LITT HJELPER OGSÅ: Skriv en setning hver dag. En enkel måte å reflektere over din nåværende livssituasjon. Skriv ned en tanke, en plan, en enkel hendelse. Foto: colourbox.com
LITT HJELPER OGSÅ: Skriv en setning hver dag. En enkel måte å reflektere over din nåværende livssituasjon. Skriv ned en tanke, en plan, en enkel hendelse. Foto: colourbox.com Vis mer

Nyttårsforsett

Bli blid i 2010

Enkelt og gratis - slik kan 2010 bli et sabla fint år.

Publisert
På denne tiden av året elsker vi våre blanke almanakker, og lover oss selv at i år er året da alt skal bli så mye bedre. Og finere. Og morsommere. Men mange nyttårsforsetter koster både tid og penger. Dailymail.com har plukket ut 13 gode ideer fra Alex Quicks "102 Free Things to Do: Inspiring Ideas For A Better Life", en bok med ideer for hvordan du kan få det litt bedre, uten å bruke ei krone.

1. Skriv dagbok, men bare en linje om dagen

Å skrive dagbok er et stort prosjekt, faktisk. Du må sette av tid og hjernevirksomhet hver dag til å feste de inneste tankene dine til papiret.

Hva med å heller skrive en dagbok som ikke føles som en byrde? Gjør du det slik, er oppgaven ferdig nesten før du har begynt:

Skriv en setning hver dag. En enkel måte å reflektere over din nåværende livssituasjon. Skriv ned en tanke, en plan, en enkel hendelse. Hvis du faktisk ikke kommer på noe å skrive en dag, så skriv nettopp det. "Jeg har ikke noe å skrive". Lukk igjen boken. Mest sannsynlig, tror Alex Quick, vil det å fjerne ideen om å måtte skrive langt og instendig, gi deg friheten til å heller skrive noe interessant.

2. Stå opp tidligere

Vi kan vel enes om at vi trenger mellom seks og åtte timer søvn i døgnet. La oss si sju. Men hvilke sju timer?

Hvis du legger deg ved midnatt og står opp klokka sju, rekker du så vidt å ta en dusj, kle deg og slenge i deg en skive før du må lukke husdøra bak deg. Har du tenkt over tanken på å legge deg tidligere og stå opp tidligere? Å legge seg 22.30 betyr å stå opp 05.30. Det gir deg godt med tid som du kan fylle med annet enn TV, alkohol og datamaskinen. Klokka halv seks sover store deler av verden enda. Du kan få med deg soloppgang, gå deg en tur, lese et kapittel i boka di. Når arbeidsdagen begynner, føler du deg rolig, forberedt og full av energi.

3. Skriv et brev til deg selv i fremtiden

Å skrive et brev til fremtiden kan hjelpe deg å klarne tankene om hvordan du vil at livet ditt skal se ut.

Kjære meg selv i fremtiden.

I dag sitter jeg her og grubler. Jeg sliter på jobben, ungene gir meg stadig flere bekymringer, og jeg føler meg feit, utrent og eldre for hvert minutt som går. Kommer du alltid til å føle deg kuet av bekymringer, misfornøyd med hvordan du ser ut, hva slags forhold du har til de rundt deg, og hva slags karriere du har? Få ut fingeren! Jeg stoler på deg.

Hjertelig hilsen fortidens deg.

Sånn kan det for eksempel se ut.
Det beste brevet til deg selv peker på hvordan du ser på livet akkurat nå. Når du leser dette brevet igjen om 15 år, kommer du til å se naiviteten i det du har skrevet, men du vil også huske ting du har glemt. Og de tingene gjør deg kanskje godt å lese da.

4. Skriv ned ting i hverdagen som fikk deg til å le

Når vi ler oppfører vi oss som om vi var besatt av ett eller annet utenomjordisk. Vi lager ufrivillige lyder, kaster hodet bakover og lager rare ansikter. En latter-dagbok sparer på alle de øyeblikkene du lar deg rive med over livets absurde side, og det blir bra litteratur av det.

5. Bytt DVDene dine

Bli kvitt noen av filmene du ikke trenger å se en gang til, ved å bytte dem med noen andre. Du trenger ikke engang kjenne dem du bytter med. Lag en liste over filmene, bøkene eller CDene du vil bli kvitt, og skriv på kontaktinformasjon og en kort beskjed om at du ønsker å bytte. Putt listen i postkasser og på dørmattene i oppgangen. De som vil bytte noe med deg, kan gi deg en liste over ting de ikke vil ha. Resultatet er at du får ny kultur gratis - og så møter du endelig naboene dine.

6. Gå ut i regnet

Med en gang du aksepterer tanken på at du kommer til å bli dryppet på, sprutet på og dynket i vann, kan det å gå ut i regnet faktisk være en sensuell opplevelse. Gatene er tomme, for vann føles fiendtlig for mange. Luften får en ny duft, særlig hvis himmelen åpner seg etter en tørr, støvete sommerdag, og det grønne blir dobbelt så grønt.

7. Spis en niretters middag

Du trenger bare åtte venner. Spør alle om de kan komme med mat til en spesifisert rett. Be alle møte hjemme hos deg, og dere har et niretters måltid.

En italiensk versjon kan se slik ut; 1. aperitif, 2. suppe, 3.salat, 4.antipasta, 5.pasta, 6.kjøtt, 7.dessert, 8.ost, 9.brandy og sigarer.

At du må stå for en av rettene gjør at dette ikke blir gratis, men du ville jo ha spist noe uansett.

8.Gjør barna dine flaue

En dag kommer dagen, da ungene skjemmes over foreldrenes oppførsel. De ser på dem og sier med en viss distanse; pappa, ikke gjør det der. Alex Quicks råd er å gjøre det mer. Uansett hva "det" er.

Bli mer pinlig. Oppfør deg teitere. Ikke legg bånd på deg selv. Slåss tilbake.

9. Si ifra på en høflig måte

Tenk deg en vanlig situasjon, der du ønsker å konfrontere noen. Noen hundeeiere plukker for eksempel ikke med seg hundens etterlatenskaper fra gata.

- For en fin hund, kan du si.
- Skikkelig kjekk kar dette, fortsetter du mens du klapper den.
- Jeg lurte bare på om jeg kunne nevne en ting - jeg så at han la igjen noe der borte. Jeg mener ikke å blande meg, men det er bare det at ungene mine ofte går på fortauet her og noen ganger tråkker de i hundebæsj. Jeg tenkte bare jeg skulle si fra til deg.

Finn en rolig og høflig konfrontasjonsmåte. Denne myke innfallsvinkelen leder mest annsynlig ikke til en krangel, og kan faktisk gjøre at responsen blir positiv.

10. Bli en bokkrysser

Bookcrossing går ut på at man plasserer bøkene sine rundt omkring i nærmiljøet slik at andre mennesker kan finne bøkene, og lese dem. Når en person finner en slik bok kan man registrere den på Internett, og på den måten er det mulig å følge bokens vandring. Etter at du har registrert den og lest den, legger du den ut igjen.

Slike bøker kan legges igjen absolutt overalt, fra parkbenker og venteværelser til togkupeer og kantiner. Bookcrossing er verdens største gratis bokklubb, med 750.000 medlemmer i cirka 130 land.

11. Bestem alt en hel dag

Denne leken kan du leke med noen få venner over tid. Hver person får på tur være dagens konge/dronning, og bestemme alt. De andre må gjøre som kongen befaler. Med fornuft og loven i hånd, selvsagt. Kongen bestemmer hvor dere skal, hva dere skal gjøre - uten diskusjoner.

Plutselig blir det ingen krangling eller forhandlinger om hva som skal skje. Undersåttene gjør ting de normalt ikke ville blitt med på, og kan faktisk finne ut at det de som regel ikke har lyst til, faktisk kan være gøy.

12. Bestig en fjelltopp

Dette er en av de kuleste tingene du kan gjøre. Når du når toppen og ser ned og utover, kan du kjenne menneskets styrke, utholdenhet og eventyrlyst.

13. Hopp i havet

Det er frihet i det å være vektløs i bølgene, og i det at du kan svømme og svømme uten å bli stoppet av en bassengkant eller en annen svømmer. Men vær forsiktig, da. Sjekk værmelding, varsler om understrømmer og strålingsvarsler. Ikke bli solbrent, og ikke bli for nedkjølt.


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer