Fett Hår

Bli kvitt fett hår fort

Her er eksperttipsene du bør prøve.

FETT HÅR: Hodebunnen produserer talg, og noen ganger blir det rett og slett for mye av det. Heldigvis er det ting du kan gjøre for å redusere talgproduksjonen og dermed få mindre fett hår.  Foto: REX/All Over Press
FETT HÅR: Hodebunnen produserer talg, og noen ganger blir det rett og slett for mye av det. Heldigvis er det ting du kan gjøre for å redusere talgproduksjonen og dermed få mindre fett hår. Foto: REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nyvasket hår er kanskje ikke det aller beste når du skal sette opp håret og få det til å holde seg fint hele kvelden. Likevel er det noe veldig deilig med rent og nyvasket hår.
 
For noen av oss er imidlertid gleden kortvarig, og håret virker som det blir fett bare timer etter det var helt rent. 
 
Om du sliter med at håret blir fort fett, bør du revurdere hvilke produkter du bruker og hvordan du behandler håret både når du vasker det og mellom hver hårvask, sier ekspertene.
 
LES OGSÅ: Vink farvel til fett hår
EKSPERT: André Auster, frisør og kreativ leder i Auster Academy. Foto: Per Ervland
EKSPERT: André Auster, frisør og kreativ leder i Auster Academy. Foto: Per Ervland Vis mer

Hvorfor så fett?

– Fett hår kommer av en overproduksjon av talg i hodebunnen, og dette kommer mest av indre årsaker, sier André Auster, frisør og kreativ leder i Auster Academy.

Jan Thomas, hårstylist ved Jan Thomas Studio Parkveien, forklarer at hvor fort håret ditt blir fett, som oftest avhenger av tre ulike faktorer:

– Hårtypen, hodebunnen og hvor ofte du vasker håret. 

Han forteller videre at bruk av luer, hatter og lignende kan påvirke fettproduksjonen noe, så du kan merke at håret blir oftere fett nå om vinteren. 

LES OGSÅ: Vasket ikke håret på 70 dager

Berøring gjør det verre

Jan Thomas, hårstylist ved Jan Thomas Studio Parkveien Foto: All Over Press
Jan Thomas, hårstylist ved Jan Thomas Studio Parkveien Foto: All Over Press Vis mer

Lise Holm-Glad er frisør og leder for Defines 

frisørteam. Hun understreker at talgproduksjonen kan stimuleres av ting du selv gjør. 

– Den stimuleres ved mye berøring av hodebunnen, for eksempel at du drar fingrene mye gjennom håret, børster det mye, eller at du rett og slett bruker en sjampo med for mye pleiestoffer.

Dette betyr jo at du ved å endre disse (u)vanene faktisk kan stoppe overstimulering av talgproduksjonen i hodebunnen. 

LES OGSÅ: Rekker du ikke å vaske håret?

Velg riktig sjampo

EKSPERT: Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam. Foto: Aina Kristiansen
EKSPERT: Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam. Foto: Aina Kristiansen Vis mer
EKSPERT: Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva.  Foto: Privat
EKSPERT: Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva. Foto: Privat Vis mer

En av de viktigste tingene du bør gjøre dersom håret ditt blir fort fett, er å bytte sjampo
 
– For å motvirke dette så er bruk av riktige produkter et must, understreker Auster.  
 
– Bruk en sjampo for fet hodebunn når du vasker håret og la denne virke i cirka to minutter.
 
En slik sjampo virker normaliserende på talgproduksjonen og absorberer fett.
 
Det kan nemlig være sånn at sjampoen du bruker har for mye pleie i seg, forklarer Holm-Glad. Da blir håret fort fett. 
 
Hun anbefaler deg å bruke en god rensesjampo, og det er ikke lenger sånn at alle rensesjampoer er supersterke og stripper hodebunnen fullstendig.
 
– Det finnes rensesjampoer som er milde for hodebunnen også, for eksempel Define Deep Clean rensesjampo, som vasker håret rent for fett, smuss og stylingrester. Den er så mild at du kan bruke den hver gang du vasker håret, sier Holm-Glad. 
 
LES OGSÅ: Det enkle trikset for glansfullt hår
 
BYTT UT SJAMPOEN: I stedet for å vaske håret med sjampo, for deretter å påføre balsam, bør du vurdere å droppe sjampoen et par dager i uka, og kun bruke balsam. Dette vil hindre håret ditt i å bli så tørt om vinteren (og andre årstider).  Foto: AltoPress / Maxppp
BYTT UT SJAMPOEN: I stedet for å vaske håret med sjampo, for deretter å påføre balsam, bør du vurdere å droppe sjampoen et par dager i uka, og kun bruke balsam. Dette vil hindre håret ditt i å bli så tørt om vinteren (og andre årstider). Foto: AltoPress / Maxppp Vis mer

Ikke vask for ofte

En viktig årsak til økt talgproduksjon, er for hyppig hårvask. Ved å vaske håret ofte, lærer du nemlig opp hodebunnen til å produsere mer talg. 
 
– 90 prosent av den norske befolkningen vasker håret sitt for ofte og da stimulerer de fettproduksjonen i hodebunnen, sier Jan Thomas.
 
Han foreslår at du holder deg til å vaske håret maks tre ganger i uka. 
 
LES OGSÅ: Ikke bruk sjampo hver dag

Ikke massér for mye

I tillegg til hyppig hårvask, kan også for kraftig massering av hodebunnen overstimulere og gi økt talgproduksjonen. 
 
– Unngå å massere veldig kraftig, da dette vil øke talgproduksjonen. Hvis du har et litt større problem med fett hår så kan en spesial kur i salongen være å anbefale som et tillegg, sier Auster. 
 
LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge?
 
FRISKER OPP: Litt tørrsjampo ved røttene frisker opp hår som ikke er nyvasket, men er også et ypperlig stylingprodukt.  Foto: KK.no
FRISKER OPP: Litt tørrsjampo ved røttene frisker opp hår som ikke er nyvasket, men er også et ypperlig stylingprodukt. Foto: KK.no Vis mer

HESTEHALETRIKSET: Påfør balsam bare i lengdene, altså bare det som ville vært utenfor strikken dersom du samlet håret i en hestehale, råder ekspertene. Foto: Astrid Waller
HESTEHALETRIKSET: Påfør balsam bare i lengdene, altså bare det som ville vært utenfor strikken dersom du samlet håret i en hestehale, råder ekspertene. Foto: Astrid Waller Vis mer

Tørrsjampo suger opp fettet

For å takle hår som allerede er blitt fett, er det stor enighet om at det er tørrsjampo som gjelder. 
 
– Det jeg anbefaler er å bruke en tørrsjampo, sier Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva. 
 
Han forklarer at tørrsjampo absorberer fett og gir håret en tilnærmet nyvasket følelse.
 
– Spray den inn mot hårrøttene og massér den inn, sier Thorsen. 
 
Også Jan Thomas er stor fan av tørrsjamp: 
 
– For å bevare den nyvaskede følelsen, anbefaler jeg tørrsjampo. Produktet trekker til seg fettet fra hodebunnen og røttene oppleves ikke som fete – genialt, sier han.

Fett og tørt?

Det er heller ikke uvanlig at håret er både fett og tørt samtidig. Egentlig er det da hodebunnen som er fet og hårtuppene som er tørre, og dette er noe mange opplever, forklarer Holm-Glad. 
 

– Hvis håret ditt er tørt eller slitt i lengdene, påfører du balsam kun der og ikke nærmere enn 15 centimeter fra hodebunnen, sier hun. 

Hvis du bruker balsam eller hårkur, bør du altså påføre det kun i lengdene.

– Et godt tips er: Etter at du har vasket håret klemmer du vann ut av håret, samler håret i en hestehale i nakken og påfører balsam eller kur fra der du ville satt strikken og ut i lengdene, sier Holm-Glad.

Hun sier du bør skylle veldig godt og avslutte med kjølig vann. Prøv dessuten å unngå børsting og å dra fingrene gjennom håret etter at det er tørt. 

LES OGSÅ: Vasker du håret feil?

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer