Helse & Livsstil

Bli en mett og glad veggis

Slik kan du leve på grøntfôr uten å surne.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du prøvd deg som vegetarianer, men har måttet gi opp etter kort tid fordi du ble svimmel, sur og sulten?
 • Stjernenes syke sultekurer
 • Intensjonene bak å gå for grønt er ofte edle: Man vil spare dyreliv, leve mer etisk og sunt. Vel og bra, men altså lite hensiktsmessig om man ikke klarer å gjennomføre kostholdsendringen. Årsaken til at mange mislykkes er som regel dårlig planlegging, samt dårlig kunnskap om hva kroppen trenger av næring.
 • Helt grønn
 • Finn din spisepersonlighet
 • Vegetarianere spiser for det meste mat fra planteriket. Noen inkluderer egg- og melkeprodukter i dietten (ovo- og laktovegetarianere), og da er det lettere å få dekket næringsbehovet. De som kalles veganere spiser utelukkende grøntfôr, og da er det en større utfordring å få i seg nok kalsium, jern, sink og vitamin D og B12, som vegetarmat kan være fattig på. Den trenger imidlertid ikke være det. Slik går du fram for å bli både mett og glad:1. Start rolig. Ikke endre hele kostholdet fra en dag til en annen; både du og kroppen må bli vant til den nye maten. Ta den tiden du trenger, slik at endringen blir varig.2. Tilfør gradvis mer grønnsaker, pasta, ris og bønner i kosten, samtidig som du gradvis reduserer kjøttmengden. 3. Se etter vegetaralternativer som soya- eller vegetarburgere i butikken. Eksperimenter med ulike typer ris, pasta og bønner, og prøvd deg fram med ulike typer erter og linser. 4. Søk på nettet etter oppskrifter, det finnes haugevis av dem. Eventuelt kan du investere i en bra kokebok med vegetaroppskrifter. Det er ingen vits i å prøve seg som veggis hvis du ikke liker maten, da kommer du ikke til å klare det i lengden.
 • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
 • Ta testen: Hva vet du om hva som er sunt?
 • Ta testen: Avslører du helsemytene?
 • Avdeling for ernæring ved universitetet i Arizona har laget disse eksemplene for dagsmenyer som smaker godt, og som gir deg næringen du trenger, enten du er svoren veganer eller du tillater deg å spise egg og melk:Dagsmeny for ovo-/laktovegetarianere:

  Frokost

  3 dl hveteflak2 dl ekstra lett eller skummet melk2 dl appelsinjucieEn grov brødskive med lettsyltetøy

  Mellommåltid

  2,5 dl lettyoghurt5-6 tørkede aprikoser

  Lunsj

  To grove brødskiver med 1 egg og lettmajones, samt en neve rå babygulrøtter

  Mellommåltid

  En neve usaltede cashewnøtter og en skive melon

  Middag

  Burrito med bønner og ost:Bruk olivenolje, og surr 1 dl hermetiserte (eller forkokte) svarte bønner og ½ dl hermetiserte (eller forkokte) soyabønner i gryte, sammen med ½ dl hakket grønnkål, 2-3 små reddiker i biter og en neve solsikkefrø. Krydre etter smak.Fyll i en hvetetortilla og dryss litt cheddarost over.Servér med en halv rå tomat, et par stilker dampet brokkoli og et par rå løkringer.

  Kveldssnacks

  En halv banan og 2-3 salte kjeksDagsmeny for veganere:

  Frokost

  2 dl havregryn med noen klyper rosiner og 2 dl soyamelk2 dl grapefruktjucie

  Mellommåltid

  4 salte kjeks med peanøttsmørEn kvart mango

  Lunsj

  2 skiver grovbrød med soyaostSalat av 2 dl spinat og 1 dl kinakål, 1 tomat, en neve solsikkefrø og litt rapsolje.

  Mellommåltid

  1 appelsin2,5 dl lettyoghurt

  Middag

  Surr 100 gram brokkoli, 100 gram svarte bønner og en halv paprika. Server til 100 gram fullkornpasta og litt tofu (soyaost).

  Kveldssnacks

  5-6 tørkede fikenLES OGSÅ:
 • Veggis på slanker'n
 • Designer veganvennlige sko
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.