Røyking

Bare én røyk om dagen dobler risken for å dø av hjerteinfarkt

Røyking er svært skadelig for kvinners hjertehelse, viser forskning.

DROPP DEN: Før du dropper til marken ... Foto: Colourbox
DROPP DEN: Før du dropper til marken ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som røyker så lite at du tenker at det ikke er så farlig? Der tar du dessverre feil.

Selv om du bare røyker én sigarett om dagen, dobler du risikoen for å dø av hjerteinfarkt. Det var det skremmende resultatet av en kanadisk studie om kvinners hjertehelse, skriver WebMD.I den kanadiske forskningsartikkelen publisert i tidsskriftet Circulation: Arrhythmia & Electrophysiology, skriver forskerteamet fra University of Alberta at jo flere sigaretter du røyker, jo større er sjansen for at du vil dø av hjerteinfarkt.

Studien baserer seg på en stor helseundersøkelse av 100.000 kanadiske kvinner som ble fulgt i 30 år. 350 av disse døde av plutselige hjerteinfarkt. Dette tallet er jo ikke spesielt stort med tanke på at over 100.000 kvinner ble fulgt, men dette dreier seg altså om dødsfall blant kvinner som tidligere ikke hadde noen hjerteproblemer, og som ikke fikk noe forvarsel før de ble rammet.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du stumper røyken

Dette gjør røyken med hjertet

Nikotin antas å ha en umiddelbar negativ effekt fordi stoffet kan gi hjerteflimmer. I tillegg skader sigarettrøyken hjertevevet og lager arrdannelser i det. Sistnevnte er skader som ikke forsvinner umiddelbart etter at man stumper røyken.

LES OGSÅ: Enkle triks for et sunnere hjerte

Stump røyken - reduser risikoen

Likevel - det lureste du kan gjøre er å droppe sigarettene helt. Forskerne fant gledelig nok at røykende kvinner som ikke allerede hadde hjerteproblemer eliminerte den økte risikoen for å dø av et plutselig hjerteinfarkt hvis de sluttet å røyke. Etter fem år var den negative effekten røykingen har på hjertehelsen borte.

– Røyking er en risikofaktor i forhold til faren for å dø av hjerteinfarkt også for kvinner som ikke har hjerteproblemer. Kvinner bør ikke vente med å stumpe røyken til de utvikler hjertesykdommer, sa Roopinder Sandhu med University of Alberta.

LES OGSÅ: Bli røykfri på ti dager!

TA VARE PÅ DET: Hvis hjertet streiker, er livet over. Stump røyken. Foto: Colourbox
TA VARE PÅ DET: Hvis hjertet streiker, er livet over. Stump røyken. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer