Kk Reportasje

Ble utsatt for seksuelle overgrep i ti år

«Marianne» (30) kjenner fremdeles angsten når en mann kommer henne for nær. Slik har yogaen hjulpet henne.

FIKK HJELP FRA KINE: "Marianne" fikk hjelp fra yogainstruktør Kine Solend til å kommme seg videre etter overgrepene.  Foto: Charlotte Wiig
FIKK HJELP FRA KINE: "Marianne" fikk hjelp fra yogainstruktør Kine Solend til å kommme seg videre etter overgrepene. Foto: Charlotte Wiig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Mariannes» historie er vanskelig å sette ord på og vanskelig å gjenfortelle. Det er historien ingen vil høre: Farens seksuelle overgrep startet allerede da hun var rundt fire.

Jeg lærte fort å stenge av kroppen. Pappa pleide å legge dynen over hodet mitt, det gjorde det litt lettere å koble ut.

Inne i hodet var hun på besøk hos mormor og morfar på fjellet. Små barn finner fort sine forsvarsmekanismer. Marianne visste at faren var livredd for okser, derfor pleide den lille jenta av og til å gjemme seg i fjøset på gården der de bodde. Der satt hun i flere timer blant oksene.

LES OGSÅ:Slik tilga Monika de som voldtok henne

Uopprettelig skade

Han mente det var hans plikt å forberede henne på voksenlivet. Moren visste ikke hvordan hun kunne hjelpe, da datteren ikke ville si noe. Ingen måtte vite. Truslene om at familien ville gå i oppløsning hang over den lille jenta. Først da hun var blitt tenåring, stoppet det.

– Jeg var blitt for gammel. Men da sto småsøstrene mine for tur. På den tiden var de fire og seks.

Men fremdeles kjenner Marianne angsten når en mann kommer henne for nær. Over 15 år etter at overgrepene tok slutt.

Hvis hun opplever fysiske berøringer på jobb, kommer bildene flimrende, og panikken. Reaksjonen er den samme hver gang: I stedet for å gå hjem etter jobb, går hun rett på puben og drikker.

– Så blir jeg sykmeldt i fire uker. Kort oppsummert. «Marianne» smiler, men stemmen skjelver.

LES OGSÅ: Kollapset på morens stuegulv

Ble utsatt for seksuelle overgrep i ti år

Får hjelp med yoga

Det er første gang «Marianne» forteller om de seksuelle overgrepene, som fant sted fra hun var fire til 13 år, i media. Det er skummelt og forløsende på samme tid. Men hun har tro på at det hjelper. Å stille til intervju er et vendepunkt. Det var også yogatimen hun til slutt bestemte seg for å melde seg på vinteren 2013.

Yogainstruktør Kine Solend (29) sitter fjellstøtt rett ved siden av henne. Smiler støttende. Kine er den første i landet som arrangerer yoga spesielt tilrettelagt for overgrepsofre, det finansieres av Arna og Åsane kulturkontor. Hun har også selv en historie, som hun endelig føler hun har klart å bearbeide.

– Jeg merket at treningen hjalp. Og jeg har kommet mye lenger.

Så langt at hun har klart å slutte med medisiner. Og så langt at hun er klar for et nytt kurs nå. Selvmordstankene kommer ikke lenger.

– Uforløste følelser gir en anspent kropp. Riktige bevegelser og pusteteknikk skal hjelpe overgrepsofrene til å få en tydeligere tilstedeværelse, og til å bli kjent med kroppen sin igjen, forklarer Kine.

LES OGSÅ: Livet etter Utøya

Flere tør å stå fram

I år ble kurset fullbooket i løpet av en dag. Det er positivt at så mange tør å stå fram. Men det er også et sterkt signal om at det er mange der ute.

– Det er på høy tid med en større åpenhet rundt overgrep.

Kines budskap er klart. Mange overgrepsofre føler seg stigmatiserte, og driver en så sterk selvsensur at de ikke tør å søke hjelp.

Les hele den sterke histoiren i KK nummer 43, i salg fredag 25. oktober. Tekst: Merete Glorvigen, Foto: Charlotte Wiig

LES OGSÅ: Skal jeg bare ligge her til jeg dør?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer