KAN RØDVIN ØKE RISIKOEN FOR KREFT? Forskerne i den nye studien hevder at til og med små mengder alkohol hver dag kan øke risikoen for kreft i området fra munnen og ned til tynntarmen. Men studien får kritikk fra andre forskere, og de mener blant annet at de mangler sentrale data.  Foto: Thinkstock.com
KAN RØDVIN ØKE RISIKOEN FOR KREFT? Forskerne i den nye studien hevder at til og med små mengder alkohol hver dag kan øke risikoen for kreft i området fra munnen og ned til tynntarmen. Men studien får kritikk fra andre forskere, og de mener blant annet at de mangler sentrale data. Foto: Thinkstock.comVis mer

Vin

Bare ett glass rødvin kan trigge brystkreft

Ny studie viser at et moderat inntak av alkohol kan øke risikoen for kreft.

Sitter du også igjen med følelsen av at alt som smaker godt er usunt? Det kan nok stemme med en rekke matvarer og godsaker.

Til stor glede for mange vinelskere, har det imidlertid vært funnet flere positive fordeler ved å drikke rødvin.

Studier har blant annet vist at rødvin kan ha en slankende effekt, og at ett glass alkoholholdig drikke om dagen er sunt for hjertehelsen. Ja, faktisk er det enkelte som har dratt den så langt at de bader i rødvin!

Nå viser imidlertid en ny studie at bare ett glass rødvin om dagen kan bidra til å trigge kreft, skriver DailyMail.com.

LES OGSÅ: Fransk rødvin er sunnere en tysk

Kan trigge brystkreft og svulster i kroppen

Ifølge forskere er det særlig brystkreft og andre svulster i kroppen som trigges av vinen.

Et internasjonalt team sammenlignet effektene hos personer som drakk opp til et glass alkoholholdig drikke om dagen med personer som ikke drakk i det hele tatt. Deretter så de nærmere på risikoen deres for ulike former for kreft.

Forskerne kunne blant annet konkludere med at det var påvisbare økninger av krefttilfeller i munn, svelg, spiserør og bryst.

Teamet, som var fra Universitetet i Milano, USA, Canada, Iran, Frankrike og Sverige, fant ut at litt alkohol daglig over ett år kan være årsaken til 24.000 dødsfall som følge av kreft i spiserøret, 5.000 dødsfall som følge av kreft i munnen og 5.000 som følge av brystkreft - på verdensbasis.

LES OGSÅ: Et glass vin om dagen styrker skjelettet

BÅDE FORDELER OG ULEMPER: Selv om enkelte forskere mener at rødvin kan øke risikoen for kreft er det likevel mange tidligere undersøkelser som viser at rødvin kan senke risikoen for hjerteproblemer, gi deg flott hud og kan forlenge livet.  Foto: Thinkstock.com
BÅDE FORDELER OG ULEMPER: Selv om enkelte forskere mener at rødvin kan øke risikoen for kreft er det likevel mange tidligere undersøkelser som viser at rødvin kan senke risikoen for hjerteproblemer, gi deg flott hud og kan forlenge livet. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Stiller spørsmål rundt studien

I den ferske studien sammenlignet forskerne resultater fra tidligere studier, hvor over 150.000 mennesker deltok.

Bakgrunnen for studien er at tidligere observasjonsstudier har vist at inntak av alkohol, spesielt større inntak, øker risikoen for en rekke former for kreft i området fra munnen og ned til tynntarmen.

Det «Internasjonale Vitenskapelige Forum» for alkoholforskning har imidlertid stilt spørsmål rundt studien i ettertid.

Dette skyldes blant annet at forskerne har inkludert personer som ikke drikker nå, men som drakk tidligere. De hadde heller ikke data på varigheten eller nivået av alkoholforbruket til deltakerne.

I tillegg reagerer forumet på at forskerne ikke inkluderte og vurderte innvirkningen av andre livstilsvaner, som for eksempel røyking. Mangel på slike faktorer har en tendens til å svekke resultatene, har de tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Gode vaner som gir et sunnere liv

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Har også store fordeler

I tillegg til noe begrenset data, presenterte forskerne heller ikke de generelle helseeffektene av litt alkoholinntak hver dag, men fokuserte kun på hvordan det vil påvirke risikoen for kreft.

Som nevnt over er det slett ikke bare negative sider ved å drikke litt alkohol hver dag.

Selv om studien setter nytt fokus på effekten alkohol har på kreft, nevner den ikke noe om helsefordelene ved moderat inntakt av alkohol, som blant annet påvirker mer «vanlige» sykdommer som hjerte- og karsykdom, i tillegg til at det kan øke levealderen.

LES OGSÅ: Derfor er alkohol godt for hjertet

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: