Brystkreft

Bh-myten du ikke skal tro på

Det finnes ingen vitenskapelig bevis på at bh-en og spilene kan øke brystkreftrisiko hos kvinner.

INGEN BEVIS: Ifølge krefteksperter finnes det absolutt null vitenskapelig bevis for at bh-en, eller spilene i den, øker risikoen for brystkreft hos kvinner.  Foto: Produsenten
INGEN BEVIS: Ifølge krefteksperter finnes det absolutt null vitenskapelig bevis for at bh-en, eller spilene i den, øker risikoen for brystkreft hos kvinner. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som har sluttet å bruke bh med spiler i frykt for å øke risikoen for brystkreft? Da bør du få med deg dette.

Skumle spiler?

Det har lenge versert myter om bh-er og mulig innvirkning på utvikling av brystkreft. Og én av de vanligste teoriene - nemlig at spilene kan påvirke kreftutviklingen, startet allerede i 1995, med en bok som heter «Dressed to Kill» av Sydney Ross Singer og Soma Grismaijer, skriver helsenettstedet Sheknows.com.

Denne boken hevdet nemlig at kvinner som bruker bh-er med spiler i mer enn 12 timer hver dag, har høyere risiko for å utvikle brystkreft enn kvinner som ikke bruker bh-er.

«Teorien» til forfatterne går ut på at spilene blokkerer lymfestrømmen, slik at giftstoffer ikke blir skilt ut fra kroppen. Dette fører da til opphopning av giftstoffer i brystet, noe som kan føre til utvikling av brystkreft.

LES OGSÅ: Ett glass rødvin øker brystkreftrisiko

Ingen vitenskapelige bevis

Som om ikke dét var nok til å skremme vannet av de fleste, begynte det i 2010 å gå et rykte på nettet om at forekomsten av brystkreft var over 100 ganger høyere blant kvinner som brukte bh, enn de som droppet bh.

Som følge av dette var det mange kvinner som satt igjen med en rekke spørsmål relatert til bh-bruk og brystkreft. Og dersom du er en av dem som fortsatt har litt tro på denne myten, ja, da kan vi avlive den for deg med én gang.

Ifølge the American Cancer Society, og Dr. Susan Love - som er ekspert innen brystkreft og forfatter av boken «Dr. Susan Love's Breast Book», er hele myten oppspinn - uten noe som helst feste i virkeligheten.

– Det finnes ingen bevis for at lymfesystemet ditt blir påvirket av spilene eller kompresjonen i bh-en, sier Love.

LES OGSÅ: De beste matvarene for kvinner

Stemmer ikke med andre teorier

Også dr. Ted Gansler, som er direktør for medisinsk innhold i The American Cancer Society, har tidligere avkreftet denne myten.

Ifølge Gansler finnes det ingen vitenskapelige bevis på at bh-en blokkerer lymfestrømmen slik at giftstoffer ikke blir skilt ut fra kroppen. Denne teorien stemmer heller ikke overens med vitenskapelige begreper om hvordan brystkreft oppstår

– Dette ryktet har først og fremst oppstått på grunn av én enkelt studie som har flere vitenskapelige feil.

Studien ble aldri publisert i noe vitenskapelig anerkjent tidsskrift med såkalt fagfellevurdering (som er en metode som brukes for å kvalitetssikre artikler) og tok heller ikke hensyn til kjente risikofaktorer som vekt, gener, kosthold, alder og aktivitetsnivå.

– Fordi ideen om at bh-bruk kan forårsake brystkreft er så usannsynlig er sjansen liten for at forskere noen gang kommer til å investere tid og ressurser på å teste dette i en epidemiologisk studie, sier Gansler.

LES OGSÅ: Husarbeid kan redusere brystkreftrisiko

Påvirker ikke lymfestrømmen

Gansler har tidligere sammenlignet risikoen for brystkreft hos kvinner som har blitt behandlet for melanom (føflekksvulst) - og som dermed har fått fjernet flere lymfeknuter under armen, med risikoen for brystkreft hos kvinner som ikke har gjennomgått slik behandling.

Studien viste at denne operasjonen, som er kjent for å kunne blokkere lymfedreneringen fra brystvevet, ikke førte til at risikoen for å få brystkreft ble påviselig høyere.

Med andre ord er det ekstremt usannsynlig at det å bruke bh, som påvirker lymfestrømmen minimalt, om i det hele tatt, kan føre til brystkreft.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe fet mat når du er gravid

Sjekk brystene - uansett

Ok, så bh-en din vil mest sannsynlig ikke kunne øke risikoen din for brystkreft, men det er det naturlig nok en del andre ting som kan ha en innvirkning, deriblant gener, livsstil, helse, kosthold og fysisk aktivitet.

Det er derfor ekstremt viktig at du sjekker brystene dine regelmessig - både selv (bør gjøres én gang i måneden etter fylte 30 - se illustrasjonsvideo her!) og ved å gå til regelmessig mammografi.

Jo tidligere kreften oppdages, og jo tidligere du får startet behandling, desto bedre er prognosene.

Mulige tegn og symptomer på brystkreft er; kul i brystet, smerter i brystet, væsking fra brystvorten, samt forandringer i brystets fasong eller hud.

Mer informasjon om brystkreft, symptomer og behandling finner du på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Kan brokkoli kurere brystkreft?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer