Når du trener med ball, får du dobbel effekt. Du får stabiliseringstrening, i tillegg blir musklene styrket av de forskjellige øvelsene, forklarer KKs treningsekspert Jill Jahrmann, som er treningsfaglig ansvarlig ved Sats. Hun har satt sammen flere øvelser for mage, rygg, stabilitet, rumpe og lår.
SE VIDEO:
Slik virker Jills øvelser:
begynner å bruke dem, og du bruker en større del av musklene.
BALANSER
Sitt på ballen og balanser uten å ha føttene nedi. Len kroppen litt til siden eller løft det ene beinet. Du skal hele tiden ha vanskeligheter med å holde balansen. Sitt så lenge du orker. Denne øvelsen er bra for stabiliteten i hele kroppen.
RULL UT
Sett føttene på ballen, hendene i bakken. Rull ballen bakover med beina slik at du blir mer og mer strak i kroppen. Når du blir strakere, må du samtidig holde magen inne slik at du ikke blir svai i ryggen. Øvelsen styrker hele kroppen, men spesielt kjernemusklene.
HOFTELØFT
Ligg med ryggen på bakken og legg føttene på ballen. Armene langs siden. Løft hoftene så høyt du kommer, bruk setemuskulaturen til å presse hoftene opp, før du senker deg rolig ned igjen. Ikke press nakken ned. Denne øvelsen er bra for rumpa og baksiden av lårene.
RYGGLØFT
Ligg på magen på ballen. Jo lenger fram du legger deg, desto tyngre blir det. Støtt tærne så vidt i bakken. Legg hendene bak hodet og løft så høyt du kan, hold en halvt sekund på toppen før du senker rolig ned. Ryggløft er bra for ryggmusklene og rumpa.
DIAGONAL BALANSE
Ligg på magen på ballen. Bruk litt tid på å finne balansen. Etter hvert er det eneste som støtter i bakken noen av fingrene på den ene hånden. Da bruker du setemusklene til å løfte beina. Strekk motsatt bein og arm rolig opp og ut. Bra for rygg, rumpe og balanse.
SKRÅ SIT-UPS
Ligg på ryggen på ballen, hendene under hodet. Slipp deg ned bakover før du gjør en skrå sit-up. Gå så langt opp du klarer, så rolig ned igjen. Pass på at det er skulderen, ikke albuen som skal skrått opp. Bra for magemusklene, helt fra bekkenet og opp til ribbeina.
