Helse & Livsstil

Ber om abort etter utepils

Helsedirektoratets alkokampanje skremmer vettet av mange gravide.

Foto: Jupiter Images
Foto: Jupiter Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kvinner som har drukket en utepils eller et glass vin, kommer til legen og ber om abort.

Helsedirektoratet gikk før jul ut med en massiv kampanje mot alkoholbruk i svangerskapet. Gravide ble fortalt at ett enkelt glass vin kunne skade fosteret, og blant annet føre til lærevansker og konsentrasjonsproblemer for barnet senere i livet.

Skremmende

Nå slår gynekologer alarm. Norsk gynekologisk forening (NGF) har i et brev til Helsedirektoratet reist kritikk mot kampanjen, som foreningen mener bidrar til å skape unødig angst.
– Mange kvinner opplever budskapet i kampanjen som truende og skremmende, sier overlege Knut Hordnes ved Haukeland universitetssjukehus til Bergens Tidende.

 • Gravide tier om drikking
 • Hvorfor drikker du som en mann?
 • Null alkohol til gravide

 • Tror abort er det rette

  – Vi har flere eksempler på at kvinner kommer til fastlegen sin og ber om abort fordi de har tatt et glass vin eller en drink tidlig i svangerskapet. De henviser til kampanjen som forteller dem at dette kan føre til alvorlige skader for fosteret. Når de kommer til legen, er de innstilt på at abort er det eneste rette, sier Hordnes, som også er vitenskapelig sekretær i Norsk gynekologisk forening.

  Lite forskning

  Han kjenner imidlertid ikke til at noen har foretatt abort på dette grunnlaget.
  Også Trude Thommesen, leder i Den norske Jordmorforening, avdeling Hordaland, reagerer.
  – Jeg synes kampanjen er unyansert. Vi har ikke forskning som viser hvilken minimumsmengde alkohol som skal til for å forårsake skader på fosteret. Vi jordmødre synes det er viktig å ikke skape engstelse for eventuelt alkoholinntak før kvinnen vet at hun er gravid, sier Thommessen.

  – Vellykket

  I Helsedirektoratet er kampanjen oppsummert som vellykket.
  – Det har ikke vært meningen vår å skremme kvinner til å ta abort fordi de har drukket et glass vin tidlig i svangerskapet, sier avdelingsdirektør Jens Guslund.

  Det var i fjor høst direktoratet lanserte kampanjen «Alkoholfritt svangerskap» med blant annet helsides annonser i ukeblad og magasiner.
  – Vi ønsket å formidle budskapet om at kvinner bør stoppe å drikke alkohol straks de oppdager at de er gravide, sier han. (©NTB)

  LES OGSÅ:
 • Vi drikker mer øl enn juice
 • Fylla gjør deg kjedelig
 • Vi sykler i fylla
 • Røykere drikker mer
 • Mer lommepenger = mer fyll • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer