Treningsklær

Bh-trikset alle som trener bør kunne

- Du bør alltid ha ull innerst, lyder ekspertens råd. Derfor bør du gjøre som på bildet.

HA SPORTSTOPPEN UTENPÅ: Har du en vanlig sports-bh (ikke ull) under ulltrøyen ødelegger du litt av den temperaturregulerende effekten av ullplagget. Bruk derfor sports-bhen utenpå ulltrøya i stedet - da får du støtte, men holder deg samtidig tørr og varm.  Foto: Per Ervland
HA SPORTSTOPPEN UTENPÅ: Har du en vanlig sports-bh (ikke ull) under ulltrøyen ødelegger du litt av den temperaturregulerende effekten av ullplagget. Bruk derfor sports-bhen utenpå ulltrøya i stedet - da får du støtte, men holder deg samtidig tørr og varm. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss har merket at det begynner å bli kaldere ute, og dermed er det fort gjort, og særdeles fristende, å droppe treningsøkten til fordel for varmen i sofakroken.

Planlegg treningen

Ja, trening på vinterstid handler om motivasjon, og ifølge trimdronning Kari Jaquesson (49) er planlegging det første skrittet på veien.

- Når det gjelder dette med motivasjon, så skal jeg sitere en dame jeg møtte i et selskap for tre år siden. Det hun fortalte meg er at hun er ute og løper hver morgen. Hun forter seg med å ta på tøy før hun legger merke til om hun har lyst eller ikke, for det har hun jo som regel ikke. Så hvis man skal vente på motivasjon, eller bare belage seg på å gjøre ting når man har lyst, så går det som regel ikke så bra, sier Jaquesson til KK.no:

- Det handler om å planlegge. Man må bestemme seg for et klokkeslett – lage avtaler, selv om det «bare» handler om en tur i nabolaget. Da har man satt av tiden. Metode er faktisk viktigere enn motivasjon. Og så hjelper det å minne seg selv på hvorfor man skal gjøre det, hvordan man føler seg når man kommer hjem. Det gjelder å forsterke alle de positive tingene, for det er ingen som angrer på at de gikk en tur.

LES OGSÅ: - Lavkarbo er bortkastet

ULL INNERST: Trimdronning Kari Jaquesson råder deg til å alltid ha ull innerst når du skal trene ute på høsten og vinteren. Da holder du deg både tørr og varm.  Foto: Per Ervland
ULL INNERST: Trimdronning Kari Jaquesson råder deg til å alltid ha ull innerst når du skal trene ute på høsten og vinteren. Da holder du deg både tørr og varm. Foto: Per Ervland Vis mer

Kle deg riktig

I tillegg til motivasjon, er det også viktig å ha riktig bekledning når du skal trene på høsten/vinteren. Og Karis beste tips er faktisk å sørge for at du ikke kler deg for mye.

- Det er viktig at du ikke har på deg for mye klær, da blir du for varm og det kan bli tungt å bevege seg. Du skal holde på varmen, ikke bare når du er i bevegelse, men også når du står stille. I tillegg må klærne puste og så må du kunne bevege deg fritt i det. Og så er det lurt å ha noe vindtett ytterst – enkelt og greit, sier hun.


Ull er det absolutt beste å ha innerst mot huden når du skal trene utendørs i kaldere temperaturer. Ikke bare holder det ekstremt godt på varmen, men det er også temperaturregulerende og lukter lite – tross gjentatt bruk.

LES OGSÅ: Slik finner du den beste treningsjakken

Holder seg lenge

Ifølge Jaquesson du ikke investere i dyrt ullundertøy, men dersom du gjør det har du ofte plagg som varer lenge.

- Det er stort sett en sammenheng mellom pris og kvalitet. Du må se på det som en investering. For når du kjøper ullundertøy, så har du det i mange år fremover, så fremt du behandler det skikkelig. Du trenger heller ikke vaske ullplaggene etter hvert bruk – heng det ut, så er det like friskt og fint, sier hun:

- Andre ting man trenger for at trening og bevegelse ute skal bli bra, er gode sko, en god sports-bh og at du har riktig tøy i forhold til omstendigheten (vær). Om høsten og vinteren her til lands er det ull som er det beste for det. Jeg vet at mange har en litt negativ opplevelse i form av ull som klør og sånn, men sånn er det faktisk ikke lenger.

Hva ser du etter når du skal kjøpe ullundertøy?

- Det må ikke være for tjukt, du skal liksom ikke føle at det er ull. Og så må det sitte godt - ikke være for stort, ikke for lite. Hvis det er fresht i fargene i tillegg, så er det også veldig ok. Jeg går ofte i sånt hjemme, jeg, sier hun.

LES OGSÅ: Er det smart å løpe i kulda?

UTENPÅ: Det ser kanskje litt ukomfortabelt ut, men fungerer veldig bra.  Foto: Per Ervland
UTENPÅ: Det ser kanskje litt ukomfortabelt ut, men fungerer veldig bra. Foto: Per Ervland Vis mer

Ha sports-bhen over trøya

For at ullundertøy skal fungere best under trening, er det viktig at du har det helt innerst på huden.

Spørsmålet er hva du gjør med sports-bhen, dersom ikke den også er i ull? Den vil nemlig bli våt under ulltrøyen, og da får du ikke optimal varme- og temperaturregulerende effekt.

- Det er jo ulempen. Noen anbefaler faktisk at man tar sports-bhen utenpå, altså at du har ulltøyet under og så tar på sports-bhen over dette igjen. Det går faktisk helt fint. Så det kan absolutt være lurt, forklarer Jaquesson.


Har du riktig bekledning blir det lettere å motivere seg til trening utover vinteren. I tillegg råder Jaquesson deg til å prøve ut noe nytt på treningsfronten, slik at du ikke blir lei.

- Gjør noe du synes er gøy, og gjerne noe som er sosialt. Nordmenn er så sosiale om sommeren, men om vinteren er mange mest sosiale når de sitter rundt et bord og drikker masse vin. Og det er hyggelig det og altså, men det er lurt å begynne med noe nytt. Dans, eller noe som minner deg om sommer og ferie, i tillegg til det å være ute. Men prøv noe nytt er mitt beste råd. Det er så mange som undervurderer seg selv, særlig når det gjelder dette med rytme og sånt, men det er kjempemorsomt - og motiverende, å gjøre noe litt annet.

For mer info om trening og helse, sjekk ut Kari Jaquessons hjemmeside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: ABC om løping i kulda

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer