Fotsopp

Bare bein + klamme sko = sopp

Gå for sandaler og la beina puste.

KLAMT: Å gå barbeint i klamme sko er ikke akkurat særlig behagelig. Ikke bare vil du få klamme, svette og illeluktende føtter, men du utsetter deg også for gnagsår, og ikke minst fotsopp. Foto: REX/Broadimage/All Over Press
KLAMT: Å gå barbeint i klamme sko er ikke akkurat særlig behagelig. Ikke bare vil du få klamme, svette og illeluktende føtter, men du utsetter deg også for gnagsår, og ikke minst fotsopp. Foto: REX/Broadimage/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På føttene våre har vi mange svettekjertler, og det er estimert at vi svetter rundt 200 milliliter herfra hver eneste dag. Noen har også overaktive svettekjertler og er derfor ekstra plaget.

Selv om våte sokker og illeluktende sko er ubehagelig og flaut, er det altså svært normalt å svette på beina. Men det betyr ikke at du behøver å gjøre ting verre enn de allerede er.

For dersom du får den geniale ideen om å dra hjemmefra i klamme sko – uten sokker, da ber du om trøbbel.

Ikke bare vil du få klamme, svette og illeluktende føtter, men du utsetter deg også for gnagsår, og ikke minst fotsopp!

Soppen trives i varme og fuktighet

– Fuktighet og varme er god grobunn for sopp. Det har vi som kjent ofte mellom tærne, inni sko, sier allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.no - Brynjulf Barexstein, til KK.no.

RENE BEIN: Hvis du vil unngå fotsopp er det lurt å være nøye med fothygienen. En fotdeodorant kan dempe svettingen noe, men det er også lurt å bruke luftige sokker og sko. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
RENE BEIN: Hvis du vil unngå fotsopp er det lurt å være nøye med fothygienen. En fotdeodorant kan dempe svettingen noe, men det er også lurt å bruke luftige sokker og sko. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Hvorvidt man får mer fotsopp av å gå barbeint i klamme sko er han noe usikker på, men det er hvert fall en fordel at luft slipper til for å unngå bakterievekst.

Når du bruker sko som ikke puster stenger du fuktigheten inne, som kan skape perfekte forhold for bakteriene. Derfor anbefales det for eksempel at du er nøye med å tørke føttene godt etter en dusj – spesielt mellom tærne, før du tar på deg sokker og sko.

– Fotsopp er uansett et fenomen som utløses av varme og fukt. Å være ofte svett og varm inni for eksempel gummistøvler med fôr, vil med andre ord være ideell grobunn for sopp, forklarer han.

La føttene få luft

Hvis du vil unngå fotsopp er det altså lurt å være nøye med fothygienen. Bytt til rene sokker hver dag, og husk at sokkene bør vaskes på 60 grader. Men luftige forhold er også en viktig faktor for å unngå fotsoppen, og nå på sommerstid har man jo gode muligheter for det.

– Å gå barbeint i sandaler og slippers er gunstig for å forebygge fotsopp. Barbeint er det ideelle naturligvis, så det er riktig smart å gå mest mulig barbeint innendørs i egen bolig, forteller legen.

Skal du derimot ferdes i felles badeanlegg, garderober og andre steder der folk tusler rundt barbeint, kan det være lurt å ta noen forholdsregler. På slike steder er man ekstra utsatt for smitte, og det kan derfor være lurt å bruke slippers.

LES OGSÅ: Sopp trives aller best under føttene

FOTSOPP: Som regel starter fotsoppen i mellomrommet mellom lilletåen og nabotåen, og du kan oppleve skjellete og rød hud som klør og etter hvert begynner å sprekke opp.  Foto: REX/Garo/ Phanie/All Over Press
FOTSOPP: Som regel starter fotsoppen i mellomrommet mellom lilletåen og nabotåen, og du kan oppleve skjellete og rød hud som klør og etter hvert begynner å sprekke opp. Foto: REX/Garo/ Phanie/All Over Press Vis mer

Ikke alltid merkbare symptomer

Sopp er heldigvis ikke farlig på noen måte, og noen kan også gå lenge med en soppinfeksjon uten å vite det, siden det ikke alltid medfører merkbare symptomer. Men skulle du gå lenge uten noen behandling kan det bli både sjenerende og svært ubehagelig.

Som regel starter fotsoppen i mellomrommet mellom lilletåen og nabotåen, og du kan oppleve skjellete og rød hud som klør og etter hvert begynner å sprekke opp. Herfra kan det spre seg, og huden kan ende opp med å se gråhvit og oppbløtt ut.

Heldigvis finnes det flere midler mot fotsopp som du kan få både med og uten resept, slik at du enkelt kan bli kvitt det etter én til to ukers behandling.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer