Da Haakon Lie ble spurt om hva han hadde gjort eller spist for å bevare helsa i hundre år, svare han kontant:
- En neve blåbær hver dag.
Blåbær er ikke bare søtt og godt; de mørke bærene er også fulle av de etterlengtede antioksidantene. Antioksidanter bekjemper frie radikaler i kroppen, og forskning peker i retning av at antioksidanter er med på å forebygge kreft. Blåbær er dessuten kalorifattige, senker kolesterolet og virker mageregulerende. I tillegg kan det hende at de holder deg ung.
- Studier på rotter viser at ekstrakter fra blåbær kan forsinke aldringsprosessen og gjøre hjernen klarere, sier Harald Carlsen fra Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo til forskning.no.
Blåbær har mange bruksområder. De kan spises naturell, bli til saft og syltetøy, brukes både i og på kaker, tilsettes i smoothies eller spises sammen med frokostblandingen. Klassikeren er selvsagt blåbærpannekaker med etterfølgende knallblå tunge.
August er høysesong for blåbær. Ta en tur i skogen med noe å plukke i. Skogsturer er fin-fin trim, og fangsten gjør deg minst like godt. Blåbærene skal være mørke i farge og ha en tørr overflate - er de bløte eller i ferd med å skrumpe inn, lar du dem stå.
Blåbæreksplosjon
Bland 1 dl blåbær sammen med en halv banan, et beger 0,1% blåbæryoghurt (Yoplait) og 1 dl blåbærjuice eller druejuice. Kjør det hele i en smoothie sammen med 3-4 isbiter, til du får en glatt masse. Drikkes og nytes - en perfekt start på morgenen, eller som sunn «kosemat» om kvelden.
Flere oppskifter med blåbær:


