Brus

- Bedre med kalorier fra McDonalds-mat!

Forsker mener det er bedre å få i seg kalorier fra fastfood, enn brus.

KALORIER FRA BRUS: Drikker du en boks med brus daglig kan du legge på deg opptil to og en halv kilo i året.  Foto: Simone van den Berg - Fotolia
KALORIER FRA BRUS: Drikker du en boks med brus daglig kan du legge på deg opptil to og en halv kilo i året. Foto: Simone van den Berg - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At vi nordmenn liker brus, er ikke noen overraskelse. Vi spretter flasken og heller nedpå så fort anledningen byr seg – uansett hvilken dag det er.

Det er viden kjent at det å drikke for mye sukkerholdig brus ikke er bra, og sukkerfri brus har også blitt slaktet av forskere og ernæringseksperter de siste årene.

Men de dårlige nyhetene om brusdrikking stopper ikke der...

Forskere har nå gått enda hardere ut mot drikken, og mener det er bedre for kroppen å få i seg kalorier fra fast food-kjeder som McDonalds, enn å få i seg kalorier fra brusdrikke.

LES OGSÅ: Dette gjør lettbrus med kroppen din

BEDRE ENN BURS: Ochner mener det er bedre å spise fastfood enn å drikke brus.  Foto: Igor Dutina - Fotolia
BEDRE ENN BURS: Ochner mener det er bedre å spise fastfood enn å drikke brus. Foto: Igor Dutina - Fotolia Vis mer

To og en halv kilo i året

En studie utført ved Yale University i 2011 viste at den gjennomsnittlige amerikaneren drikker rundt 45 liter sukkerholdig drikke i året.

Dette er skremmende med tanke på at en fedme-epidemi herjer i USA, hvor mer enn 60 prosent av de voksne er overvektige eller fete- et problem mange helseeksperter mener skyldes amerikanerens brusvaner.

Dr. Christopher Ochner, assisterende professor i pediatri og medisin ved Icahn School of Medicine, har fortalt til Fox News at det er de overflødige kaloriene en bør være obs på.
Og disse kommer ofte fra drikke - som brus.

– Dersom en person har et ganske normalt kosthold, men drikker en boks cola daglig, vil han eller hun legge på seg opptil to og en halv kilo i året. Og dette bare av de ekstra kaloriene fra drikken, sier han.

LES OGSÅ: Brus kan føre til depresjoner

(saken fortsetter under bildet)


Lettere omgjort til fett

Mange ernæringseksperter sverger til teorien om at «en kalorier er en kalori», som betyr at det ikke spiller noen rolle hvor kaloriene du får i deg kommer fra, så lenge du forbruker rundt 2000 om dagen.

Ifølge Ochner har det likevel, i løpet av det siste tiåret, dukket opp nye studier som viser at ikke alle kalorier virker på samme måte.

– Vi har funnet noen undersøkelser som tyder på at kalorier fra sukker blir lettere omgjort til fett i kroppen enn kalorier fra fett i mat. Dette betyr at du lettere legger på deg av sukkerholdig mat og drikke.

LES OGSÅ: Styr unna fast food-sjappene

Kroppen sier ikke stopp

Et annet problem med sukkerholdig drikke er hvordan det inntas.

Ochner forteller at når en person drikker mye kalorier, registrer ikke kroppen at den er mett like fort som når man spiser kalorier.

Siden kroppen vår ikke sier stopp, har vi en tendens til å drikke overdrevent mye brus, som igjen fører til at vi får et «sukkerkick». For å jevne ut sukkeret produserer kroppen vår insulin, som fører til et «glukosekrasj».

Og hvordan kompenserer vi for denne ulykken? Jo, vi drikker enda mer brus.

På grunn av de negative helseeffektene forbundet med å drikke brus, anbefaler Ochner at folk skal fjerne brus helt fra kostholdet sitt.

Og hvis du er helt avhengig av å få i deg de ekstra kaloriene, mener han nesten alt annet er bedre enn brus.

– Det ville trolig vært bedre å innta disse kaloriene ved å spise et måltid fra McDonalds. Da ville du i det minste fått i deg litt næring, sier han.

LES OGSÅ: Brus er like skadelig for tennene som narkotika

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer