Helse & Livsstil

Benskjør av passiv røyking

Blir du utsatt for passiv røyking, har du opptil tre ganger så stor sjanse for å få benskjørhet.

Dropp unnskyldningene dine for å røyke. Ta heller tak i dem. Foto: All over press
Dropp unnskyldningene dine for å røyke. Ta heller tak i dem. Foto: All over press Vis mer
Publisert
Sist oppdatertNyttige linker:

 • Sjekk om du bør testes for benskjørhet på nettsidene til Norsk Osteoporoseforbund
 • Les mer om benskjørhet hos Folkehelseinstituttet • En ny amerikansk/kinensisk studie viser at kvinner som ennå ikke har kommet i overgangsalderen, har opptil tre ganger så stor sjanse for å få benskjørhet dersom de blir jevnlig utsatt for passiv røyking.

  I studieøyemed definerte man det å bli utsatt for passiv røyking som å bo sammen med røykere. Kvinner som bodde sammen med én røyker, hadde dobbelt så stor sjanse for å bli benskjøre - mens kvinner som bodde sammen med to eller flere røykere, fikk sjansen for benskjørhet tredoblet.

  Benskjørhet, eller osteoporose, er en svært vanlig sykdom som rammer kvinner hardere enn menn. Som navnet tilsier, blir skjelettet mer skjørt og porøst, og dermed mer utsatt for brudd.

  - Man regner at over 250 000 norske kvinner og over 50 000 norske menn har denne sykdommen i større eller mindre grad, skriver lege Sturla Pilskog på lommelegen.no.

  Kvinner som har vært i overgangsalderen utgjør den største pasientgruppen. Ifølge Pilskog er det fire viktige faktorer man kan ta kontroll over selv som minsker sjansen for å utvikle benskjørhet:

 • Ha et sunt og variert kosthold som inneholder mye kalsium og vitamin D
 • Sørge for å være fysisk aktiv
 • Stumpe røyken
 • Unngå fall

 • Den nye undersøkelsen er basert på studier av 14.000 kinesiske kvinner både før og etter overgangsalderen. Forskerne målte mineraltettheten i kvinnenes hofteben og sammenholdt tallene med røykehistorikken deres.  Benskjør av passiv røyking
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer