Helse & Livsstil

Bare røykekutt er godt nok

Røykere som ønsker seg bedre helse må stumpe røyken for godt, ikke bare kutte ned, viser en ny, norsk undersøkelse.

Bare røykekutt er godt nok
Publisert
Sist oppdatert
En studie utført ved Folkehelseinstituttet blant 51 000 kvinner og menn mellom 20 og 49 år viser at eksempelvis halvering av antallet sigaretter per dag ikke reduserer risikoen for tidlig død. Det eneste som hjelper, er totalt røykekutt. Spesielt gjelder dette kvinnene.I studien kom det frem at det ikke var noen forskjell i dødsratene for kvinner som var storrøykere og kvinner som reduserte forbruket med minst halvparten. Faktisk var den gruppen kvinner som reduserte forbruket noe mer utsatt enn storrøykerne.- De langsiktige effektene ved en omfattende reduksjon i tobakksforbruket viser ingen fordeler sammenlignet med et vedvarende stort forbruk. Når leger og helsepersonell råder røykere til å kutte ned på røykingen, kan det gi falske forhåpninger om at det også vil gi en reduksjon av helserisikoen. Du kan ikke gi helsa di en bedre gave enn å gi opp tobakken. Folk som slutter å røyke oppnår en markant mindre helserisiko, sier lege Kjell Bjartveit, en av forskerne bak studien, til Politiken.Menn som reduserte antallet sigaretter per dag med halvparten, hadde litt mindre risiko for å dø av lungekreft eller annen røykerelatert sykdom enn storrøykende menn, men for kvinner var tendensen den motsatte. I løpet av 15 år mistet også mennene som reduserte sigarettforbruket den lille helsefordelen de fikk ved å halvere antallet sigaretter per dag.
 • Stumpe røyken? Her finner du informasjon om Røyketelefonen og røykesluttkurs
 • I studien ble storrøykere definert som røykere som røyker mer enn 15 om dagen. Studien har pågått siden midten av 70-tallet. Resultatene blir publisert i desemberutgaven av tidsskriftet Tobacco Control.LES OGSÅ:
 • Tren deg røykfri
 • Røyking kan gi barnet ADHD
 • Benskjør av passiv røyking
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer