Helse & Livsstil

Bare sleng med leppa

Sladder kan faktisk være sunt.

Sladrer du mye? Sørg for at du snakker positivt om andre, det er faktisk sunt for deg også. Foto: Colourbox
Sladrer du mye? Sørg for at du snakker positivt om andre, det er faktisk sunt for deg også. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Men det er bare hvis du sladrer på den rikitge måten.Sladder er et ord som dukker opp overalt. Ja, det streifer kanskje lepper der ute like ofte som det faktisk sladres. Uten å definere ordet sladder er det som oftest forbundet med noe negativt, og det er kanskje med god grunn. De fleste har vært i en situasjon hvor de har blitt snakket om, eller de har overhørt noen andre snakke stygt om en venn. Det er helt klart ingen god følelse, men sladder trenger ikke nødvendigvis være negativt.For selv om det er enkelte venninner du burde slette fra telefonlisten, finnes det også de som sladrer om deg på en positiv måte, og en ny undersøkelse viser at det er sunt. Les også: 10 nordmenn legger seg under kniven for denne

Sladder har positive effekter

Undersøkelsen ble gjort Dr. Jennifer Cole og Hannah Scrivener ved Staffordshire University i England. De undersøkte konsekvensene av sladder blant 160 deltakerne ved at de svarte på en spørreundersøkelse som fortalte dem om hvordan sladder påvirket selvtilliten, sosial støtte og tilfredshet i livet. Studien viste at det ikke lønner seg å snakke stygt om andre, men det å «sladre» kan virke positivt inn.- Sladder er som oftest forbundet med at noen snakker negativt om noen. Våre funn viser at enkelte former for sladder - spesielt sladder hvor man roser andre - kan ha en god effekt for den som sladrer, sier Dr. Cole til alphagalileo.org.Hun understreker at dette er til tross for at de fleste former for sladder er lite akseptable.Les også: Du kan ikke skylde på morra di

Ros kan det gi deg bedre selvtillit

I undersøkelsen kunne de ikke se så stor sammenheng mellom sladder og høyere selvtillit eller en større følelse av tilfredshet med livet, men de kunne imidlertid se en sammenheng ved at den som sladret fikk en følelse av større sosial støtte. I oppfølgerstudien ba Cole og Scrivener de 140 deltakerne om å snakke om en fiktiv person enten negativt eller positivt. I denne studien kunne de se at de som snakket positivt om den oppdiktede karakteren fikk bedre selvtillit av å snakke positivt om personen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer