Hudpleie

Behandlingene du bør gjøre nå

Vil du få fjernet en føflekk, eller bli kvitt pigmentmerker? Å gjøre det på vinteren gir ofte penest resultat.

HOLD DEG UNNA SOLEN: En del hudbehandlinger eller små kirurgiske inngrep har fordel av at du holder deg unna solen hvert fall et par måneder etterpå. Derfor er vinteren en fin tid å gjøre det på.  Foto: Tyler Olson - Fotolia
HOLD DEG UNNA SOLEN: En del hudbehandlinger eller små kirurgiske inngrep har fordel av at du holder deg unna solen hvert fall et par måneder etterpå. Derfor er vinteren en fin tid å gjøre det på. Foto: Tyler Olson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Huden kan være ganske avslørende når det kommer til alder. Den blir mindre elastisk og vil føles slappere. Rynker og fine linjer tar form, og pigmentflekker kan oppstå og gjøre hudtonen ujevn.

At man blir eldre kan man dessverre ikke gjøre noe med, men det finnes behandlinger som kan gjøre hudens aldringstegn mindre synlige .

Men visste du at noen av disse behandlingene helst bør gjøres i løpet av vinterhalvåret?

Vinterkulden kan være en påkjenning for huden, og den trenger derfor ekstra omsorg og pleie på denne tiden. Men for å se det på den positive siden, så er vinteren en tid der huden får en pause fra sola.

For selv om vi elsker varmen den gir, kan den gjøre mye skader på huden. Og dersom du ønsker å gi huden en liten overhaling med en fruktsyrebehandling, eller andre former for kosmetisk hudpleie, er vinteren en fin tid å gjøre det på.

Inngrep som gir arr

Plages du med sjenerende åreknuter eller har en skummel føflekk du gjerne skulle ha fjernet? Dette er ganske vanlige plager du heldigvis kan bli kvitt ved hjelp av små operasjoner.

– Nesten alle kirurgiske inngrep resulterer i arr, selv så små inngrep som føflekkfjerning. Alle arr vil gå igjennom en modningsfase som tar minst ett år. I løpet av denne perioden kan sola påvirke de kosmetiske resultatene negativt, for eksempel kan arr ende opp med å bli mørkere enn huden rundt, forteller hudlege ved Aleris, Lena Myhre, til KK.no.

Arr er spesielt følsomme for ultrafiolette stråler (UVA og UVB). Så dersom du vil unngå stygge arr er det best å ta noen forhåndsregler.

– Derfor anbefaler vi at pasienter etter kirurgiske inngrep bør dekke til arr med hudtape, som for eksempel Scanpore, i minst tre til fire måneder. Og deretter bruke solfaktor 50 +. Men hvis det er snakk om inngrep som ikke haster, kan man vurdere å gjøre dette i løpet av høsten eller vinteren, forteller hun.

ARR ETTER FØFLEKKFJERNING: Store føflekker kan være både sjenerende og skumle. De kan nemlig avsløre hudkreftsymptomer. Heldigvis kan føflekker fjernes ved hjelp av et lite inngrep, men husk at selv små inngrep kan gi arr. Foto: Thinkstock
ARR ETTER FØFLEKKFJERNING: Store føflekker kan være både sjenerende og skumle. De kan nemlig avsløre hudkreftsymptomer. Heldigvis kan føflekker fjernes ved hjelp av et lite inngrep, men husk at selv små inngrep kan gi arr. Foto: Thinkstock Vis mer

Gi huden en ny start

En fruktsyrebehandling er en form for peeling av hudens øverste lag, som hjelper huden med å fornye seg selv. Huden vil kunne bli glattere og mer glinsende, og pigmentflekker vil bli jevnet ut.

– Klinisk forskning viser at det er kun fruktsyrer, antioksidanter og A-vitamin som kan forbedre aldersforandringer i huden. En slik behandling vil blant annet balansere huden, og gjøre det lettere for den å ta opp fuktighet. De produktene man bruker i etterkant vil også ha større effekt, sier hud- og kroppsteraput, Iqra Malik, ved HUD i Asker til KK.no.

Etter en slik behandling kan huden se ut som den er solbrent, og vil ofte føles øm og stram i opptil fem dager. Hun presiserer derfor at det er viktig å unngå direkte sollys i dagene etter.

– Fruktsyrebehandlinger er sterke behandlinger som fremmer hudfornyelsen, og burde absolutt gjøres på vinterhalvåret. Grunnen til dette er at huden vil bli ganske ømfintlig etter en slik behandling, og bør derfor ikke utsettes for særlig med sol i løpet av de første dagene. Når dette har roet seg bør man likevel bruke solfaktor, noe man for så vidt alltid bør gjøre, sier hun.

Det finnes forskjellig styrke på syrebehandlingene, og du kan fint ta en slik behandling på sommeren, og for eksempel velge en svakere versjon. Men hun vil likevel anbefale vinteren som den beste tiden for fruktsyrekurer.

Reparer solskadene nå

Soling gir deg ikke alltid den jevne og fine hudtonen du er ute etter, den kan også gi deg pigmentflekker. Dette er små områder på huden som har fått en noe mørkere farge enn resten, og dette oppstår ofte i ansiktet, eller andre steder som er spesielt utsatt for sol.

Dersom du vil unngå pigmentflekker er det viktig å huske på at det er enklere å forebygge enn å fikse, og solfaktor er en av de beste måtene å beskytte huden sin på.

Heldigvis finnes det likevel noen metoder for å redusere eller fjerne pigmentflekker, dette kan være pigmentlaser, frysebehandling eller kjemisk peeling.

– Å fjerne pigmentflekker er også en behandling jeg vil anbefale å gjøre på vinterhalvåret. Selv om både alder og hormoner kan ha en innvirkning på hvorfor du får disse flekkene, er det som regel sola som har mesteparten av skylden. Etter behandlingen bør du derfor holde deg unna sola, ellers kan pigmentflekkene komme rett tilbake, forklarer Malik.

TØRR VINTERHUD: Vinterkulden kan være en påkjenning for huden, og den trenger derfor ekstra omsorg og pleie på denne tiden. Det kan derfor være lurt å bytte over til en rikere krem, og kanskje unne seg noen gode fuktighetsbehandlinger. Foto: Thinkstock
TØRR VINTERHUD: Vinterkulden kan være en påkjenning for huden, og den trenger derfor ekstra omsorg og pleie på denne tiden. Det kan derfor være lurt å bytte over til en rikere krem, og kanskje unne seg noen gode fuktighetsbehandlinger. Foto: Thinkstock Vis mer

Beskyttelse mot kulden

Vinteren er en tid som preges av mye vær og vind som kan være en påkjenning for huden. Dette er altså en tid da vi bør være ekstra opptatt av å pleie oss selv, og rikelig med fukt er alfa omega.

Kulde fungerer som en svamp på huden, og kan gjøre den både blass og tørr. I den kalde årstiden kan det derfor være lurt å bytte over til en rikere krem, og kanskje unne seg noen gode fuktighetsbehandlinger, sier hun.

Har du tørr eller sensitiv hud fra før av, er du sikkert plaget med at den blir ennå verre på vinteren. Og siden fuktighetskremer hovedsakelig tar seg av det øverste hudlaget i ansiktet, bør du ifølge hudterapeuten derfor bruke et serum i tillegg.

– Et serum skal påføres etter du har renset huden, men før du tar på fuktighetskremen. Dette er en noe lettere krem som trekker dypere ned i huden, og det er den som virkelig tar seg av problemene, som for eksempel tørr vinterhud.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer