Grønn

Bli en øko-gudinne

Lær av disse 10 trendsetterne - og bli en grønn hverdagsheltinne.

Bli en øko-gudinne
Publisert
Sist oppdatert
Noen er flinkere enn andre og kutter av den lille biten med mugg på osten som ellers ser spiselig ut, skriver Erin Walsh på nettstedet Ivillage. Andre rynker på nesen og kaster rubbel og bit uten å tenke seg om to ganger. Her er noen mennesker det er verdt å lære av.

1. Samaritanen

Samaritanens små plastbokser med kjøtt– og grønnsaksrester ser nok ikke mer appetittvekkende ut enn dine egne. Bruk kreativiteten, så kan du få både en og to middager ut av restematen. Samaritanen lager restesuppe, bruker kjøtt- og grønnsaksrestene i en wok, eller skeier ut med en varm søndagsfrokost med egg, bacon og stekte poteter.

2. Moren

Små barneøyne er sultnere enn barnemager, så hvorfor ikke gjøre noe ut av det som blir til overs. Kanskje kan melkeskvetten brukes i kaffen, eller enda bedre: server poden mindre porsjoner om gangen, så slipper du alle restene. Tallerkener med små rom i er et godt råd. Det gjør at de bruker god tid på maten og gir deg oversikt over når, og i hviljket rom, det trengs påfyll.

3. Naturbarnet

Hvis du for eksempel har en overmoden avokado liggende, er det ingen grunn til å kaste den. Lag en ansiktsmaske av avokado og litt honning, en ansiktsskrubb av det du har i kjøkkenskapet eller unn deg litt naturlig hudpleie som ikke tetter til sluket i vasken når den skylles av.

4. Gartneren

Våren kommer alltid brått på, så kanskje greit å ha noen grønne gartnertips i ermet. Bananskall, for eksempel, er ypperlig til kompostering i hagen. Grav en liten grop rundt rosebuskene og putt oppi biter av banan - og/eller eggeskall. Du kan også steke eggeskallene i et kvarter på 350 grader og fôre fugler og kyllinger med bitene. Skallet er proppfullt av kalsium.

5. Resirken

Hvert år kaster vi 500 milliarder plastikkposer på verdensbasis! Disse havner på dynga, i vannet, eller trærne etter å ha blitt ført med vinden. Skaff deg et økologisk bærenett først som sist. Miljøvennlig og trendy. Prøv også å levere plastikkposer til gjenvinning, i stedet for å bruke dem til absolutt alt. Energien man bruker på å lage en blikkboks av gjenvunnede bokser er 95 prosent mindre enn den man bruker hvis man lager boksen fra bunnen av.

6. Snekker Andersen

Prøv å bruke papp, kartong og ukelader til noe etter at de har gjort nytten sin. Lag gjør det selv-kalendere med morsomme utklipp, bruk skoesken til akvarium som du henger små papirfisker inni, eller kle en ballong med avispapir som du deretter maler på for å lage en morsom kule til taket på barnerommet.

7. Grevlingen

Grevlingen er en ekte søppelsnok, men i stedet for å spise innholdet i kassene, kan du levere det andre kaster til gjenvinning eller bruke ting på nytt. Visste du for eksempel at aluminiumsfolie brukes til å lage klestørkere - for å hindre statisk elektrisitet?

8. Max Mekker

Det er ikke så dumt å ta vare på knapper og annet småskrot. Bruk dem til å lage noe gøyalt sammen med barna, putt dem på beholdere til pynt, eller lån en hobbybok og la deg inspirere til gjenbruk.

9. Luringen

Bruk emballasje til noe nyttig, som for eksempel de tynne og gjennomsiktige brødposene. Et tips er å gni olivenolje på føttene, ta plastposene på bena og deretter rene sokker utenpå. Gå i disse en halvtimes tid og du har silkemyke føtter og skinnende samvittighet.

10. Besta

Litt mugg skader ingen, så neste gang din bestemor skjærer det av, ikke se på henne som om hun var fra en annen planet. LES OGSÅ:
 • Grønn på sjekker'n?
 • Øko-Elins beste tips
 • Sannheten om miljøbombene
 • Bruker du vann med vett?
 • Fyll garderoben med grønt
 • Vi blir grønnere
 • Organisk mote hos H&M
 • Solidarisk shopping
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.