Skinnende ren termos

Bli kvitt belegget i termosen

Belegg i termosen er en mildt sagt uønsket turvenn. Slik blir du kvitt det.

BELEGG TIL BESVÆR: Brunt belegg i termosen er ikke akkurat det du trenger når du endelig skal sette deg ned og kose deg på turen. FOTO: NTB
BELEGG TIL BESVÆR: Brunt belegg i termosen er ikke akkurat det du trenger når du endelig skal sette deg ned og kose deg på turen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Med turer i skog og mark som en av de største utendørsgledene under korona, pakker vi sekken og legger ut, enten det er på ski, til fots eller på sykkel. Og i sekken er varme drikker en sann opptur i den kalde årstiden.

Men du har kanskje oppdaget at termosen er vanskelig å rengjøre, og at belegget på innsiden er vanskelig å få bort? Mange termoser har i tillegg svært liten åpning, som gjør det vanskelig å komme til med oppvaskkosten. Og helt ærlig, de færreste av oss har vel en flaskebørste liggende på lur?

GAMLE SYNDER: Rester av både kaffe og te har en tendens til å sette seg i termosen. Men fortvil ikke, det finns råd! FOTO: NTB
GAMLE SYNDER: Rester av både kaffe og te har en tendens til å sette seg i termosen. Men fortvil ikke, det finns råd! FOTO: NTB Vis mer

Kalk

Noe av belegget på innsiden av termosen er sannsynligvis kalkavleiringer, og i kombinasjon med rester av kakao, te eller kaffe, gjør det i mange tilfeller termosen til en lite innbydende beholder for nye turer.

Men ikke fortvil, det finnes råd for å få termosen skinnende ren.

1. Oppvasktablett i termosen

KK har tidligere skrevet om flere bruksområder for oppvaskmiddeltabletter for oppvaskmaskin, og beskrevet hvordan du blant annet kan få skinnende rene dusjdører. Vi har også gitt gode råd til rengjøring av stekeovnen.

Men også til termosen kan oppvasktablett gjøre susen. Da Din Side.no testet knepet var resultatet en skinnende ren termos. Fremgangsmåten er følgende: Putt en tablett oppvaskmiddel for oppvaskmaskin i termosen og fyll på med kokende vann. La termosen stå i bløt over natten, før du skyller termosen svært nøye. OBS: Oppvasktabletter er svært etsende, og hold for all del den bløtlagte termosen på trygg avstand fra barn eller andre som kunne tenkes å ta seg en slurk. Videre er det svært viktig å skylle termosen meget grundig etterpå, slik at alle spor av oppvasktabletten er borte før du har i kaffe eller annet.

2. Natron i termosen

En mer naturlig metode – og et velbrukt kjerringråd – er å bruke natron. Natron, eller bikarbonat, kan være rene vidunderkuren i rengjøringssammenheng. Vanlig bakepulver inneholder natron, og i rengjøring er det mange bruksområder både for natron og for bakepulver. Har du for eksempel prøvd å helle litt vann og en spiseskje bakepulver i den fastbrente havregrøtgryta? Det er nærmest mirakuløst hvordan belegget etter noen timer vil begynne å boble og løsne.

LYSERE TIDER: Ingen grunn til å la være å ta verken termos eller termoskoppen med på tur.
LYSERE TIDER: Ingen grunn til å la være å ta verken termos eller termoskoppen med på tur. Vis mer

Også mot belegget i termosen skal natron kunne hjelpe. Hell 3–4 spiseskjeer natron i termosen og fyll på med kokende vann. La det boble i 15 minutter, og skyll siden gjentatte ganger.

3. Rengjøringskuler for karafler

I diverse kjøkken butikker kan man kjøpe såkalte rengjøringskuler for karafler. Dette er små metallkuler til bruk i karafler og flasker der det er vanskelig å komme til med oppvaskbørste. Disse kulene skal også være egnet for å rengjøre termosen. Vi har ikke selv prøvd trikset, men ifølge produsenten er fremgangsmåten følgende: slipp kulene ned i termosen, fyll på med lunkent vann, rust løs belegget, hell av kulene og skyll. Husk imidlertid å heller kulene gjennom et dørslag, slik at de ikke havner i avløpet.

4. Luktfjerning med eddik

Også eddik er et velbrukt universalmiddel i rengjøringssammenheng og kan brukes i alt fra vindusvask til skyllemiddel. KK har tidligere skrevet om bruk av eddik som luktfjerner i huset i forbindelse med for eksempel røyk eller sterk matlukt.

Også til termosen kan eddik fungere. Dersom termosen lukter av for eksempel kaffe eller buljong, og du ikke ønsker at saften skal ta smak, er et kjerringråd å la termosen stå med varmt eddikvann oppi.

Kilder: allas.se, dinside.no

HVITLØK: Med dette tipset går skrellingen av hvitløksfedd unna på et blunk! Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer