Medisin

Bli brun med Barbie-medisin

Stoffet som skal gi farge, skjønnhet og solbeskyttelse testes nå på bleke europeere.

Bli brun med Barbie-medisin
Publisert
Sist oppdatertI 1995 ble pillen Melanotan introdusert på det amerikanske markedet. Pillen ble utviklet på et naturlig hormon for å forebygge hudkreft, men ble raskt kjent for sine heldige bivirkninger som jevn brunfarge, økt sexlyst og en slankere kropp. Dette ga den tilnavnet «Barbie-medisin». Men medikamentet ble kritisert for å gi ivrige solbadere en falsk trygghet og ble aldri medisinsk godkjent.

 • Selvbruningsguiden
 • Ta en kopp te for huden
 • Slik holder du deg ung

 • Siste skritt

  Nå starter siste og avgjørende forskningsfase i håp om å få Melanotan godkjent til medisinsk behandling. Man håper nemlig at stoffet i pillen, CUV1647, kan beskytte spesielt utsatte grupper mot hudkreft. En rekke forsøkspersoner, deriblant europeere, skal testes over en periode på to år.

  - Vi har avtalt testing med ni europeiske steder og prøver nå å oppnå medisinsk og etisk godkjenning i EU-landene, sier Philippe Wolgen ved den farmasøytiske klinikken Clinuvel.

  Pillen er ikke større enn et riskorn. Den plasseres under huden og får kroppen til å produsere mer melamin, noe som gir en brunfarge som varer i opptil to måneder. Wolgen påpeker at utgangspunket for å utvikle pillen var de medisinske virkningene, ikke de skjønnhetsmessige.

  – Det er et stort behov for å utvikle bedre beskyttelse mot UV og sol, spesielt i det skiftende klimaet vi har opplevd de siste årene, sier han til The Sunday Times.

  Prøvekaniner

  Lyshudede pasienter som har fått utført en organtransplantasjon er visstnok 100 ganger mer utsatt for å få hudkreft på grunn av daglige doser med immunforsterkende medisiner. De 150 forsøkspersonene har alle fått utført en transplantasjon og blir testet i forhold til hudkreft, intoleranse mot sol og solutslettet PLE (Polymorphus Light Eruption).

  Selv om Melanotan inntil nå ikke har vært godkjent har medikamentet blitt illegalt solgt, distribuert og importert. The U.S. Food and Drug Administration (FDA) kom senest i september med en advarsel til brukere og selgere av pillen.

  - Dette produktet er blitt markedsført og solgt illegalt som et preventiv mot hudkreft og som solbruner. Å beskytte ofentligheten mot uprøvde produkter som kan medføre en helserisiko er topprioritert i FDA, sier Steven Galson, direktør ved FDSa Center for Drug Evaluation and Research på FDAs egne hjemmesider.

  Firmaet Melanocorp.Inc. er blant dem som har solgt produktet illegalt på nettet.

  - Dette er brudd på loven, da Melanotan foreløbig er å regne som narkotika, ikke medisin, sier Steven Galson.

  Kilder: The Sunday Times, Clinuvel og U.S. Food and Drug Administration.

  LES OGSÅ:
 • Selvbruningsguiden
 • Bli finest på julebordet
 • Frisk på fest
 • Bli brun med Barbie-medisin
  Bli brun med Barbie-medisin
  Bli brun med Barbie-medisin
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer