«Girl Math»:

Black Week: «Sparer» du også penger nå?

Black Friday er her igjen. Her skal det spares på gode kjøp! Eller?

GIRL MATH: Du kjøper sko til halv pris og er storfornøyd med å ha spart masse penger. Så bruker du pengene du har «spart» på en bluse du har lyst på. Logisk, eller? Foto: NTB.
GIRL MATH: Du kjøper sko til halv pris og er storfornøyd med å ha spart masse penger. Så bruker du pengene du har «spart» på en bluse du har lyst på. Logisk, eller? Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Hvem liker ikke å kjøpe seg noe nytt? Black week er her igjen og mange sitter klare med kredittkortene for å gjøre gode kjøp som sparer dem for masse penger. Men gjør de egentlig det? Det er her den ulogiske matematikken, litt diskrimminerende kalt girl math, kan bli aktuell for noen.

Og la oss si det først som sist: Girl math er nok en dårlig betegnelse, for dette er nok like aktuelt for mange menn. Så la oss heller kalle det shopping math.

Men hvis du er aktiv på TikTok har du garantert sett videoer der kvinner (ja mest kvinner, red anm.) forklarer og rettferdiggjør forbruksvanene sine som «jentematematikk», eller «girl math» på engelsk.

Eksempler på det er «denne kjolen er så klassisk at jeg kommer til å ha den resten av livet» eller «denne blazeren er på salg, så jeg sparer masse penger på å kjøpe den...».

Får dårlig samvittighet av shopping

- Særlig det å handle på impuls kan gi kortvarig lykke, men også dårlig samvittighet etterpå. Da kan det ofte være behov for å rettferdiggjøre kjøpene sine og overbevise seg selv om at du har gjort smarte kjøp.

Det sier forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, til KK.

De dyreste kjøpene du gjør, er de som blir liggende ubrukt i skapet.

- Jeg tenker at et smart kjøp er å handle noe som jeg trenger og kommer til å bruke mye. Da spiller det ikke så stor rolle om det er på salg eller ikke, men det er jo alltid hyggelig å få det til en god pris, sier Tvetenstrand.

KLASSISKE PUMPS: Ja, det må vi vel kunne kalle en god investering. Foto: NTB.
KLASSISKE PUMPS: Ja, det må vi vel kunne kalle en god investering. Foto: NTB. Vis mer

Føler vi må forsvare pengebruken

Den klassiske historien om manglende logikk er vel noe slikt: Shoppeglad person kjøper sko på salg til halv pris og er storfornøyd over å ha spart masse penger. Så bruker hen pengene hen har «spart» på en skjorte hen har lyst på. Og denne skjorten har i praksis ikke kostet noe som helst, siden hen bare brukte av pengene hen hadde spart. Logisk, ikke sant?

- Sånne historier er ganske morsomme, men ingen tror på dem. Alle skjønner at det ikke går an å tenke sånn. Men det finnes ingen forskning som sier at kvinner i større grad enn menn finner på unnskyldninger og forsvar av pengebruken sin.

Det sier Magne Gundersen, som er forbrukerøkonom i Sparebank1 og kjent fra Luksusfellen, til KK.

Gundersen tror at det kan være slik at kvinner jevnt over er mer samvittighetsfulle enn menn. Mange vil helst ikke sløse eller fremstå som sløsete, men heller bruke penger på sine barn, familie og på nyttige og nødvendige ting.

- Men så er vi bare mennesker, og så dukker unnskyldningene opp, sier eksperten.

Selv små beløp kan bli store

- Det er lett å la seg friste, men det er viktig å huske at du bruker penger selv om kjolen er på salg. Når jeg handler klær spør jeg alltid meg selv om det er noe jeg virkelig trenger og om jeg kommer til å bruke det minst ti ganger. Er svaret ja, kan kjolekjøpet være et kupp, tipser Cecilie Tvetenstrand

Et godt tips er å opprette en sparekonto der du setter over penger hver gang du klarer å unngå å kjøpe noe du ikke trenger. Det kan være en motivasjon for å stå over impulskjøp, og du vil se at beløpet vokser over tid.

- Du kan gjerne utfordre en venn til å gjøre det samme, så kan dere dra på tur sammen når dere har spart opp nok penger. Jeg startet med det da jeg fikk min første jobb, og det har bidratt til både venneturer og mer langsiktig fondssparing, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet