OBS: Her gjøres to feil med bruk av teflonpanne - ser du hvilke? Foto: Stine Okkelmo
OBS: Her gjøres to feil med bruk av teflonpanne - ser du hvilke? Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Kjøkkentriks

Behandler du teflonpannen riktig?

4 ting du virkelig IKKE bør gjøre.

Publisert

Har du en teflonpanne eller gryte i kjøkkenskapet? Vi tipper at sjansen for det er stor. 

Teflonpanner og gryter er populære fordi de gjør det mulig å steke mat uten at noe brenner seg fast, og fordi de er lette å rengjøre. Teflon er en type fluorplast som er veldig vann- og fettavvisende, men som fortsatt tåler ganske høy temperatur.

LES OGSÅ: Slik får du saftig kyllingfilet hver gang

Må brukes riktig

Fikk du med deg at teflonpanner og gryter tåler ganske høy temperatur, men ikke veldig høy temperatur? Det er nemlig én av to feil du ser på bildet over. 

Faktisk er det fire feil vi typisk gjør med våre teflonpanner og gryter:

  1. Bruker dem på for høy temperatur: Teflon tåler bare temperaturer opp til 260 grader uten å ta skade av det. Derfor er teflonpannen ikke så godt egnet til å steke biff eller sprøtt bacon. En jernpanne er bedre til dette. Visste du forresten at du kan lage sprøtt og godt bacon i mikroen og faktisk også i stekeovnen?
  2. Bruker skarpe kjøkkenredskaper på dem: Teflonbelegget er sårbart for skarpe redskaper, for da får det lett riper. Derfor er det viktig at du ikke bruker kjøkkenredskaper i stål, men holder deg til treredskaper eller plastredskaper. Dette er altså den andre feilen i bildet over. Det er ingen krise om du har fått noen riper i teflonpannen, men om den er full av dem, og deler av belegget også har løsnet, bør du hive den.

    LES OGSÅ: Slik redder du en sliten jernpanne

  3. Vasker dem for hardt: Teflonpanner er lette å rengjøre, og bør rengjøres med en vanlig oppvaskkost eller en myk svamp. Grov svamp eller stålull bør ikke brukes, da de har lett for å ødelegge belegget. Ikke vask dem i oppvaskmaskinen med mindre du vet at akkurat det merket du har tåler dette. (Som regel er det slik at jo billigere teflonpanne, jo større er sannsynligheten for at den ikke kan vaskes i oppvaskmaskinen). Uansett vil den holde lenger om den håndvaskes.
  4. Ikke oljer dem innimellom: Du bør faktisk olje teflonpannen din innimellom, slik du gjør med jernpannen. Det forlenger levetiden, og gjør at maten steker bedre. Hell en spiseskje matolje i pannen og bruk kjøkkenrull til å fordele den rundt. Tørk lett over etterpå, så eventuell overflødig olje fjernes.
VASK FOR HÅND: Det er faktisk det beste for teflonpannen din.  Foto: Stine Okkelmo
VASK FOR HÅND: Det er faktisk det beste for teflonpannen din. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer