sjampo er det beste for å fjerne skitt.

Ifølge Syfu kan det faktisk lønne seg å ha balsam i håret nesten hver dag.

– Å bruke balsam daglig gjør at håret danner et beskyttelseslag, som kan være med på å forhindre skader fra ulike produkter, varmeverktøy (hårføner, rettetang) og alt annet som kan ha en negativ innvirkning på håret, sier hun.

Balsam sørger nemlig for at skjellaget i hårstrået lukker seg, og dette gir ekstra beskyttelse, samtidig som det gjør håret ditt blankere og sunnere.

LES OGSÅ: Aldri mer gustent hår

Flatt av balsam?

Synes du at balsam har en tendens til å gjøre håret ditt flatt, kan det være at du bruker feil produkt for ditt hår.

– De fleste kvinner som mener at balsam gjør håret flatt, bruker nok feil type balsam, sier Damian Santiago, eier av Mizu frisørsalong i New York, til samme nettsted:

– Kvinner som har tynt, fint hår bør for eksempel bruke en volumgivende balsam, som gir fylde. De med tjukt hår, trenger en balsam som går dypt i røttene og som inneholder fettsyrer (se etter mandel, kokos eller jojoba-olje) for å få hårstråene til å skinne. Krøllete hår på sin side, er ofte tørt fordi oljene og fettstoffene fra hodebunnen ikke fraktes like lett nedover hårstrået som med rett hår. Kvinner med krøller bør derfor bruke en balsam med ekstra fuktgivende ingredienser.

LES OGSÅ: Derfor blir håret fett OG tørt

Bytt til mildere sjampo

Å bytte ut sjampoen med balsam, vil ikke gi helt samme vaskeeffekt, og dersom du synes dette er ekkelt, er det ikke noe i veien for å bruke sjampo ofte om vinteren og - så fremt du velger riktig type.

Som KK.no tidligere har skrevet, kan for eksempel barnesjampo være en god løsning.

Dette er en mer skånsom sjampo, og du kan også bruke produktet som rengjøringsmiddel når du vasker/rengjør sminkekostene dine.

– Bruker du en mild sjampo, altså en sjampo som er laget spesielt for at du skal kunne vaske håret med det hver dag, er risikoen for å påvirke huden i hodebunnen og få fett eller tørt hår svært liten, har På Håret-frisør og hårstylist Peter Vonkunz Brun, tidligere uttalt til KK.no:

– Det finnes flere ulike milde sjampoer du kan bruke, men en annen mulighet er faktisk å bruke barnesjampo hvis du trener og vasker håret mye. Det er veldig mildt og bra for både hud og hår.

Andre gode tips for å unngå tørt hår i vinterkulda:

 • Vær forsiktig med bruk av varmeverktøy
 • Bruk pleiende hårkurer og oljer regelmessig
 • Bruk riktige hårprodukter for ditt hår (forhør deg gjerne med en frisør)
 • Ikke børst håret når det er vått - det sliter veldig (det samme gjelder med å gå ut i kulda med vått hår)

  LES OGSÅ: Hårmasken du kan lage selv

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer