LITE GIFTIG: Ifølge Helsedirektoratet er julestjerna en lite giftig plante.  Foto: Getty Images/Hemera
LITE GIFTIG: Ifølge Helsedirektoratet er julestjerna en lite giftig plante. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Blomster

Bare tull at denne er veldig giftig

Det er faktisk andre juleplanter du bør være mer obs på. Sjekk hvilke.

Publisert
At julen virkelig er her begynner å bli tydelig når man ser at blomsterbutikkene er proppfulle av julestjerner og at folk hamstrer så man skulle tro det var billigsalg på meierismør.

Den kjente og kjære julestjernen er nemlig den absolutt mest solgte planten i førjulstida, og for de fleste blir det ikke skikkelig høytid i heimen før en av disse rødblomstrende vekstene befinner seg på stuebordet.

Lite giftig juleplante

For småbarnsforeldre har imidlertid julestjernen vært en litt fryktet plante, og i mange hjem blir den satt langt unna rekkevidde for ivrige små barnehender.

Årsaken til dette er at det har versert en «myte» om at julestjernen er svært giftig, noe som viser seg å ikke stemme.

Ifølge Helsedirektoratet er nemlig den populære juleplanten slett ikke så giftig som mange tror.

LES OGSÅ: Sett kokt ris i kjøleskapet straks

Det er Giftinformasjonen - som er det nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet vedrørende akutte forgiftninger og forgiftningsfare, som har vurdert julestjerna og regner den som en lite giftig plante.

«Julestjernen har fått et urettmessig rykte på seg for å være en giftig plante. Giftinformasjonen anser julestjerne som en lite giftig plante som er mildt irriterende. Julestjerne kan i verste fall gi mage- og tarmbesvær hvis den spises i litt større mengder», står det på Helsedirektoratets nettsider (ekstern lenke):

«Små inntak gir som oftest ingen symptomer. Har barnet ditt smakt på julestjerne, skyll munnen og gi drikke».

Dersom barnet ditt (eller du selv) har spist større mengder julestjerne rådes det imidlertid til å ta kontakt med Giftinformasjonen (ekstern lenke) på telefonnummer 22591300 - for råd.

LES OGSÅ: Førstehjelpen du VIRKELIG bør kunne

Mer skadelige juleplanter

Selv om julestjernen anses for å være en lite giftig plante, finnes det andre juleplanter som faktisk kan være skadelige.

Her får du mer info om disse:
(Kilde: Helsedirektoratet – ekstern lenke)

Løkplantene
Løkplantene tulipan, svibler/hyasint og amaryllis, har irriterende plantesafter. Symptomer kan oppstå hvis det spises en del av blomst, blad eller blomsterløk. En forgiftning vil gi symptomer som kvalme, oppkast og diaré.

Behandling: Gi noe å drikke. Hvis større mengder plantemateriale eller løk er spist, kan det være hensiktsmessig å gi medisinsk kull.

Kristtorn
Kristtorn er en sterkt irriterende plante som brukes mye nå rundt juletider. De røde bærene kan være fristende for små barn. Symptomer som kan oppstå er kraftig kvalme, oppkast og diaré.

Behandling: Hvis mer enn 5 bær er spist kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging eller kontakt lege ved langvarige eller kraftige symptomer.

Asalea
Det å smake på ett eller to blader fra planten asalea er lite farlig. Ved større inntak kan imidlertid denne planten gi en forgiftning.

Behandling: kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging.

Juledekorasjoner og julebuketter
Mange forskjellige blomster og planter brukes i slike oppsatser og buketter og ofte er det vanskelig å vite hva slags plantearter som er brukt.

Da er det jo fint å vite at det er ufarlig å spise ett bær fra en juledekorasjon/julebukett og at det sjelden er farlig å ha smakt på et blad eller blomst.

Om barnet ditt har latt seg friste til å smake på litt gull og glitter i dekorasjonen, så er det helt ufarlig.

Behandling: Hvis uhellet er ute så gi barnet noe å drikke og kontakt Giftinformasjonen for råd om eventuell videre oppfølging.

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer