Hårpleie

Billigsjampo vasker like bra

Det er ingen grunn til å velge dyrt om målet er å få rent hår, viser ny studie.

RENSELSE: For å vaske håret rent kan du like gjerne bruke en billigsjampo. Foto: Getty Images/iStockphoto
RENSELSE: For å vaske håret rent kan du like gjerne bruke en billigsjampo. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du opptatt av å pleie håret ditt? Som kvinne svarer du ganske sikkert «ja» på dette.

Betyr det da at du kjøper dyre hårprodukter som lover deg tykt og glansfullt hår?

Vel, hvis det innebærer at du kjøper deg en sjampo som koster flere hundrelapper bør du lese videre.

En studie fra University of Cambridge viser at dyre sjampoer ikke nødvendigvis gjør håret renere enn billigsjampoer, skriver The Sunday Times (NB! Krever innlogging - du kan lese en sitatsak hos Daily Mail).

BLANT SJAMPOENE TESTET:Studien viste at hår ble like rent av L'Orèal Elvive Nutri-gloss Light sjampo, som du får kjøpt i butikken, som sjampoene fra dyrere merker som Philip B og Oribe. Foto: Produsentene
BLANT SJAMPOENE TESTET:Studien viste at hår ble like rent av L'Orèal Elvive Nutri-gloss Light sjampo, som du får kjøpt i butikken, som sjampoene fra dyrere merker som Philip B og Oribe. Foto: Produsentene Vis mer

Håret ble ikke renere med dyr sjampo

Studenter ved universitetet og forsker Colm Durkan ved CambridgeNano brukte mikroskoper som går helt ned på nanonivå for å sjekke akkurat hvor rent håret ble etter bruk av forskjellige sjampoer.

- Et rent hårstrå har en glatt overflate under mikroskopet, mens et skittent hårstrå er dekket av fett- og støvpartikler. Etter en hårvask kan du fortsatt se partikler på hårstrået, men dette kan være balsam eller andre substaser som skal gjøre håret blankt eller redusere flass, sa Colm Durkan til The Sunday Times.

- Det som overrasket mest var at vi ikke kunne se noen forskjell mellom de dyre og billige sjampoene.

Sjampoen som rengjorde best var faktisk L'Orèal Elvive Nutri-gloss Light, en relativt rimelig sjampo som fås kjøpt i matbutikken. Den ga en partikkelrøffhet, altså mengden partikler som ble igjen på hårstråene etter vask, på 4,2 nanometer (en nanometer er en milliarddel av en meter).

Dyrere sjampoer - som Philip B Russian Amber Imperial (koster i underkant av 1000 kroner potten) la igjen en partikkelrøffhet på 14, 2 nanometer, og Oribe’s Shampoo For Beautiful Colour en partikkelrøffhet på 27,9 nanometer.

VALGETS KVAL: Det viktigste for sjampoen er at den er mild mot håret. For balsam er poenget at den gir fuktighet tilpasset hårtypen din. Foto: PantherMedia / CandyBox Images
VALGETS KVAL: Det viktigste for sjampoen er at den er mild mot håret. For balsam er poenget at den gir fuktighet tilpasset hårtypen din. Foto: PantherMedia / CandyBox Images Vis mer

Synes billigst var best

I en blindtest «TV2 Hjelper Deg» gjorde på dyre og billige sjampoer og balsamer i november i fjor, ble vaskeresultatet på Redken, Franck Provost og First Price-sjampoer testet i tre uker.

Konklusjonen vil nok overraske de som ikke vet det allerede - First Price-sjampoen var nemlig den som vant.

Det skal sies at for testpersonene med tørt hår var imidlertid dyrere sjampo og balsam bedre. Se testen her.

LES OGSÅ: Sliter du med tørt hår? Ikke bruk sjampo hver dag

Balsam er like viktig

Skal vi tro studien og testen er det altså like greit å kjøpe en billigsjampo hvis målet er å få rent hår. Men velg uansett en mild sjampo (trener og dusjer du ofte, kan babysjampo for eksempel være smart). For sterke sjampoer kan ha en uttørrende effekt på håret, og gjøre det matt og tørt.

De aller fleste av oss bruker balsam i håret etter at det er vasket nettopp for å sikre oss at håret blir mykt og glansfullt. Og her kan det være lurt å velge med omhu, for balsamens oppgave er å tilføre håret fuktighet og lukke skjellagene.

Noen balsamer (vanligvis billigbalsamer) inneholder silikon, et stoff som legger seg som en film rundt hårstråene og som ikke tilfører særlig fuktighet. Derfor kan det være lurt å velge en balsam som ikke inneholder silikon. Sjekk varedeklarasjonen.

Når du bruker balsam skal du forøvrig være obs på at den bare trengs i de ytterste delene av håret. Balsamerer du de ytterse totredjedelene av håret blir det riktig. Balsam trengs ikke innerst ved hodebunnen, for dette håret får fuktighet fra talgkjertlene i hodebunnen. Dobler du opp med balsam her, vil håret fort se tungt og fett ut.

Hvis du vil sikre deg skikkelig blankt håt, kan du avslutte med å skylle håret i kaldt vann etter at du har fjernet den overflødige balsamen.

LES OGSÅ: Har håret mistet glansen? Her er ekspertens rådFølg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer