POPULÆR: Parfymen Coco Mademoiselle (kr 1090 for 100 ml EdP) ble lansert av motehuset Chanel i 2001. Nå er selger den mest av alle kvinneparfymer i verden, kun slått av «moderparfymen» Chanel No5. Foto: Produsenten
POPULÆR: Parfymen Coco Mademoiselle (kr 1090 for 100 ml EdP) ble lansert av motehuset Chanel i 2001. Nå er selger den mest av alle kvinneparfymer i verden, kun slått av «moderparfymen» Chanel No5. Foto: Produsenten
Chanel

Bare én parfyme kan slå denne

Chanel lager verdens mest solgte dufter for kvinner. Men hvordan finner du ut hva som passer for deg?

Parfymen Coco Mademoiselle ble lansert av motehuset Chanel i 2001. Nå er selger den mest av alle kvinneparfymer i verden, kun slått av «moderparfymen» Chanel No5. Franskmennene beskriver selv duften som orientalsk, lys og leken.

Men hvordan kan ett og samme produkt passe for så mange ulike kvinner?

Dufter ikke det samme

Parfyme er en blanding av eteriske oljer og aromastoffer, fiksativer og løsemidler. Grunnen til at en duft ikke mister popularitet selv om den brukes av stadig flere, er selvsagt at den ikke lukter likt fra person til person. En duft lukter aldri det samme på to personer, i og med at den blander seg med de ulike stoffene på menneskehuden.

Husk at når du prøver en ny duft for første gang, ikke ta til takke med papirstripsene du får i parfymeriet. Be heller om å få prøve duften på håndleddet, og la den sitte på minst en time. Først da får notene utviklet seg slik at du kjenner om det er en duft som kler deg.

Er du usikker på hva slags parfymer som egentlig passer best for deg? Da kan du ta denne testen, og bli litt tryggere på svaret.

BRUKER SKUESPILLER SOM ANSIKT UTAD: Chanel relanserer Coco Mademoiselle den 21. mars med en ny reklamefilm med mote- og skjønnhetsikonet Keira Knightley. Foto: Produsenten
BRUKER SKUESPILLER SOM ANSIKT UTAD: Chanel relanserer Coco Mademoiselle den 21. mars med en ny reklamefilm med mote- og skjønnhetsikonet Keira Knightley. Foto: Produsenten Vis mer

Slik forstår du parfymespråket

Toppnote: Inneholder de letteste og mest flyktige duftene. Dette er lukten du kjenner med en gang du påfører en parfyme på huden. Toppnoten varer ikke særlig lenge – omtrent 10–15 minutter.

Hjertenote: Duften som kommer fram når toppnotene har lagt seg. Den varer i omtrent én time etter påføring.

Bunnote: Dette er parfymens virkelige duft – den som kommer fram når parfymen får «satt seg» på huden din. Den kan vare så lenge som et døgn, litt etter hvordan parfymen er komponert.

(Artikkelen fortsetter med flere tips)


Slik bør du oppbevare parfyme

 • Parfyme skal ikke stå i kjøleskapet, og heller ikke på et varmt bad. Det mest ideelle er faktisk på soverommet.

 • Husk alltid å lukke korken godt igjen, og oppbevar gjerne flakongen på et mørkt sted. Slik bidrar du til at parfymen ikke fordamper, og duften holder seg lenger.

 • Har du en flakong med pipette, er det viktig at du rengjør denne inni mellom. Tørk av kork og pipette med alkohol, og sørg for at dette har tørket før du setter den på igjen.

 • Når du kjøper en ny parfyme, ha gjerne i bakhodet at flakonger i mørkt eller frostet glass, eller helst metallflasker, er lettere å oppbevare enn gjennomsiktige flakonger, fordi de ikke er like lysømfintlige.


  Men denne selger altså mest

  Verdens mest berømte parfyme er Chanel No5. Den ble laget av Ernest Beaux for Coco Chanel i 1921, og ble senere udødeliggjort da Marilyn Monroe innrømte at hun sov med sin No5 «and nothing else».

  Nicole Kidman Chanel No5 nye ansikt utad i 2004. Duften har en toppnote av ylang ylang, en hjertenote av sjasmin og roser og en bunnote av vetiver og sandaltre.

  I dag selges det en flaske Chanel No5 omtrent hvert 30. sekund på verdensbasis (!)

  Hva er din favorittparfyme og hvorfor? Fortell oss gjerne i debattfeltet under.
 • Til forsiden