Intimbarbering

Barberblad bør byttes oftere enn du tror

Minst én gang i måneden anbefaler ekspertene, ellers øker risikoen for nupper, inngrodde hår og betennelser.

RENT OG NYTT: For at barberingen din skal bli så fin og smertefri som mulig bør du alltid sørge for å bruke et rent og relativt nytt blad (bør byttes én gang i måneden). Husk også å vaske av bladet etter hvert bruk.  Foto: Getty Images
RENT OG NYTT: For at barberingen din skal bli så fin og smertefri som mulig bør du alltid sørge for å bruke et rent og relativt nytt blad (bør byttes én gang i måneden). Husk også å vaske av bladet etter hvert bruk. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sommeren er faktisk ikke mange ukene unna, og med en bikinisesong som nærmer seg, er det på tide å stelle litt skikkelig med kroppen – både «oppe og nede».

For de fleste av oss kvinner er denne årstiden synonym med ekstra hudpleie og kroppsstell, gjerne i form av skrubbing, fotpleie, selvbruning – og ikke minst, hårfjerning.

Hårene blir ikke stivere

Selv om stadig flere velger å fjerne uønsket kroppshår ved bruk av voksing eller hårfjerningskremer, er det fortsatt den gode gamle barberhøvelen som troner på toppen over de mest brukte hårfjerningsverktøyene.

Og selv om en del mener at hårene dine blir tjukkere og vokser raskere ut igjen ved bruk av høvel, så er det faktisk ikke kommet noen studier som har bevist dette.

Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke, som er en av ekspertene på Lommelegen.no, kommer antagelig denne oppfatningen av at kortere hår (barbering fjerner ikke hele håret, men skjærer det av ved hudoverflaten) føles tjukkere og stivere ut.

Barbering med høvel er imidlertid et kjapt og enkelt alternativ, som gir et fint resultat i to til fire dager – så fremt du bruker et relativt nytt barberblad.

LES OGSÅ: Dropp intimbarbering hvis du er plaget av dette

Bør byttes én gang i måneden

I likhet med tannbørsten din, blir nemlig barberbladene dine slitt med bruk. Dermed må de byttes ut regelmessig - gjerne mye oftere enn de fleste av oss tror.

En spørreundersøkelse gjennomført her på KK.no i fjor, viste at 25 prosent av dere lesere bare bytter barberblad annen hver måned, mens 22 prosent kun bytter bladet én gang i halvåret.

Og ja, dette er faktisk altfor sjelden.

Ekspertene anbefaler nemlig at du bytter barberblad så fort du merker at det begynner å bli litt sløvt. Dette kjenner du ved at bladet ikke «drar» like godt.

Det lengste du bør bruke samme blad er én måned. Ifølge både Apotek 1 og barberbladprodusent Gillette, er imidlertid det ideelle å bytte blad så ofte som etter hver femte til tiende barbering!

LES OGSÅ: - Du kan bare droppe intimvaskproduktene

Gir nupper og inngrodde hår

Grunnen til at det er viktig å bytte barberblad ofte, er at et sløvt blad vil kunne skape en del hudproblemer, som både er ubehagelige og ulekre å se på.

Og særlig den sensitive huden rundt underlivet vil raskt ta «skade» dersom du bruker et gammelt blad.

De mest vanlige «problemene» som kan komme av barbering med gammelt blad er nupper, betennelser og såkalte «inngrodde hår», og dette er spesielt vanlig ved intimbarbering.

Ifølge Guldbakke kan nupper og inngrodde hår, også omtalt som hårrotsbetennelser (follikulitt), se ganske likt ut som kviser.

- Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i. Deretter dannes det en betennelsesreaksjon i hårroten som ses som en rød og betent «nupp» i huden, Man kan ofte se et sentralt hår her. Det kan også danne seg et kviselignende utslett, har han tidligere uttalt:

- Enkelte ganger kan de barberte hårene vokse ut i feil retning slik at de blir værende under huden. Da kan en betennelsesreaksjon bli vedvarende over lenger tid. Dette kan forebygges (om enn ikke unngås helt), har han tidligere skrevet på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Les dette før du vokser bikinilinjen

Slik unngår du nuppene

Ifølge Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke), bør du følge disse tipsene for å få bedre resultat ved barbering av bikinilinjen:

• Bruk ren og skarp barberhøvel
• Barber med hårene (det vil si i retningen hårene vokser)
• Hvis du blir rød, kan det være betennelse i hårsekkene, og du kan da bruke Basiron AC Wash som kjøpes reseptfritt på apoteket. Basiron er egentlig et anti-kvisemiddel, men kan også benyttes til dette. Er du veldig plaget, kan du bruke den forebyggende.

Husk også at for at barberbladet ditt skal holde seg lengst mulig, så bør du alltid rengjøre og tørke det etter bruk. Ikke la det ligge igjen i dusjen eller et fuktig sted, da dette kan føre til at bladet ruster (og det er ikke bra!).

I tillegg bør du alltid passe på at barberbladet er rent når du skal bruke det. Dette vil forhindre spredning av bakterier – som vil kunne føre til inngrodde hår og betennelser.

Husk også at området rundt vagina er svært sensitivt i forhold til pH-verdien på gel og skum. Derfor kan det være best å bare bruke vann, eller en såpe utviklet for underlivet når du intimbarberer deg. Aloe vera er også bra å bruke på barbert hud.

LES OGSÅ: Den store hårfjerningsguiden
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer