Et vesentlig bidrag til smertelindring er dine forventninger til at lindringen skal fungere, skriver forskning.no. Derfor kan du føle mindre smerte selv når legemiddelet du får er en lurepille, eller det forskerne kaller for placebomedisin.
Placeboeffekt
Så mye som 30 prosent av behandlingseffekten til smertestillende medisin kan ligge i placeboeffekten.Placeboforskning ved Universitetet i Tromsø har flere ganger kommet opp med beviser for at smerten reduseres ved inntak av en såkalt placebopille.
– Det er mange som har funnet dette ut før oss. Men det er først nå at vi kan si noe om hvorfor dette skjer, sier psykologiprofessor Magne Arve Flaten til forskning.no.
Stress
Men hvordan kan en forventning redusere smerte? Dette var spørsmål Flaten begynte å stille seg etter hvert som hans placeboforskning skred frem.– Vi har målt hvordan man reagerer rent kroppslig på smerten. Når du reagerer på noe som er vondt, er det en spesiell del av nervesystemet ditt som reagerer. Denne delen kalles for det sympatiske nervesystemet og du får en økt aktivering her når du blir påført smerte. Hjertet slår fortere og du svetter. Dette er helt automatiske reaksjoner, forteller Flaten.
Akkurat det samme skjer når man er stresset. Det forskere ser er at når de gir en placebopille som inneholder maispulver til forsøkspersonen og forteller at den er smertestillende, så dempes reaksjonen.
De økte forventningene til at behandlingen skal fungere demper med andre ord stresset og dermed også smerten.
– Jo vondere du har det, desto mer stressa er du. Når du tar en pille får du en forventning om at nå blir det bedre og det reduserer stresset, eller de negative emosjoner som vi fagfolk kaller det. Dermed reduseres smerten også, understreker Flaten.
LES OGSÅ:
