BRENNER DET I MUNNEN?: Gikk du bananas med chilien? Neida, maten er ikke ødelagt av den grunn. Foto: Getty Images/Polka Dot RF
BRENNER DET I MUNNEN?: Gikk du bananas med chilien? Neida, maten er ikke ødelagt av den grunn. Foto: Getty Images/Polka Dot RF Vis mer

Kjøkkentriks

Ble maten for sterk? Slik fikser du det!

Se triksene som redder middagen hvis den ble altfor spicy.

Sterk mat er godt, og hvis det er chilien som er ingrediensen som spicer opp maten skal du også vite at chili både senker blodtrykket og reduserer det dårlige kolesterolet.

Og jammen har ikke chilien enda en super egenskap - den stagger også sulten og øker forbrenningen din.

Så da er det bare å kjøre på med chili con carne, pizza med fersk chili på, taco med jalapenjos eller en indisk curry som får det til å brenne i munnen.

Eller - kanskje ikke SÅ hot.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mindre salt

GODT: En indisk kyllingcurry smaker fortreffelig, men ikke hvis den er for hot. Ha i mer kylling, eller server med yoghurtsausen raita hvis uhellet er ute. Foto: Thinkstock
GODT: En indisk kyllingcurry smaker fortreffelig, men ikke hvis den er for hot. Ha i mer kylling, eller server med yoghurtsausen raita hvis uhellet er ute. Foto: Thinkstock Vis mer

Too hot to handle

For hva gjør du hvis du var litt for raus med krydderet og maten ble altfor hot?

Fortvil ikke - maten kan reddes med en rekke smarte triks. Her er ingrediensene som gjør retten spiselig igjen:

Melk/rømme/yoghurt/kesam: Melkeprodukter demper de fleste smaker, også chilien. Hvis det passer å tilsette melk, rømme eller yoghurt i maten, så gjør det. Er pizzaen for hot, kan du lage en rømmedressing med urter til, for eksempel. (Husk at kesam og yoghurt ikke tåler koking, da skiller de seg.)

Sukker: Dersom ikke melkeprodukter kan tilsettes, er sukker et alternativ. Sukker roer ned chilismaken, så tilsett en og en teskje sukker i suppa/curryen/gryten til den er passe hot.

Mer protein eller grønnsaker: Hvis et par teskjeer ikke hjelper, og du føler at mer sukker vil gjøre maten for søt, må det andre triks til. Inneholder retten grønnsaker, så ha i mer av disse, og særlig stivelsesrike rotgrønnsaker som gulrøtter, poteter, kålrabi osv. Inneholder retten kjøtt eller fisk, så tilsett mer av dette.
Derfor er chilien hot

Det er stoffet capsaicin som gjør at chilien kjennes sterk. Dette stoffet trenger inn i kroppen via slimhinnene i munnen, og når det gjør det reagerer reseptorer som også reagerer på varme. Det er derfor sterk mat kjennes som den brenner i munnen. Denne smerten trigger faktisk også produksjon av lykkehormonet endorfiner, så sterk mat gjør oss faktisk litt gladere.

Det er helt sant at vi etterhvert venner oss til å spise hottere mat, for ved gjentagelser reagerer ikke nervecellene like kraftig på capsaicinet.

LES OGSÅ: Chiliguiden - fra mild til kruttsterk

Sunne saker

Chili er forøvrig full av C vitamin, og tørket chili er en fin kilde til A vitamin. Den røde varianten inneholder mye betakaroten. Ellers har chili antibakteriell effekt, og inneholder også antioksidanten bioflavinoid.

LES OGSÅ: Prøv kakao med chilismak!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: