Stress

Barnløshet gjør ham deppa

Han blir like trist om det er du som ikke kan få barn.

Barnløshet gjør ham deppa
Publisert
Sist oppdatert
Kvinner som ønsker seg barn, men som ikke kan få det, har økt risiko for å bli deprimerte. Det er kjent fra før.

Nytt er det hvor negativt barnløshet også er for mannen. Psykologer ved Cardiff University i Storbritannia har gransket hva som skjer med mannens sjeleliv når han og partneren ikke kan få barn.

- Vi har trodd at mannen ville ta det tyngre om det viste seg at det var han som er ufruktbar, og ikke kvinnen. Å ikke kunne bli far blir sett på som noe skamfullt og umaskulint, sier forsker Laura Peroance i en pressemelding.

Men menn synes det er like trist når det er kona som ikke er fruktbar, som når det gjelder dem selv.

Forskerne studerte 256 danske menn i ett år. De fleste var i 30-åra, de hadde vært gift i gjennomsnittlig åtte år, samtlige hadde visst i mer enn fire år at de ikke kunne få barn med kona si, og verken de eller kona hadde barn fra tidligere forhold.

Mennene ble delt inn i fire kategorier: Uforklarlig ufruktbare, han var ufruktbar, hun var ufruktbar eller begge var det.

- Vi fant ut at mennene led like mye, uavhengig av hva som var årsaken til at de ikke kunne få barn. De opplevde økt sosialt stress, økt ekteskapelig stress og økt psykisk stress. Samtidig ble deres mentale helse dårligere, sier Laura Peroance.

Hun mener at par som ikke kan få barn sammen bør blir gjort oppmerksomme på hvor mye barnløsheten kan prege forholdet. Paret bør søke støtte hos andre i samme situasjon, og gjerne få psykologisk hjelp i tillegg.


LES OGSÅ:
 • Test for verpesyke
 • Spis is, bli gravid
 • Alternativ medisin for fruktbarheten
 • Klar, ferdig, barn!

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer