Kakao

Bedre helse med lys sjokolade

Ny forskning viser at både mørk og lys sjokolade kan være bra for blant annet hukommelsen.

SJOKOLADE: En gladnyhet for deg som foretrekker melkesjokolade, den kan også bidra med noe godt.  Foto: Martinan - Fotolia
SJOKOLADE: En gladnyhet for deg som foretrekker melkesjokolade, den kan også bidra med noe godt. Foto: Martinan - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At mørk sjokolade med et høyt innhold av kakao kan være gunstig for helsen, har man visst lenge.

Nå viser imidlertid en ny studie at også lys sjokolade kan ha positive effekter.

Gjennom en liten studie fant forskere ved Harvard Medical School ut at sjokolade ga eldre mennesker, som slet med dårlig blodsirkulasjon til hjernen, bedre hukommelse.

LES OGSÅ: Så mye sjokolade stagger søtsuget

MELKESJOKOLADE: Et par biter om dagen kan gi bedre hukommelse.   Foto: efired - Fotolia
MELKESJOKOLADE: Et par biter om dagen kan gi bedre hukommelse. Foto: efired - Fotolia Vis mer

Gunstig effekt på hjernen

Studien, som er publiset i tidskriftet Neurology, ble utført på 60 personer over 65 år - inkludert en gruppe personer med dårlig blodsirkulasjon til hjernen.

Og det var disse personene (sistnevnte) forskerne så at sjokolade hadde gunstig effekt for.

Etter at de i en måned hadde drukket to kopper varm sjokolade om dagen, hadde samtlige forbedret blodsirkulasjonen til hjernen med nærmere 10 prosent, skriver Huffington Post.

Noen av dem drakk mørk sjokolade med et høyt innhold av flavanoider - antioksidanten som gjør mørk sjokolade så sunn - mens andre drakk varm sjokolade med et lavt innhold av flavanoioder.

Det interessante var at det ikke spilte noen rolle hvorvidt de drakk mørk eller lys sjokolade, begge deler hadde like gunstig effekt.

LES OGSÅ: Pannekakene kroppen din vil elske


Senker blodtrykket

– Det har vært mye fokus på flavanoider, men denne studien antyder at de gunstige effektene kakao har, kanskje kan skyldes mer enn bare denne antioksidanten, har forskerne Paul Rosenberg og Can Ozan Tan kommentert etter at studien ble kjent.

Lederen bak studien fra Harvard, Farzaneh A. Sorond, mener ytterligere forskning kan bidra til at vi finner ut mer om hvordan hjernesykdom, som for eksempel alzheimer, kan forebygges.

Som KK.no tidligere har skrevet, så kan mørk sjokolade bidra til å senke blodtrykket. I moderate mengder kan det også forebygge diabetes type 2.

Tidligere forskning har dessuten vist at sjokolade kan gjøre oss vakrere, ved å bidra til at huden holder seg ung.

Vær likevel forsiktig med hvor mye sjokolade du spiser og husk at det skal små mengder til for å oppnå helsegevinster. Både lys og mørk sjokolade inneholder mange kalorier, som oftest mellom 500 og 650 kcal per 100 gram.

LES OGSÅ: Ikke dropp frokosten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer