Helse & Livsstil

BH kan gi hengepupper

BH-en du bruker for å få struttepupper kan gi omvendt effekt.

Undertøysmodeller som Gisele Bundchen er med på å øke bh-ens popularitet. Foto: All Over Press
Undertøysmodeller som Gisele Bundchen er med på å øke bh-ens popularitet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange unge jenter kjøper sin første bøyle-bh i 12-årsalderen. Dette kan gi hengebryster når de blir eldre.
 • Perfekt BH på 1-2-3
 • Velg riktig sports-bh
 • Veien til perfekte pupper
 • 10 på topp: De peneste brystene i Hollywood
 • Farlig mote

  For mange kvinner er det å gå til anskaffelse avden førse brystholderen, populært kalt bh-en, like stas som det første skoleballet. Nå viser imidlertid forskning at bh-er kan gjøre stor skade i det lange løp. - Pushup og bh-er med bøyler er ikke bra når brystene er små og fremdeles vokser. Trange brystholdere hemmer den naturlige elastiteten som holder brystene oppe, sier Göran Samsioe, professor ved kvinnekliniken i Lund, Sverige, til avisen Sydsvenskan. Han forteller at dette påvirker brystenes utseende. - De elastiske fibrene i brystene kan sammenlignes med gummibånd som holder brystene oppe. Dersom disse ikke får utviklet seg som de skal, så kommer ikke den naturlige opphengsordningen til å fungere som den skal, sier han.

  Vent til du ammer

  I følge professoren, så kan dette være en medvirkende årsak til at kvinner senere får «hengebryster». - Jenter som ikke har stor byste bør unngå å bruke bh før de er minst tjue år gamle. Kanskje til og med til de blir gravide og amming gjør brystene tyngre. Men har du stor byste skal du selvsagt bruke brystholder, og dette kan i noen tilfeller gjelder unge jenter, så vi kan ikke sette en bestemt aldersgrense, sier han. Han sier til Sydsvenskan at det er flere utennlandske studier som bekrefter disse teoriene. Han viser blant annet til en fransk og en amerikansk studie, og påpeker at farene ved bh-bruk i medisinske kretser har vært kjent lenge. - Men moteindustrien bryr seg ikke om medisinske argumenter. Den har store interesser her, tenk deg selv at det i hvert årskull finnes rundt 50000 jenter som skal ha bh, det er en stor kundegruppe som butikkene ikke vil være foruten, sier Samsioe . LES OGSÅ:
 • Perfekt BH på 1-2-3
 • Velg riktig sports-bh
 • Veien til perfekte pupper
 • 10 på topp: De peneste brystene i Hollywood
 • Få store pupper i lunsjen
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer